maandag, 03 september 2012 23:16

Ruslands nieuwste lanceerbasis: Vostochny

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Sojoez lanceercomplex Sojoez lanceercomplex Foto: NASA / Roscosmos

Enkele jaren geleden heeft Rusland al te kennen gegeven dat het land plannen heeft voor de bouw van een gloednieuwe lanceerbasis. Deze nieuwe 'kosmodroom' zal zich in het federale district Verre Oosten bevinden in de Oblast Amoer dat grenst aan China. De nieuwe lanceerbasis, die de naam 'Vostochny' draagt, bevindt zich buiten de stad Uglegorsk op ongeveer 5 500 kilometer van Moskou.

Deze reden waarom Rusland een nieuwe lanceerbasis wil is omdat het minder afhankelijk zou worden van Kazachstan. De Bajkonoer lanceerbasis, vanwaar alle Russische bemande Sojoez raketten gelanceerd worden, bevindt in Kazachstan en wordt voor 115 miljoen dollar per jaar geleend door Rusland. De tweede grootste Russische lanceerbasis, Plesetsk, ligt veel noordelijker en wordt hierdoor niet gebruikt voor bemande ruimtemissies. Rusland startte in januari 2011 al officieel met de bouw van de Vostochny lanceerbasis en in 2015 wil men de eerste raketten lanceren vanop deze nieuwe lanceerbasis. In 2018 zouden uiteindelijk ook de eerste kosmonauten moeten gelanceerd worden vanop Vostochny. Vanop de nieuwe lanceerbasis wil men bestaande Sojoez raketten lanceren maar ook nieuwe toekomstige Russische draagraketten en ruimtetuigen. De Russische eerste minister Vladimir Putin liet onlangs weten dat het land alleen dit jaar al 1 miljard dollar gaat investeren in de lanceerbasis. Volgens de eerste berekeningen zou de Vostochny kosmodroom een totale kostprijs hebben van 10 miljard dollar. Op en langs de nieuwe lanceerbasis zullen verschillende lanceercomplexen gebouwd worden, assemblagehallen, tientallen apartementsgebouwen, een bedrijvencenter, een luchthaven en scholen. De nieuwe stad moet uiteindelijk plaats bieden aan 40 000 inwoners. Rusland hoopt dat de komst van de nieuwe lanceerbasis een positieve invloed zal hebben op de lokale economie. 

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1984

Het gebeurde toen

De Russische kosmonaute Svetlana Savitskaya voert tijdens haar verblijf aan boord van het Saljoet 7 ruimtestation als eerste vrouw een ruimtewandeling uit. Haar historische ruimtewandeling duurde 3 uur en 35 minuten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 69

Messier 69
M69 is één van de kleinere en armere bolvormige sterrenhopen die uitmaken van onze Melkweg. De bolhoop staat op een afstand van ongeveer 29 700 lichtjaar en heeft een werkelijke…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

93%

Sociale netwerken