Een Sojoez draagraket op de Plesetsk lanceerbasis

Rusland heeft op woensdag 14 november 2012 met succes een militaire communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. De Meridian 6 kunstmaan vertrok om 13u42 Belgische tijd aan boord van een Sojoez 2 draagraket vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland en werd 2 uur en 20 minuten later uitgezet de juiste baan om de Aarde.

Deze lancering werd uitgevoerd met een opgewaardeerde Russische Sojoez draagraket. De Sojoez 2-1a Fregat heeft een gewicht bij het lanceren van 305 ton en kan dankzij de 'Fraget' rakettrap vrachten in een hogere baan om de Aarde brengen. De Fregat rakettrap werd tijdens deze lancering driemaal tot ontbranding gebracht waardoor de Meridian 6 satelliet succesvol in een elliptische baan om de Aarde werd gebracht. Meridian communicatiesatellieten bevinden zich in specifieke banen om de Aarde en moeten ondermeer communicatiediensten leveren in de poolgebieden. Deze kunstmanen worden gebouwd door het Russische ruimtevaartbedrijf ISS Reshetnev en hebben als belangrijkste taak Russische militaire grondtroepen, schepen, vliegtuigen en commandocentra met elkaar te verbinden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Meridian kunstmanen de verouderde Molniya satellieten gaan vervangen. Toch heeft het project om de Molniya-satellieten te vervangen nog niet veel geluk gekend aangezien twee lanceringen van Meridian kunstmanen slecht afliepen. Dit was de eerste lancering van een Russische Meridian kunstmaan sinds de mislukte lancering van een identieke satelliet in december 2011.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1992

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse ruimtesonde Mars Observer gelanceerd. Het ruimtevaartuig werd uitgerust met verschillende wetenschappelijke instrumenten om studies uit te voeren op gebied van geologie, geofysica en het klimaat op Mars. Toen de brandstoftanks onder druk werden gezet, in voorbereiding om in een baan rond Mars te komen, verbrak op 21 augustus 1993 het contact met de aarde en werd er nooit meer iets van de Mars Observer gehoord. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

75%

Sociale netwerken