vrijdag, 07 september 2012 05:39

ISS-bewoners vervangen stroomverdeler

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Ruimtewandeling Ruimtewandeling Foto: NASA

Twee bewoners van het internationaal ruimtestation ISS hebben op woensdag 5 augustus 2012 tijdens een ruimtewandeling met succes een nieuwe stroomverdeler gemonteerd aan het ruimtestation. Voor de Amerikaanse astronaute Sunita Williams en Japanse ruimtevaarder Akihiko Hoshide was dit op korte tijd al hun tweede ruimtewandeling nadat ze er eerder niet in geslaagd waren om de stroomverdeler te installeren.

Sunita Williams en Akihiko Hoshide slaagden er op 30 augustus 2012 niet is om een defecte stroomverdeler aan het ISS te vervangen doordat de Japanse ruimtevaarder het nieuwe exemplaar niet kon vastmaken. Door het probleem met de installatie van de zogenaamde 'Main Bus Switching Units' (MBSU's) leverden slechts vijf van de acht zonnepanelen aan het ISS stroom waardoor het ruimtestation even moest besparen op zijn stroomverbruik. Het ISS is voorzien van vier MBSU's die elk ongeveer 100 kilogram wegen. Deze onderdelen verdelen de stroom die opgewekt wordt door de zonnepanelen naar de verschillende segmenten van het ruimtestation. Uiteindelijk slaagden Williams en Hoshide er nu toch in om de stroomverdeler te installeren waardoor het ruimtestation opnieuw optimaal functioneert.

Deze extra ruimtewandeling duurde alles samen 6 uur en 28 minuten en zorgde voor een nieuw record. Zo was dit voor de Amerikaanse astronaute Sunita Williams al haar zesde ruimtewandeling uit haar carrière. Hierdoor verbleef Williams in totaal al 44 uur en 2 minuten buiten het ISS en doet ze beter dan haar landgenote Peggy Whitson die alles samen al 39 uur en 44 minuten werkte aan de buitenkant van het ISS. Op 20 augustus 2012 voerden de twee Russische kosmonauten Gennady Padalka en Yury Malenchenko ook al een ruimtewandeling uit waarbij de twee ondermeer een schild tegen micrometeorieten installeerden. Sinds de bouw van het ISS in 1998 begon werden er al 165 ruimtewandelingen uitgevoerd in het kader van de bouw of het onderhoud van het ruimtestation.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ruimtesonde in de ruimte. Dit ruimtetuig had als belangrijkste taak om het Maanoppervlak in hoge resolutie in kaart te brengen ter identificatie van eventuele toekomstige landingsplaatsen. Daarnaast onderzocht de LRO of er ijs voorkomt in de poolgebieden van de Maan en de temperatuur laag genoeg blijft om ijs voor lange tijd te kunnen vasthouden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 65

Messier 65
M65, M66 en NGC 3628 zijn drie spiraalstelsels in het sterrenbeeld Leo (Leeuw) die vlak bij elkaar liggen. De eerste twee worden gescheiden door slechts 21'. Samen vormen deze drie…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken