donderdag, 19 januari 2012 17:56

Verenigde Staten lanceren militaire communicatiesatelliet

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Amerikaanse Delta 4 draagraket Amerikaanse Delta 4 draagraket Foto: ULA

De Verenigde Staten hebben in de nacht van 19 op 20 januari 2012 met succes een militaire communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida vertrok om 01u38 Belgische tijd de achttiende Delta 4 raket met in zijn vrachtruim de vierde Wideband Global Satcom (WGS).

De meer dan 250 ton zware Delta 4 Medium (5,4) draagraket zette de communicatiesatelliet 40 minuten na de start van de lancering uit in een tijdelijke baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 2 250 kilometer. In de volgende dagen en weken zal de WGS-4 satelliet zich op eigen kracht tot in een geosynchrone baan om de Aarde brengen op een hoogte van 35 900 kilometer. Eind april zal de satelliet uiteindelijk overgedragen worden aan de Amerikaanse luchtmacht. De 5,9 ton zware WGS-4 satelliet werd net als zijn voorgangers gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing en heeft een prijskaartje van 464 miljoen dollar. Het Wideband Global Satcom netwerk is vandaag de dag het meest krachtige communicatienetwerk van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Zo zal de WGS-4 satelliet de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor het doorsturen van grote hoeveelheden data naar militaire troepen in het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië. Daarnaast zal deze satelliet ook gebruikt worden als belangrijke tussenschakel voor het versturen van data naar militaire onbemande vliegtuigjes. Naast de Verenigde Staten werkt ook Australië mee aan het Wideband Global Satcom programma. Zo zal Australië de bouw en lancering van de zesde en laatste WGS-satelliet financieren. De eerste WGS-communicatiesatelliet werd in oktober 2007 in de ruimte gebracht waarna in 2009 de twee volgende gelanceerd werden.

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1916

Het gebeurde toen

Een meteoriet van meer dan 600 gram treft een huis nabij het stadje Baxter in de Amerikaanse staat Missouri. De neergekomen meteoriet is van het type chondriet (L6) en werd teruggevonden op de zolder van een huis. Een plaatselijke krant schreef over de neergekomen meteoriet die tot eind de jaren '30 eigendom bleef van de eigenaars van het huis waarna deze werd gekocht door H.H. Nininger.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 42 (Orionnevel)

Messier 42 (Orionnevel)
Messier 42 is een prachtige, heldere nevel in het wintersterrenbeeld Orion dat elk jaar opnieuw wordt waargenomen door vele amateur-astronomen en astrofotografen. Deze nevel, ook bekend als de 'Orionnevel', is…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

0%

Sociale netwerken