De twee bekende Magelhaense Wolken
Foto: ESO

De twee bekende begeleiders van ons eigen Melkwegstelsel, de Magelhaense Wolken, blijken veel groter te zijn dan men altijd al dacht. Ook zouden deze twee dwergsterrenstelsels een onregelmatiger structuur hebben. Dit alles blijkt uit nieuwe waarnemingen die verricht werden met de Dark Energy Camera op de Cerro Tololo-sterrenwacht in Chili.

Deze twee bekende begeleiders van ons eigen sterrenstelsel zijn vanaf het zuidelijk halfrond zeer goed zichtbaar aan de nachtelijke sterrenhemel als wazige nevels. Terwijl de Grote Magelhaense Wolk zich op een afstand van 160 000 lichtjaar van de Aarde bevindt, staat de Kleine Magelhaense Wolk iets verder weg. Aan de sterrenhemel beslaat de Grote Magelhaense Wolk een gebied met een middellijn van ongeveer vijf graden (tienmaal zo groot als de schijnbare afmeting van een volle maan). Uit waarnemingen afkomstig met de Dark Energy Camera op de 4-meter Blanco-telescoop, op de Cerro Tololo-sterrenwacht in Chili, blijken dat de twee Magelhaense Wolken nu veel groter zijn dan astronomen dachten. Zo heeft het Survey of the MAgellanic Stellar History (SMASH) project aangetoond dat de Grote Magelhaense Wolk veel groter is aangezien tot op 20 graden afstand van het centrum er nog steeds sterren worden aangetroffen die deel uitmaken van dit sterrenstelsel. Dit weet men doordat men met het SMAS-project opname van de sterrenhemel heeft gemaakt waarin sterren werden geïdentificeerd op basis van hun kleur en helderheden. Daarnaast blijken de sterren in de dunbevolkte gebieden van het stelsel niet heel gelijkmatig te zijn verdeeld waardoor astronomen vermoeden dat de Grote Magelhaense Wolk misschien is ontstaan uit een versmelting van kleinere stelsels. Voor de Kleine Magelhaense Wolk vermoeden astronomen hetzelfde. De onderzoekers hopen nu dat het SMASH-project hen meer zal leren over de evolutie en de geschiedenis van de twee dwergsterrenstelsels. Ook gaat men met het SMASH-project ook nog onderzoek doen naar de Magelhaense Stroom dat een soort brug van gas en sterren is die de twee stelsels met elkaar verbind.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1639

Het gebeurde toen

De Engelse astronoom Jeremiah Horrocks beschrijft vanuit zijn huis in Much Hoole in Engeland als eerste de observatie van een Venusovergang. Tijdens een Venusovergang schuift de planeet Venus, vanaf de Aarde gezien, voor de Zon langs. Dit verschijnsel kunnen we enkel zien bij binnenplaneten en is voor astronomen van groot belang aangezien zij hiermee de omvang van het zonnestelsel kon bepalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken