Lancering van een Russische Proton raket
Foto: Roscosmos

Vanop de Russische Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan heeft op vrijdag 25 oktober 2013 een krachtige Proton raket een Amerikaanse communicatiesatelliet succesvol in de ruimte gebracht. De 712 ton zware raket vertrok om 20u08 Belgische tijd en zette de Sirius FM6 satelliet iets meer dan negen uur later uit in een elliptische geostationaire overdrachtbaan. 

De Amerikaanse Sirius FM6 satelliet had bij de lancering een gewicht van zes ton. Deze communicatiesatelliet werd in opdracht van de satellietoperator Sirius XM Radio gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space Systems/Loral. Sirius XM Radio is een in New York gevestigde satellietoperator die in 2002 werd opgericht en vandaag de dag bekend is omwille van zijn vele muziek-, entertainment- en sportkanalen. Zo biedt deze operator in Noord-Amerika momenteel 69 muziekkanalen en 65 sport-, entertainment- en nieuwskanalen aan door middel van satelliettechnologie. Zoals we televisiebeelden kunnen ontvangen met behulp van schotelantennes kan men dankzij Sirius Satellite Radio ook naar de radio luisteren via satelliet. Volgens satellietbouwer Space Systems/Loral is de Sirius FM6 satelliet momenteel één van de krachtigste kunstmanen. Zo moeten de zonnepanelen van deze satelliet binnen vijftien jaar nog steeds 20 kilowatts aan energie leveren. Met deze Sirius FM6 satelliet zal Sirius XM Radio meer dan 25 miljoen klanten bereiken. Dit was de zesde maal dat een Proton raket een satelliet in de ruimte bracht in opdracht van het beursgenoteerde bedrijf Sirius XM Radio. Alles samen was dit de 390ste lancering van een Russische Proton raket en de 83ste lancering die werd uitgevoerd door het commerciële ruimtevaartbedrijf International Launch Services (ILS).

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

Een Europese Ariane 4 draagraket brengt vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana de derde Meteosat weersatelliet in de ruimte. Meteosat is de naam van een serie geosynchrone weersatellieten van de Europese ruimtevaartorganisaties ESA en EUMETSAT. De eerste Meteosat-satelliet werd in 1977 al in de ruimte gebracht en vandaag de dag worden nieuwere en modernere versies van deze weersatellieten nog steeds gebruikt. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken