vrijdag, 07 september 2012 05:39

ISS-bewoners vervangen stroomverdeler

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Ruimtewandeling Ruimtewandeling Foto: NASA

Twee bewoners van het internationaal ruimtestation ISS hebben op woensdag 5 augustus 2012 tijdens een ruimtewandeling met succes een nieuwe stroomverdeler gemonteerd aan het ruimtestation. Voor de Amerikaanse astronaute Sunita Williams en Japanse ruimtevaarder Akihiko Hoshide was dit op korte tijd al hun tweede ruimtewandeling nadat ze er eerder niet in geslaagd waren om de stroomverdeler te installeren.

Sunita Williams en Akihiko Hoshide slaagden er op 30 augustus 2012 niet is om een defecte stroomverdeler aan het ISS te vervangen doordat de Japanse ruimtevaarder het nieuwe exemplaar niet kon vastmaken. Door het probleem met de installatie van de zogenaamde 'Main Bus Switching Units' (MBSU's) leverden slechts vijf van de acht zonnepanelen aan het ISS stroom waardoor het ruimtestation even moest besparen op zijn stroomverbruik. Het ISS is voorzien van vier MBSU's die elk ongeveer 100 kilogram wegen. Deze onderdelen verdelen de stroom die opgewekt wordt door de zonnepanelen naar de verschillende segmenten van het ruimtestation. Uiteindelijk slaagden Williams en Hoshide er nu toch in om de stroomverdeler te installeren waardoor het ruimtestation opnieuw optimaal functioneert.

Deze extra ruimtewandeling duurde alles samen 6 uur en 28 minuten en zorgde voor een nieuw record. Zo was dit voor de Amerikaanse astronaute Sunita Williams al haar zesde ruimtewandeling uit haar carrière. Hierdoor verbleef Williams in totaal al 44 uur en 2 minuten buiten het ISS en doet ze beter dan haar landgenote Peggy Whitson die alles samen al 39 uur en 44 minuten werkte aan de buitenkant van het ISS. Op 20 augustus 2012 voerden de twee Russische kosmonauten Gennady Padalka en Yury Malenchenko ook al een ruimtewandeling uit waarbij de twee ondermeer een schild tegen micrometeorieten installeerden. Sinds de bouw van het ISS in 1998 begon werden er al 165 ruimtewandelingen uitgevoerd in het kader van de bouw of het onderhoud van het ruimtestation.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt NASA's MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging (MESSENGER) ruimtetuig in de ruimte gebracht. De onbemande ruimtesonde vliegt in januari 2008 een eerste keer langs de planeet Mercurius en maakt vervolgens in oktober 2008 en september 2009 nog twee scheervluchten langs deze planeet. Uiteindelijk begeeft MESSENGER zich in maart 2011 in een baan om Mercurius om deze kleine planeet uitvoerig te onderzoeken. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 7331

NGC 7331
Het prachtige spiraalvormig sterrenstelsel NGC 7331 in het sterrenbeeld Pegasus is van magnitude 10.4. Het is één van de grotere stelsels die aan de nachtelijke hemel te bewonderen zijn maar…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken