donderdag, 12 augustus 2021 06:04

Indiase aardobservatiesatelliet gaat verloren tijdens lancering Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De Indiase GSLV raket wordt overgebracht naar het lanceercomplex. De Indiase GSLV raket wordt overgebracht naar het lanceercomplex. Foto: ISRO

Een Indiase GSLV raket is er in de nacht van 11 op 12 augustus 2021 niet in geslaagd om een Indiase aardobservatiesatelliet in de ruimte te brengen. De raket vertrok om 02u13 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Centre maar zes minuten na lift-off bleek er plots een probleem te zijn met de derde rakettrap. Uiteindelijk liet de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO weten dat de lancering was mislukt en dat de EOS-03 satelliet verloren was. Hiermee komt een einde aan een reeks van zestien succesvolle lanceringen van Indiase raketten. 

Zowel voor het Indiase ruimtevaartprogramma alsook voor Indiase klimaatwetenschappers is deze mislukte lancering een bijzonder grote tegenslag. De EOS-03 (GEO Imaging Satellite 03) satelliet had een minimale levensduur van tien jaar en zou vanuit een geostationaire baan om de aarde het weer en het klimaat boven India en omstreken permanent observeren. Dit was de tweede satelliet die gelanceerd werd van een reeks van vijf nieuwe Indiase aardobservatiesatellieten. De EOS-03 satelliet had een gewicht van 2,2 ton en was uitgerust met verschillende instrumenten en camera's waarmee men onder andere elke vijf minuten beelden terug naar de aarde zou sturen. Deze satelliet ging verloren toen de derde rakettrap van de GSLV raket tot ontbranding werd gebracht ongeveer zes minuten na lift-off. Tot op heden lanceerde India al veertien GSLV raketten waarvan slechts acht resulteerden in een succes. De 49 meter lange GLSV raket (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle) werd door India speciaal ontworpen om satellieten tot in een geostationaire baan om de aarde te brengen en werd voor het eerst gelanceerd in april 2010. De raket bestaat uit vier trappen en kan in totaal een vracht tot 2,7 ton tot in een geostationaire baan brengen.

Deze mislukte lancering komt er ook nadat India een moeilijk jaar achter de rug heeft op vlak van ruimtevaart. Na de lancering van de EOS-01 aardobservatiesatelliet in januari 2020 werden alle lanceringen tijdelijk uitgesteld als gevolg van de COVID-19 pandemie. De pandemie sloeg in India zeer hard toe waardoor het Indiase ruimtevaartprogramma tijdelijk bijna helemaal stil lag. Eind 2020 weren uiteindelijk terug twee lanceringen uitgevoerd waarbij de EOS-01 satelliet succesvol in de ruimte werd gebracht. Normaal had in september 2021 opnieuw een Indiase EOS aardobservatiesatelliet in de ruimte moeten gebracht worden maar deze lancering wordt wellicht uitgesteld tot men de oorzaak heeft gevonden van de mislukte GSLV lancering.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1935 SO1 die in 1981 de naam '2213 Meeus' krijgt. De naam verwijst naar de Belgische astronoom Jean Meeus die gespecialiseerd is in hemelmechanica en wiskundige astronomie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 106

Messier 106
M106 is een groot en prachtig spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Canes Venatici (Jachthonden) dat op een afstand van 25 miljoen lichtjaar van de Aarde staat. Heldere blauwe 'knotsen' aan…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken