Foto: NASA/SpaceX

Na een succesvolle lancering van SpaceX 30ste commerciële bevoorradingsmissie (CRS-30) zijn er nieuwe wetenschappelijke experimenten en technologiedemonstraties voor het ruimtevaartagentschap NASA onderweg naar het internationale ruimtestation ISS, waaronder onderzoeken naar technologieën om zeeijs en plantengroei in de ruimte te meten. SpaceX's Dragon bevoorraadingsruimtetuig, met meer dan 2,7 ton vracht aan boord, werd op donderdag 21 maart 2024 gelanceerd met de Falcon 9 raket van SpaceX vanaf Space Launch Complex 40 op Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Indien alles probleemloos verloopt, moet de Dragon op 23 maart vastgemaakt worden aan het ruimtestation.

De 2,7 ton aan vracht bestaat vooral uit voedsel, kledij en hardware voor het ruimtestation. Daarnaast brengt het Dragon bevoorradingstuig ook verschillende nieuwe wetenschappelijke experimenten naar het ruimtestation zoals het Nano Particle Haloing Suspension experiment. Dit zal bijvoorbeeld de reactie van nanodeeltjes op elektrische velden bestuderen en hun gebruik om te helpen bij de synthese van halfgeleidermateriaal dat bekend staat als "quantum dots", dat het potentieel heeft om de efficiëntie van de technologie voor zonnepanelen enorm te verhogen.

De onbemande Dragon levert ook een nieuwe set sensoren voor Astrobee-robots ter ondersteuning van geautomatiseerde 3D-waarnemingen, het in kaart brengen en situationeel bewustzijn. Deze systemen kunnen toekomstige missies naar het Gateway ruimtestation in een baan om de maan en het maanoppervlak ondersteunen door geautomatiseerd onderhoud en oppervlaktescans met rovers mogelijk te maken. Daarnaast zal het ruimtevaartuig van SpaceX BurstCube afleveren. Dit is een kleine satelliet die is ontworpen om gammastraaluitbarstingen te bestuderen die ontstaan wanneer twee neutronensterren op elkaar botsen. Deze satelliet kan onze dekking van de gammastralen uitbreiden, waardoor we uitbarstingen met zowel licht als zwaartekrachtgolven, of rimpelingen in de ruimtetijd, die door observatoria op de grond worden gedetecteerd, beter kunnen bestuderen.

Ten slotte zal het Dragon bevoorradingstuig ook bemonsteringsapparatuur leveren voor Genomic Enumeration of Antibiotic Resistance in Space (GEARS), een initiatief dat verschillende locaties van het ruimtestation zal testen op antibioticaresistente microben. Gensequentiebepaling tijdens de vlucht zou kunnen aantonen hoe deze bacteriën zich aanpassen aan de ruimteomgeving, wat kennis oplevert die kan helpen bij het nemen van maatregelen om astronauten te beschermen tijdens toekomstige lange missies. Dit zijn slechts enkele van de honderden onderzoeken die aan boord van het internationale ruimtestation ISS worden uitgevoerd op het gebied van biologie en biotechnologie, natuurwetenschappen en aard- en ruimtewetenschappen. De vooruitgang van dit wetenschappelijk onderzoek zal astronauten gezond houden tijdens langdurige ruimtereizen en technologieën demonstreren voor toekomstige menselijke en robotverkenning voorbij de lage omloopbaan van de aarde naar de maan via NASA's Artemis-campagne, in de aanloop naar de eerste bemande missie naar Mars.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken