Foto: Nature Astronomy/Psych.org

Een klein internationaal team van planeetwetenschappers heeft bewijs gevonden dat de theorie ondersteunt dat de Near-Earth Asteroid (planetoïde) Kamo'oalewa een brokstuk van de maan kan zijn. In hun artikel, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy, beschrijft de groep hun datagestuurde modellen en wat ze onthulden. De planetoïde Kamo'oalewa werd in 2016 ontdekt als onderdeel van een internationale zoektocht naar asteroïden die mogelijk een impact op de aarde kunnen hebben. Er werd vastgesteld dat de asteroïde rond de zon cirkelt in een baan die synchroon loopt met de aarde, waardoor het lijkt alsof hij rond de planeet cirkelt.

Hij werd ook geschat op een diameter van 40 tot 100 meter en draait erg snel voor een asteroïde. In 2021 vond een ander team bewijs dat erop wees dat de samenstelling van Kamo'oalewa leek op die van gesteenten die op de maan zijn gevonden, wat suggereert dat hij van de maan afkomstig zou kunnen zijn. Om dit te onderzoeken startten de onderzoekers een uitgebreid onderzoek naar de asteroïde en de mogelijke plaatsen op de maan waar deze vandaan zou kunnen komen. Het team begon met het maken van een computermodel om het type botsing na te bootsen dat ertoe zou kunnen hebben geleid dat een stuk maanoppervlak ter grootte van Kamo'oalewa de ruimte in werd geslingerd. Zo konden ze een schatting maken van de waarschijnlijke grootte van de asteroïde die de maan zou hebben geraakt en daaruit de grootte van de krater die hij zou hebben achtergelaten.

De onderzoekers merkten ook op dat zo'n inslag vrij recent moest zijn geweest, waardoor de mogelijkheden voor een krater kleiner werden. Vervolgens vergeleken ze monsters van maanmateriaal die naar de aarde waren teruggebracht en die in de buurt van een mogelijke krater waren gevonden, de Giordano Bruno-krater. Ze vonden spectrale overeenkomsten tussen de monsters en de asteroïde Kamo'oalewa en ontdekten dat beide ook stukjes van het mineraal pyroxeen bevatten. Het team maakte vervolgens een aantal schattingen met behulp van hun gegevens en ontdekte dat een asteroïde die op de maan botste op de huidige plek van de Giordano Bruno krater brokstukken kan hebben weggeslingerd die de ruimte in zijn gegaan, met één brokstuk ter grootte van Kamo'oalewa. Ze suggereren dat verdere missies om de maan te bestuderen meer informatie kunnen opleveren, waardoor het idee dat de Kamo'oalewa asteroïde een stuk van de maan is, mogelijk verder wordt onderbouwd.

Bron: Psych.org

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1933

Het gebeurde toen

In Rusland wordt door de Gruppa Izucheniya Reaktivnogo Dvizheniya (GIRD) de op vloeibare brandstof werkende GIRD-X raket gelanceerd die een hoogte bereikt van 80 meter. Tijdens andere testen bereiken GIRD-raketten hoogtes van enkele honderden meters. Het GIRD werd in 1931 opgericht en was 's werelds eerste professionele organisatie die zich bezighield met de ontwikkeling van raketten. Eén van de belangrijkste leden van deze organisatie was Sergey Korolev die later aan de leiding zou staan van het Russische ruimtevaartprogramma.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken