Artistieke impressie van de Dragon XL bevoorradingsmodule.
Foto: SpaceX

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het ruimtevaartbedrijf SpaceX geselecteerd om in de toekomst het Amerikaanse Gateway ruimtestation te bevoorraden. Zo zal SpaceX een nieuwe versie ontwikkelen en bouwen van het Dragon ruimtevaartuig dat vandaag de dag het internationale ruimtestation ISS regelmatig voorziet van bevoorrading en experimenten. Het kleine Gateway ruimtestation moet in een baan om de maan gebracht worden en is een belangrijk onderdeel van NASA's Artemis ruimteprogramma waarmee het terug mensen naar de maan wil brengen. 

Vandaag de dag wordt het Dragon ruimtevaartuig van SpaceX gebruikt om regelmatig ongeveer zes ton aan cargo naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Deze onbemande ruimtevaartuigen worden steeds met een Falcon 9 raket in de ruimte gebracht en kunnen op het einde van hun missie terugkeren naar de aarde dankzij een terugkeercapsule. Het nieuwe bevoorradingstuig van SpaceX, dat de naam 'Dragon XL' kreeg, zal in de toekomst in de ruimte gebracht worden met een krachtige Falcon Heavy raket en moet ongeveer vijf ton aan vracht naar het Gateway ruimtestation kunnen brengen. Doordat het Gateway ruimtestation in een baan om de maan zal cirkelen en dit gedurende lange tijd zal bemand worden, moet dit ook regelmatig voorzien worden van bevoorrading van voedsel, kledij, experimenten en andere hardware. Hiervoor werd door NASA het Gateway Logistics Services contract op de markt gebracht zodat NASA voor de bevoorrading hiervoor kan samenwerken met private ruimtevaartbedrijven. SpaceX is nu het eerste bedrijf dat een Gateway Logistics Services contract heeft binnen gehaald en NASA sluit niet uit dat het hervoor ook nog wil samenwerken met andere bedrijven zoals het nu ook doet bij de bevoorrading van het internationale ruimtestation ISS. SpaceX wil dat de Dragon XL bevoorradingstuigen twaalf maanden lang vastgehecht blijven aan het Gateway ruimtestation. De eerste missie van een Dragon XL naar het Gateway ruimtestation is voorzien voor 2024 en NASA wil in 2022 beginnen aan de bouw van het Gateway ruimtestation. Net als het internationale ruimtestation ISS is ook Gateway een samenwerkingsproject tussen de Verenigde Staten, Europa, Rusland, Japan en Canada. Het Gateway ruimtestation zal plaatsbieden aan maximaal vier ruimtevaarders en moet in een polaire baan om de maan worden gebracht.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van een Proton raket met aan boord de Russische Maanlander Luna 17 ruimtesonde en de Lunokhod 1 Maanrover. Na twee koerscorrecties halverwege de reis naar de Maan kwam Luna 17 op 15 november 1970 in een baan om de Maan terecht. De Maanlander landde vervolgens op 17 november 1970 op het Maanoppervlak waarna de 756 kilogram zware Lunokhod 1 Maanwagen begon aan zijn missie. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken