De nieuwe Indiase GSLV Mark III draagraket wordt klaargemaakt voor zijn eerste lancering
Foto: ISRO

In India treft men momenteel de laatste voorbereidingen voor de eerste lancering van een gloednieuwe draagraket. Zo wil India vanop het Satish Dhawan Space Centre tussen 15 en 20 december 2014 voor het eerst een GSLV Mark III raket lanceren. India wil met deze nieuwe draagraket zwaardere satellieten tot in een geostationaire baan om de Aarde brengen en wil deze raket ook gebruiken voor bemande ruimtemissies. 

De Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) Mark III werd ontwikkeld door de Indian Space Research Organisation (ISRO) en is de zwaardere variant van de GSLV raket die India momenteel al gebruikt voor het lanceren van satellieten. Doordat India in het verleden een groot deel van zijn communicatiesatellieten in de ruimte liet brengen door andere ruimtevaartnaties zoals Europa begon het land meer dan tien jaar geleden al aan de ontwikkeling van een zwaardere variant van een GSLV. De eerste lancering van de nieuwe GSLV Mark III zou oorspronkelijk plaatsvinden in 2010 maar problemen met de ontwikkeling van een nieuwe rakettrap, die gebruik maakt van een cryogene brandstofmix, en een mislukte GSLV lancering in april 2010 zorgden ervoor dat deze eerste testvlucht werd uitgesteld. In 2010 testte ISRO succesvol de verschillende rakettrappen van de GSLV Mark III op speciale teststanden zodat men kon overgaan tot het plannen van de eerste testvlucht. In 2014 arriveerden uiteindelijk alle onderdelen van deze nieuwe raket op het Satish Dhawan Space Centre waarna men kon beginnen aan de assemblage van de eerste GSLV Mark III. De lancering van deze eerste GSLV Mark III is nu gepland voor 18 december 2014. 

GSLV Mark IIIDe eerste Indiase GSLV Mark III draagraket - Foto: ISRO

De GSLV Mark III raket bestaat uit drie rakettrappen. Alles samen is deze nieuwe draagraket 42 meter lang en heeft deze bij zijn lancering een gewicht van 630 ton. De eerste trap van de raket bestaat uit twee stuwraketten die aan de tweede rakettrap werden vastgemaakt. Deze zogeheten 'Large Solid Boosters' (LSB's) maken elk gebruik van 200 ton vaste brandstof en hebben een lengte van 25 meter. Deze boosterraketten functioneren 130 seconden waarna ze van de tweede rakettrap worden afgestoten. De tweede rakettrap van de GSLV Mark III kreeg de naam 'L-110' en werd uitgerust met twee Vikas raketmotoren die gebruiken van een vloeibare brandstof. Deze rakettrap heeft een lengte van 17 meter, een diameter van 4 meter en beschikt over 110 ton aan brandstof. In tegenstelling tot de Large Solid Boosters zullen de twee Vikas raketmotoren van de tweede rakettrap maar 113 seconden na de start van de lancering tot ontbranding worden gebracht. De derde rakettrap maakt gebruik van een cryogene brandstofmix en kan tijdens de missie verschillende malen tot ontbranding worden gebracht. Bovenop de derde rakettrap van de GSLV Mark III bevindt zich het vrachtruim dat een diameter heeft van vijf meter. De GSLV Mark III is de zwaarste en meest krachtige draagraket die India ooit heeft ontwikkeld. Eenmaal de GSLV Mark III operationeel zal zijn, zal deze satellieten tot 10 ton tot in een lage baan (LEO) kunnen brengen en satellieten tot 5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO). Met deze nieuwe raket hoopt India in de toekomst ook een belangrijke rol te kunnen spelen op de commerciële lanceermarkt. 

Onbemande ruimtecapsule

Doordat India nog volop werkt aan de ontwikkeling van de derde rakettrap voor de GSLV Mark III zal deze nieuwe draagraket tijdens deze testvlucht enkel maar gebruikmaken van de Large Solid Boosters en de L-110 rakettrappen. Tijdens deze eerste testvlucht zal de eerste GSLV Mark III geen satelliet in een baan om de Aarde brengen maar zal de raket een suborbitale vlucht uitvoeren in het kader van een testvlucht van een kleine ruimtecapsule. Zo zal de draagraket een maximale hoogte bereiken van 125 kilometer en een snelheid van 5 300 meter per seconde waarna de raket het Crew Module Atmospheric Re-entry Experiment (CARE) zal loskoppelen zodat deze kan beginnen aan zijn terugkeer naar de Aarde. Het Crew Module Atmospheric Re-entry Experiment (CARE) bestaat uit een drie ton zware onbemande capsule waarmee de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO de terugkeer naar de Aarde vanuit een lage baan om de Aarde wil testen en demonstreren. India heeft al meermaals laten verstaan interesse te hebben een bemand ruimtevaartprogramma en werkt momenteel aan de ontwikkeling van een bemand ruimtetuig, Orbital Vehicle, dat in de toekomst drie ruimtevaarders tot in een lage baan om de Aarde moet brengen. Uiteindelijk moet het Crew Module Atmospheric Re-entry Experiment (CARE) dankzij zijn hitteschild de terugkeer in de atmosfeer overleven waarna de kleine capsule met behulp van een reeks van parachutes een zachte landing zal maken in de Golf van Bengalen. Met het Crew Module Atmospheric Re-entry Experiment (CARE) wil India uiteindelijk het hitteschild, het parachutesysteem en de stabiliteit van de capsule uitvoerig testen en valideren aangezien deze technologieën later ook gaan gebruikt worden bij het Orbital Vehicle. Na deze eerste suborbitale testvlucht plant India in 2017 een tweede lancering van de GSLV Mark III waarbij men dan de Indiase GSAT-19E communicatiesatelliet in de ruimte zal proberen brengen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Redstone-Sparta raket brengt vanop de Woomera lanceerbasis in Australië de eerste Australische satelliet genaamd WRESAT in de ruimte. Deze kleine kunstmaan had een gewicht van 45 kilogram en werd ontwikkeld om nieuwe technologieën te testen. WRESAT brandt na een succesvolle missie op 10 januari 1968 op in de atmosfeer van de Aarde. Dankzij deze geslaagde missie wordt Australië de zevende natie ter wereld dat een satelliet in een baan om de Aarde heeft.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken