Lancering van een Russische Sojoez draagraket
Foto: Roscosmos

Rusland heeft op vrijdag 5 juni 2015 met succes een nieuwe spionagesatelliet in de ruimte gebracht. Vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland vertrok om 17u24 Belgische tijd een Sojoez draagraket met aan boord een Kobalt-M satelliet die zal gebruikt worden voor optische spionage.

Veel gegevens over de satelliet die tijdens deze lancering in de ruimte werd gebracht, zijn er niet maar volgens waarnemers gaat het om een Kobalt M aardobservatiesatelliet die zal gebruikt worden voor spionage. Zo zou deze satelliet een gewicht hebben van ongeveer 6,7 ton en zou deze opnamen van het aardoppervlak kunnen maken met een resolutie van ongeveer dertig centimeter. Volgens het U.S. Air Force’s Space Surveillance Network zou deze Russische spionagesatelliet, die officieel de benaming 'Kosmos 2505' kreeg, in een lage baan om de Aarde zijn gebracht met een perigeum van 173 kilometer en apogeum van 280 kilometer. Aan de hand van gegevens over de baan van deze satelliet zijn waarnemers er van overtuigd dat het gaat om een satelliet van het type 'Kobalt-M'. Russische Kobalt satellieten zijn uitgerust met optische camera's en sturen de gemaakte beelden terug naar de Aarde met behulp van kleine capsules. Eenmaal deze capsule terug in Rusland wordt opgepikt, worden de beelden vervolgens gedetailleerd onderzocht door specialisten. Een soortgelijke techniek werd door de Verenigde Staten eveneens gebruikt tot men in de jaren '80 Amerikaanse spionagesatellieten ging uitrusten met digitale camera's. De eerste Kobalt-M satelliet ging in september 2004 de ruimte in en bleef 107 dagen in een baan om de Aarde cirkelen. De nieuwste Kobalt-satelliet, Kosmos 2505, zou nu de tiende Kobalt-M en wellicht ook de laatste satelliet uit deze serie zijn. Zo zou Rusland momenteel werken aan een opvolger van de Kobalt, genaamd 'Persona', die een langere levensduur heeft en digitale opnamen meteen kan doorsturen naar de Aarde. Dit was de eerste maal dat Rusland een Sojoez raket lanceerde sinds de mislukte lancering van een Progress bevoorradingstuig eind april 2015.

SojoezLancering van de Russische Kobalt-M spionagesatelliet - Foto: Russian Ministry of Defense

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken