Sojoez lanceercomplex
Foto: NASA / Roscosmos

Enkele jaren geleden heeft Rusland al te kennen gegeven dat het land plannen heeft voor de bouw van een gloednieuwe lanceerbasis. Deze nieuwe 'kosmodroom' zal zich in het federale district Verre Oosten bevinden in de Oblast Amoer dat grenst aan China. De nieuwe lanceerbasis, die de naam 'Vostochny' draagt, bevindt zich buiten de stad Uglegorsk op ongeveer 5 500 kilometer van Moskou.

Deze reden waarom Rusland een nieuwe lanceerbasis wil is omdat het minder afhankelijk zou worden van Kazachstan. De Bajkonoer lanceerbasis, vanwaar alle Russische bemande Sojoez raketten gelanceerd worden, bevindt in Kazachstan en wordt voor 115 miljoen dollar per jaar geleend door Rusland. De tweede grootste Russische lanceerbasis, Plesetsk, ligt veel noordelijker en wordt hierdoor niet gebruikt voor bemande ruimtemissies. Rusland startte in januari 2011 al officieel met de bouw van de Vostochny lanceerbasis en in 2015 wil men de eerste raketten lanceren vanop deze nieuwe lanceerbasis. In 2018 zouden uiteindelijk ook de eerste kosmonauten moeten gelanceerd worden vanop Vostochny. Vanop de nieuwe lanceerbasis wil men bestaande Sojoez raketten lanceren maar ook nieuwe toekomstige Russische draagraketten en ruimtetuigen. De Russische eerste minister Vladimir Putin liet onlangs weten dat het land alleen dit jaar al 1 miljard dollar gaat investeren in de lanceerbasis. Volgens de eerste berekeningen zou de Vostochny kosmodroom een totale kostprijs hebben van 10 miljard dollar. Op en langs de nieuwe lanceerbasis zullen verschillende lanceercomplexen gebouwd worden, assemblagehallen, tientallen apartementsgebouwen, een bedrijvencenter, een luchthaven en scholen. De nieuwe stad moet uiteindelijk plaats bieden aan 40 000 inwoners. Rusland hoopt dat de komst van de nieuwe lanceerbasis een positieve invloed zal hebben op de lokale economie. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken