donderdag, 10 oktober 2013 01:43

Naiad opnieuw gezien

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Opname van de planeet Neptunus met het maantje Naiad (in het cirkeltje) Opname van de planeet Neptunus met het maantje Naiad (in het cirkeltje) Foto: SETI Institute / NASA

Het binnenste maantje rondom de planeet Neptunus is voor het eerst sinds zijn ontdekking 1989 opnieuw gezien. Tijdens de 45ste bijeenkomst van de Division for Planetary Sciences (DPS) van de American Astronomical Society in Colorado werd bekendgemaakt dat het maantje opnieuw werd gezien op foto's die gemaakt werden door de Hubble Space Telescope.

Het Neptunusmaantje Naiad werd in 1989 ontdekt op basis van opnamen die toen gemaakt werden door de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2. Naiad heeft een diameter van ongeveer 65 kilometer en bevindt zich zeer dicht bij de planeet Neptunus. Hierdoor was dit maantje nauwelijks waarneembaar vanop Aarde. Dit maantje heeft een onregelmatige vorm en cirkelt op een hoogte van ongeveer 23 500 kilometer boven de hoogste wolkenbanden van de planeet Neptunus. Door opnamen van de Amerikaanse-Europese Hubble Space Telescope, die tussen 2004 en 2009 werden gemaakt, nu te combineren en te anlyseren, heeft men Naiad voor de eerste keer sinds 1989 opnieuw 'gezien'. De analyse van de beelden werd uitgevoerd door ondermeer Mark Showalter van het SETI Institute en de Nederlands-Amerikaanse planeetonderzoekster Imke de Pater. Opmerkelijk aan de 'herontdekking' van dit maantje is dat deze zich niet op de berekende positie bevond. Wellicht is dit het gevolg van zwaartekrachtstoringen die veroorzaakt worden door andere Neptunusmanen. Aan de hand van dezelfde archiefbeelden van de Hubble Space Telescope heeft men ook een nieuw maantje ontdekt rondom Neptunus (2/2004 N1).

Neptunus

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1887

Het gebeurde toen

Geboortedag van de Amerikaanse astronoom Paul Willard Merrill. Als spectroscopist bestudeerde Merrill peculiaire sterren, vooral lang- periodieke variabele sterren. Hij onderzocht ook de interstellaire materie en voerde als een der eersten spectroscopie op infrarode golflengten uit. Zijn grootste ontdekking kwam net voor zijn pensioen toen hij de lijnen van technetium in de ster R And en andere sterren van het S-type ontdekte.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 37

Messier 37
M37, ook gekend als NGC 2099, is een grote open sterrenhoop in het sterrenbeeld Auriga (Voerman) dat een 500-tal leden telt. De leeftijd van deze sterrenhoop, die zich op een…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken