Amerikaanse Delta 4 draagraket
Foto: ULA

De Verenigde Staten hebben in de nacht van 19 op 20 januari 2012 met succes een militaire communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida vertrok om 01u38 Belgische tijd de achttiende Delta 4 raket met in zijn vrachtruim de vierde Wideband Global Satcom (WGS).

De meer dan 250 ton zware Delta 4 Medium (5,4) draagraket zette de communicatiesatelliet 40 minuten na de start van de lancering uit in een tijdelijke baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 2 250 kilometer. In de volgende dagen en weken zal de WGS-4 satelliet zich op eigen kracht tot in een geosynchrone baan om de Aarde brengen op een hoogte van 35 900 kilometer. Eind april zal de satelliet uiteindelijk overgedragen worden aan de Amerikaanse luchtmacht. De 5,9 ton zware WGS-4 satelliet werd net als zijn voorgangers gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing en heeft een prijskaartje van 464 miljoen dollar. Het Wideband Global Satcom netwerk is vandaag de dag het meest krachtige communicatienetwerk van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Zo zal de WGS-4 satelliet de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor het doorsturen van grote hoeveelheden data naar militaire troepen in het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië. Daarnaast zal deze satelliet ook gebruikt worden als belangrijke tussenschakel voor het versturen van data naar militaire onbemande vliegtuigjes. Naast de Verenigde Staten werkt ook Australië mee aan het Wideband Global Satcom programma. Zo zal Australië de bouw en lancering van de zesde en laatste WGS-satelliet financieren. De eerste WGS-communicatiesatelliet werd in oktober 2007 in de ruimte gebracht waarna in 2009 de twee volgende gelanceerd werden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Lunar Orbiter 3 slaat te pletter op de Maan. Alvorens dit onbemande ruimtetuig te pletter sloeg op de Maan stuurde deze ruimtesonde 149 overzichtsopnamen en 477 detailopnamen van de Maan terug naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken