Artistieke impressie van de BFR in een baan om de Aarde.
Foto: SpaceX

Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft bekend gemaakt dat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa de eerste mens ooit wordt die tegen betaling een reis naar de Maan zal maken. De 42-jarige Yusaku Maezawa is een zakenman en kunstverzamelaar en is van plan om tijdens zijn vlucht naar de Maan acht personen mee te nemen. SpaceX had eerder al laten weten dat het mensen tegen betaling naar de Maan en zelfs naar Mars wil brengen met behulp van een nieuw ruimteschip. Wanneer deze ruimtevlucht zal plaatsvinden, is echter nog niet geweten aangezien de raket en het bijhorend ruimteschip nog volop in ontwikkeling zijn. 

De identiteit van de eerste toerist naar de Maan werd tijdens een speciale persconferentie bekend gemaakt door de topman van SpaceX Elon Musk in het bijzijn van Yusaku Maezawa zelf. Voor Yusaku Maezawa zelf was het een levenslange droom om ooit de ruimte in te gaan. Yusaku Maezawa is onder andere oprichter van de online modewinkel ZOZO en zijn persoonlijk vermogen wordt geschat op ongeveer 3,6 miljard dollar. Hierdoor is hij momenteel de veertiende rijkste Japanner. De ruimtevlucht die de Japanse miljardair zal maken, zal ongeveer een week duren. Tijdens deze missie zal het ruimteschip van SpaceX op eigen kracht naar de Maan vliegen waar het op een afstand van ongeveer 200 kilometer boven het oppervlak zal vliegen. Yusaku Maezawa wil zijn avontuur delen met maximaal acht kunstenaars die hiervoor niets moeten betalen. De Japanner hoopt dat door deze vlucht naar de Maan de kunstenaars enorme inspiratie gaan opdoen wat uiteindelijk moet leiden tot bijzonder unieke kunststukken. Hoeveel de Japanner voor deze eerste commerciële Maanvlucht heeft betaald, is niet geweten. Momenteel is de reis van SpaceX en Yusaku Maezawa naar de Maan gepland voor 2023 maar deze datum kan nog worden aangepast. Onderaan dit artikel kan u een video bekijken over de eerste toeristische vlucht naar de Maan!

SpaceX wil mensen tegen betaling naar de Maan laten vliegen met behulp van de Big Falcon Rocket (BFR). Deze gigantische raket is momenteel nog in ontwikkeling en moet in de toekomst ook worden gebruikt om mensen naar de planeet Mars te brengen. De Big Falcon Rocket (BFR) bestaat uit een klassieke raket met daarop een groot ruimteschip dat herbruikbaar is. Bij zijn lancering zou de BFR een totale lengte hebben van 118 meter en zou het gevaarte maar liefst 4.400.000 kilogram wegen. Ter vergelijking: NASA's Saturn V Maanraket had een totale lengte van 110 meter en woog bij zijn lancering 'slechts' 2.970.000 kilogram. De raket die het ruimteschip in de ruimte moet brengen, heeft een lengte van 63 meter en zal worden aangedreven door 31 Raptor raketmotoren. Nadat deze raket het ruimteschip in de ruimte heeft gebracht, zal deze terugkeren naar de Aarde zoals vandaag de dag ook al de Falson 9 raketten doen van SpaceX. Het nieuwe ruimteschip heeft een lengte van 55 meter, een diameter van 9 meter en wordt voorzien van 6 of 7 Raptor raketmotoren. Aan boord van dit ruimteschip zou plaats zijn voor 42 mensen. De BFR is zo krachtig dat deze raket vrachten tot 100 ton tot in een baan om de planeet Mars kan brengen. Elon Musk en SpaceX willen de BFR in de toekomst vooral gebruiken om mensen met naar Mars te brengen. Daarnaast hoopt men van de BFR ook een interplanetair transportsysteem te kunnen maken waarmee men verder wil reizen dan de planeet Mars aangezien de BFR zo werd ontwikkeld dat deze in de ruimte kan worden voorzien van extra brandstof. In 2018 begon SpaceX met de bouw van een gloednieuwe nieuwe fabriek in de haven van Los Angeles waar het private ruimtevaartbedrijf de ruimteschepen gaat bouwen. De kostprijs voor de ontwikkeling van de BFR wordt geschat op ongeveer 6,5 miljard dollar. SpaceX wil in 2019 al een eerste testvlucht uitvoeren met zijn nieuw ruimteschip. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaanse ruimtesonde Mariner 6. Op 31 juli 1969 vloog Mariner 6 op een afstand van 3 431 kilometer van het oppervlak van de planeet Mars. In totaal stuurde de 411 kilogram zware verkenner 75 foto's van de planeet Mars terug naar de Aarde. Samen met Mariner 7 maakte Mariner 6 deel uit van de eerste Amerikaanse gezamenlijke Marsmissie. Door deze twee scheervluchten wou Amerika zoveel mogelijk leren over de atmosfeer en het oppervlak van Mars. Daarnaast wouden ingenieurs met deze ruimtetuigen ook nieuwe technologie demonstreren die later zou gebruikt worden bij volgende Marsverkenners of andere planetaire sondes.Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken