Op vrijdag 8 maart 2019 is de eerste Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX veilig teruggekeerd naar de Aarde. Om 14u45 Belgische tijd landde de onbemande capsule in de Atlantische Oceaan waarna het ruimtevaartuig werd opgevist door een speciaal bergingsschip. Deze nieuwe ruimtecapsule, die in de nabije toekomst zal gebruikt worden voor het lanceren en terugbrengen van astronauten, werd op 2 maart succesvol in de ruimte gebracht waarna deze enkele dagen vastgehecht bleef aan het internationale ruimtestation ISS.
In maart 2019 moet het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het eerst een bemande variant lanceren van zijn Dragon ruimtecapsule. De Dragon 2, ook wel 'Crew Dragon' genoemd, werd net als de bijhorende Falcon 9 raket ontwikkeld en gebouwd door het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, SpaceX, en moet in opdracht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in de nabije toekomst astronauten naar het internationale ruimtestation ISS brengen in het kader van het Commercial Crew Program. Deze belangrijke lancering zal plaatsvinden vanop het Launch Pad 39A op het Kennedy Space Center vanwaar ooit de mens vertrok naar de Maan en de eerste Space Shuttles werden gelanceerd.
Wat ooit begon als een zeer ambitieus plan om een menselijke kolonie te starten op de planeet Mars lijkt nu voor goed verleden tijd. Zo is het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf Mars One Ventures AG, dat een enkele reis aanbood naar de 'rode planeet', door een rechter in het Zwitserse Bazel failliet verklaard. Mars One ging in 2016 naar de beurs van Frankfurt om geld op te halen voor zijn ambitieuze plannen maar een jaar later werd de handel in het aandeel al geschorst omdat het bedrijf niet kon voldoen aan de eisen van de beurs. Toch geeft de oprichter van Mars One zijn wilde plannen nog niet op.
Het private ruimtevaartbedrijf Blue Origin heeft op 23 januari 2019 opnieuw een succesvolle onbemande testvlucht uitgevoerd van zijn herbruikbare New Shepard raket en bijhorende ruimtecapsule. Zo bracht Blue Origin zijn zelf ontwikkelde ruimtetuig kortstondig in de ruimte en keerde de bijhorende draagraket kort na de lancering terug naar de Aarde. In tegenstelling tot andere draagraketten maakte de BE-3 raket van Blue Origin uiteindelijk een zachte landing op Aarde waardoor deze opnieuw kan gebruikt worden. Dankzij deze tiende testvlucht staat Blue Origin opnieuw een stap dichter bij het in de ruimte brengen van mensen.
Virgin Galactic, het commerciële ruimtevaartbedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, heeft op donderdag 13 december 2018 met succes een testvlucht uitgevoerd met zijn ruimtevaartuig SpaceShipTwo. Twee ervaren Amerikaanse testpiloten brachten het SpaceShipTwo raketvliegtuig tot op een hoogte van meer dan 80 kilometer, wat door de Amerikaanse luchtmacht (USAF) wordt als de grens van de ruimte. Voor Virgin Galactic is deze geslaagde testvlucht van groot belang aangezien het bedrijf in nabije toekomst mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte wil brengen.
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft bekend gemaakt dat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa de eerste mens ooit wordt die tegen betaling een reis naar de Maan zal maken. De 42-jarige Yusaku Maezawa is een zakenman en kunstverzamelaar en is van plan om tijdens zijn vlucht naar de Maan acht personen mee te nemen. SpaceX had eerder al laten weten dat het mensen tegen betaling naar de Maan en zelfs naar Mars wil brengen met behulp van een nieuw ruimteschip. Wanneer deze ruimtevlucht zal plaatsvinden, is echter nog niet geweten aangezien de raket en het bijhorend ruimteschip nog volop in ontwikkeling zijn.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in het Johnson Space Center in Houston de groep van astronauten voorgesteld die in de nabije toekomst naar de ruimte gaan vliegen met behulp van raketten en ruimtecapsules die ontwikkeld werden door Amerikaanse privébedrijven. Sinds het einde van het Space Shuttle programma in 2011 kan NASA geen astronauten meer op eigen kracht naar de ruimte brengen. Om dit probleem tijdelijk op te lossen, werden Amerikaanse ruimtevaarders de afgelopen jaren in de ruimte gebracht met behulp van Russische Sojoez raketten. De twee Amerikaanse bedrijven Boeing en SpaceX hopen hier nu snel verandering in te brengen door Amerikanen in de ruimte te brengen met zelf ontwikkelde raketten en ruimtevaartuigen.
Voor wie op zoek is naar een exclusieve vakantie en geen beperkt reisbudget heeft, biedt het Amerikaanse bedrijf Axiom Space de ultieme reisbestemming aan. Zo kan je bij dit bedrijf voor 55 miljoen dollar een reis vastleggen naar het internationale ruimtestation ISS. Deze kostprijs omvat de lancering, een tiendaags verblijf aan boord van het ruimtestation en een vijftien weken durende astronautenopleiding. Axiom Space wil zijn klanten tegen 2020 al in de ruimte brengen en heeft ook plannen voor de bouw van een eigen ruimtestation.
Het private ruimtevaartbedrijf Blue Origin heeft op 29 april 2018 opnieuw een succesvolle onbemande testvlucht uitgevoerd met zijn herbruikbare New Shepard raket en bijhorende ruimtecapsule. Zo bracht Blue Origin zijn zelf ontwikkelde ruimtecapsule kortstondig in de ruimte en keerde de bijhorende draagraket kort na de lancering terug naar de Aarde. In tegenstelling tot andere draagraketten maakte de BE-3 raket van Blue Origin uiteindelijk een zachte landing op Aarde waardoor deze opnieuw kan gebruikt worden.
Stratolaunch, het bedrijf dat in 2011 werd opgericht door de Microsoft mede-oprichter Paul Allen, is bijna klaar voor zijn eerste vlucht. Het gigantische vliegtuig, dat speciaal werd gebouwd om vanop grote hoogte raketten te lanceren, rolde in mei 2017 voor het eerst uit zijn hangar waarna in september 2017 voor het eerst de krachtige motoren werden getest. Nu het enorme vliegtuig in december 2017 zijn eerste meters aflegde op de startbaan van de Mojave Air and Space Port lijkt Stratolaunch steeds dichter bij zijn doel te komen.
De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.