De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzoekt momenteel een lek in het internationale ruimtestation ISS. Het lek werd in september 2019 al ontdekt en volgens NASA is het momenteel de beste periode om de oorzaak van het lek te kunnen achterhalen. Ruimtevaarders die momenteel leven en werken aan boord van het ruimtestation zijn niet in gevaar maar gaan voor alle zekerheid het weekend doorbrengen in het Russische gedeelte van het ruimtecomplex.
Indien alles verloopt zoals gepland, wordt er deze week vanuit de Verenigde Staten een nieuwe Cygnus bevoorradingsmodule gelanceerd die zal worden vastgemaakt aan het internationale ruimtestation ISS. Naast de traditionele bevoorrading zoals voedsel, kledij en nieuwe wetenschappelijke experimenten gaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ook een nieuw ruimtetoilet naar het ruimtestation brengen. Dit nieuwe ruimtetoilet is onder andere vrouwvriendelijker dan zijn voorganger en weegt 40% lichter dan zijn voorganger.
Op 2 november 2000 ging voor het eerst een bemanning van drie ruimtevaarders voor lange tijd aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Sindsdien werd het ruimtestation permanent bemand en groeide dit uit tot een indrukwekkend ruimteverblijf dat bestaat uit tal van bewoonbare modules waarin verschillende ruimtevaarders permanent leven en werken. Tot op heden brachten 239 ruimtevaarders uit 19 verschillende landen een bezoek aan het ISS en werden meer dan 2 700 wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. In dit artikel kan je aan de hand van interessante video's een kijkje nemen aan boord van het internationale ruimtestation ISS en kan je meer leren over de vele wetenschappelijke experimenten en onderdelen. Alvast veel kijkplezier!
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op 2 mei 2021 met succes vier ruimtevaarders terug naar de aarde gebracht. Aan boord van de Crew Dragon ruimtecapsule bevonden zich de drie Amerikaanse astronauten Michael Hopkins, Victor J. Glover en Shannon Walker en de Japanse ruimtevaarder Soichi Noguchi die op 16 november 2020 naar het internationale ruimtestation ISS werden gebracht. Dit was de eerste nachtelijke landing van een Amerikaanse ruimtecapsule sinds de Apollo 8 missie in 1968.
De Canadarm2 robotarm van het internationale ruimtestation ISS is beschadigd geraakt als gevolg van de impact van een stukje ruimtepuin. Zo stelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tijdens een routine inspectie een klein gaatje vast in de robotarm. Volgens een eerste analyse zou de werking van de robotarm niet in het gedrang komen maar hoe groot de schade binnenin de robotarm is, is nog niet helemaal duidelijk. De Canadarm2 robotarm werd in 2001 aan het ruimtestation bevestigd en heeft een lengte van 17,6 meter.
Op 21 juli 2021 gaat Rusland eindelijk de laatste Russische module voor het internationaal ruimtestation ISS in de ruimte brengen. Zo moet een krachtige Proton-M raket die dag de Multipurpose Laboratory Module (MLM) in een baan om de aarde brengen waarna deze enkele dagen later moet worden vastgemaakt aan de Zvezda module van het ruimtestation. Normaal had Rusland deze module al in 2007 aan het ISS moeten bevestigen maar de lancering werd steeds uitgesteld als gevolg van diverse redenen. Tijdens deze lancering zal Rusland ook de European Robotic Arm (ERA) naar het internationaal ruimtestation ISS brengen.
Na een levensduur van bijna twintig jaar hebben de ruimtevaarders aan boord van het internationale ruimtestation ISS op maandag 26 juli afscheid genomen van de Russische Pirs module. Zo werd de Pirs module met behulp van een Progress bevoorradingstuig losgemaakt van het ruimtestation om plaats te kunnen maken voor de nieuwe Russische module Nauka die op 29 juli moet worden vastgemaakt aan het ruimtestation. Na het losmaken van het ruimtestation brandde Pirs op in de atmosfeer van de aarde.
Op woensdag 8 december 2021 is vanop de Russische Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan een Sojoez raket gelanceerd met aan boord drie ruimtevaarders. Naast de Russische kosmonaut Alexander Misurkin bevonden zich aan boord van het Sojoez MS-20 ruimtevaartuig ook de twee Japanse ruimtetoeristen Yusaku Maezawa en Yozo Hirano. De Russische Sojoez raket vertrok om 09u38 Belgische tijd en koppelde zich zes uur later succesvol vast aan het Russische gedeelte van het internationale ruimtestation ISS. In tegenstelling tot andere bemande Sojoez ruimtemissies brengt de Sojoez MS-20 geen ruimtevaarders naar het ruimtestation voor een langdurige missie maar keren de Rus en de twee Japanners al na twaalf dagen terug naar de aarde.
NASA-directeur Bill Nelson heeft op 31 december 2021 bekend gemaakt dat de Amerikaanse Biden-Harris regering heeft beslist om de activiteiten van het International Space Station (ISS) tot 2030 te verlengen. Hiervoor gaan de Verenigde Staten samenwerken met de internationale partners in Europa (ESA), Japan (JAXA), Canada (CSA), en Rusland (Roscosmos) om de voortzetting van het baanbrekende onderzoek dat in dit unieke laboratorium in een baan om de aarde wordt uitgevoerd, gedurende de rest van dit decennium mogelijk te maken.
Een nieuwe voorraad van 8.300 pond aan wetenschappelijk onderzoek en vracht is zaterdag 19 februari om 12:40 uur EST gelanceerd vanaf NASA's Wallops Flight Facility in Virginia, aan boord van een Northrop Grumman Cygnus bevoorradingsruimtevaartuig, en is nu onderweg naar het internationale ruimtestation. Het Cygnus ruimtevaartuig, dat werd gelanceerd met een Antares raket, zal volgens de planning op maandag 21 februari bij het ruimtestation aankomen.
De Sovjet-Unie brengen de 700ste militaire satelliet in de ruimte. Eenmaal een Russische militaire satelliet zich in de ruimte bevindt, krijgt deze de naam 'Kosmos' gevolgd door een volgnummer. Deze Kosmos 700 satelliet is van het type 'Parus' en wordt gebruikt voor navigatiedoeleinden. Alles samen werden er tussen 1974 en 2010 94 Parus-satellieten succesvol in een baan om de Aarde gebracht op een hoogte van ongeveer duizend kilometer boven het aardoppervlak.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.