Artistieke impressie van de TIROS-1 satelliet in een baan om de Aarde

De Amerikaanse TIROS-1 kunstmaan was ‘s werelds eerste succesvolle weersatelliet. Deze eerste Television Infrared Observation Satellite (TIROS) ging op 1 april 1960 de ruimte in en zond als eerste vanuit een baan om de Aarde televisiebeelden terug naar de Aarde van het weer. De kunstmaan werd ontworpen en gebouwd door de Radio Corporation of America (RCA) onder toezicht van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA en de U.S. Army Signal Research and Development Laboratory in New Jersey.

Dankzij deze eerste TIROS satelliet kregen meteorologen en onderzoekers nu voor het eerst vanuit de ruimte beelden te zien van het weer waardoor het nut van weersatellieten hierdoor meteen werd bewezen. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat weerkundigen in staat waren om bewegingen van wolken op grote schaal te volgen. Op één van de vele opnamen die gemaakt werden door TIROS-1 was ondermeer een cycloon te zien.

TIROS-1
De Amerikaanse TIROS-1 weersatelliet - Foto: NASA

TIROS-1 werd ontwikkeld om experimentele televisiebeelden te maken van weerpatronen vanuit de ruimte. Hiervoor werd de 120 kilogram zware satelliet, door middel van een Amerikaanse Thor-Able raket vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida, in een bijna cirkelvormige baan om de Aarde gebracht (700 km x 753 km). Ondanks het feit dat TIROS-1 slechts 78 dagen operationeel was, bleek deze missie veel succesvoller te zijn dan de Vanguard 2 satelliet in het kader van meteorologisch onderzoek vanuit de ruimte. Gedurende zijn operationele missie stuurde TIROS-1 maar liefst 23 000 opnamen van het weer naar de Aarde waardoor meteorologen nu voor voorspellingen konden maken aan de hand van nieuwe gegevens en een beter inzicht kregen in de evolutie van bepaalde weerpatronen. De Vanguard 2 satelliet, die op 17 februari 1959 werd gelanceerd, bleek geen nuttige gegevens te kunnen verzamelen omwille van een slechte omwentelingsas. De kunstmaan zelf had een diameter van 1,1 meter, was 50 centimeter hoog en werd uitgerust met ondermeer twee zwart-wit televisiecamera’s, zendapparatuur, 9 200 zonnecellen en batterijen. Daarnaast beschikte TIROS-1 ook over twee tape-recorders die men kon gebruiken om de opnamen op op te slaan eenmaal de satelliet buiten het bereik was van de schotelantennes op Aarde.

TIROS-1
Op bovenstaande foto is een cycloon te zien. Deze opname werd in 1960 vanop 700 kilometer hoogte
gemaakt door de TIROS-1 satelliet - Foto: NOAA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

Het Sub-Millimeter Array (SMA) observatorium in Hawaii wordt officieel in gebruik genomen. Dit observatorium bestaat uit acht schotelantennes met een diameter van zes meter die als interferometer gebruikt worden voor astronomische waarnemingen in submillimetergolflengtes. Het SMA is in handen van het Smithsonian Astrophysical Observatory en het Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken