In mei 2013 bracht de Cassini ruimtesonde poollicht op Saturnus in beeld
Foto: NASA / JPL

Een samenwerking tussen de legendarische Hubble Space Telescope en de Cassini ruimtesonde heeft geleidt tot spectaculaire opnames van poollicht op de planeet Saturnus. Op deze beelden is mooi te zien hoe de magnetische lichtshow aan de polen van deze planeet reageert op zonne-activiteit. 

Dankzij deze beelden hebben onderzoekers kunnen achterhalen dat het poollicht op Saturnus zich heel wisselvallig gedraagt. Zo zijn er soms perioden van weinig poollicht terwijl er dan andere perioden zijn met plots veel poollicht. Enkele van deze oplevingen vonden plaats op 5 april en 20 mei 2013 als gevolg van fluctuaties in de zonnewind. Uit deze gegevens en beelden kunnen wetenschappers meer leren over het verband tussen de zonnewind en de magnetische lichtshow die we kennen als poollicht. Zo worden de geladen deeltjes afkomstig van de Zon door het magnetische veld van de planeet Saturnus afgebogen nabij de polen waardoor ze de atmosfeer van Saturnus binnendringen. De prachtige lichtverschijnselen die vervolgens ontstaan worden veroorzaakt door door botsingen van zonnedeeltjes met atomen in de atmosfeer van Saturnus. Voor een groot deel lijkt het poollicht op Saturnus dus sterk op dat van onze planeet maar toch zijn er verschillen. Wetenschappers ontdekten enkele jaren geleden al dat de Saturnusmaan Enceladus eveneens een bijdrage aan het poollicht op Saturnus levert doordat er geladen deeltjes van de maan naar de planeet stromen. Op de nieuwe beelden is nu te zien dat een andere Saturnusmaan, Mimas, ook een link heeft met het poollicht op Saturnus. Ook blijkt de kleur van het poollicht op Saturnus onderaan rood te zijn en boven paarskleurig. Dat is heel anders dan op Aarde waar dergelijke poollichten onderaan groen zijn en bovenaan eerder een rode kleur hebben. Hieronder kan u de recente beelden zien van het poollicht op de planeet Saturnus. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië van de Amerikaanse Ice, Cloud, and land Elevation Satellite (ICESat). Deze 970 kilogram zware satelliet was zeven jaar operationeel en werd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkeld om het ijs op Aarde in kaart te brengen en te onderzoeken vanuit de ruimte. Op 14 augustus 2014 brandde de ICESat satelliet terug op in de atmosfeer van de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken