Terugkeer van een bemande Sojoez ruimtecapsule
Foto: NASA

In de nacht van dinsdag 10 op woensdag 11 september 2013 zijn drie ruimtevaarders terug naar de Aarde gekeerd na een verblijf van meer dan zes maanden aan boord van het internationale ruimtestation ISS. De Russische kosmonauten Pavel Vinogradov en Alexander Misurkin maakten zich samen met de Amerikaanse astronaut Chris Cassidy aan boord van de Sojoez TMA-08M omstreeks 01u35 Belgische tijd los van het ISS waarna de drie begonnen aan hun terugreis naar de Aarde.

Twee en een half uur na het ontkoppelen van de Sojoez ruimtecapsule werd de raketmotor van de Sojoez TMA-08M gedurende 4 minuten en 43 seconden lang tot ontbranding gebracht zodat de snelheid van het ruimtetuig zakte. Uiteindelijk werden de drie segmenten, die samen het Sojoez ruimtetuig vormen, om 04u32 Belgische tijd van elkaar afgestoten zodat de terugkeercapsule met daarin de ruimtevaarders kon beginnen aan de afdaling in de atmosfeer van de Aarde. Tijdens de terugkeer in de atmosfeer ondervonden de drie ruimtevaarders een maximale valversnelling van 4,3 g. Tijdens het laatste deel van de terugkeer werd een grote parachute geopend waardoor de snelheid van de terugkeercapsule terugliep tot 7,2 meter per seconde. De afdaling verliep helemaal zoals voorzien en de capsule landde uiteindelijk om 04u58 Belgische tijd in de verlaten steppe van Kazachstan. Meteen na de landing begonnen gespecialiseerde Russische reddingsteams met het losmaken van de drie ruimtevaarders zodat deze één voor één uit de kleine capsule konden gehaald worden. Na een eerste, korte evaluatie bleken de drie ruimtevaarders in goede conditie te zijn.

Pavel Vinogradov, Alexender Misurkin en Chris Cassidy werden op 28 maart 2013 gelanceerd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan. Alles samen verbleven zij 166 dagen in een baan om de Aarde. Aan boord van het ruimtestation maakten zij deel uit van de Expedition 35 en 36 crews. Tijdens hun langdurig verblijf aan boord van het ISS kregen de drie het bezoek van een Russische Progress vrachtmodule, de Europese ATV vrachtmodule en van een Japanse HTV vrachtmodule. Gedurende hun verblijf in de ruimte voerde Misurkin ook zijn eerste ruimtewandeling uit en Cassidy zijn tweede. De ruimtewandeling van Chris Cassidy, op 16 juli 2013, werd wel opgeschrikt door een incident toen in de helm van collega-ruimtevaarder Luca Parmitano water lekte. Cassidy moest de Italiaanse ruimtevaarder uiteindelijk terug assisteren naar het ISS waardoor uiteindelijk alles goed afliep. Voor Cassidy was dit zijn tweede ruimtevlucht waardoor hij alles samen 181 dagen in de ruimte verbleef. De ervaren Russische kosmonaut Pavel Vinogradov heeft met deze missie nu 547 dagen van zijn leven doorgebracht in de ruimte tijdens drie ruimtemissies. Hierdoor staat hij nu in de top twintig van mensen die het langst in de ruimte verbleven. Nu de Sojoez TMA-08M crew terug op Aarde is, verblijven er aan boord van het ISS nog drie ruimtevaarders. Eind september zullen de Rus Fyodor Yurchikhin, de Italiaan Luca Parmitano en de Amerikaanse Karen Nyberg het bezoek krijgen van de Sojoez TMA-10 crew.

Sojoez TMA-08M

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Vanop de Jiuquan lanceerbasis wordt de eerste Chinese satelliet, genaamd Dong Fang Hong I, succesvol in een baan om de Aarde gebracht. Hierdoor werd China op dat moment het vijfde land ter wereld, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan, dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte kon brengen. Deze eerste Chinese satelliet had een gewicht van 173 kilogram en werd ontwikkeld om satelliettechnologie uit te testen alsook om de atmosfeer te onderzoeken. Op 14 mei 1970 stopte de satelliet met het uitzenden van signalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken