De rode cirkel toont de grote inslagkrater op Groenland.
Foto: The Natural History Museum of Denmark

In het noorden van Groenland, onder de Hiawatha-gletsjer, hebben wetenschappers een grote inslagkrater ontdekt die verscholen zit onder een ijslaag van ongeveer 800 meter dik. De krater is ongeveer 31 kilometer breed en hoort hierdoor bij de 25 grootste inslagkraters op Aarde. Volgens wetenschappers zou een ijzermeteoriet van ongeveer één kilometer groot deze inslagkrater hebben gevormd. Deze belangrijke ontdekking werd bekend gemaakt via het wetenschappelijke vakblad Science Advances. 

De grote inslagkrater op Groenland werd in 2015 bij toeval ontdekt door Deense wetenschappers waarna zij enkele jaren later terugkeerden voor extra onderzoek. Toen de wetenschappers radarmetingen onderzochten die gemaakt werden van het gebied tussen 1997 en 2014 zagen zij een kraterachtige deuk onder de ijslaag. Ook op satellietbeelden van het gebied was een cirkelvormig patroon te zien aan de rand van de ijskap doordat de rand van de krater mooi samenvalt met de rand van de ijskap. Radarwaarnemingen en onderzoek ter plaatse toonde uiteindelijk aan dat het met zekerheid om een inslagkrater gaat die bijzonder goed geconserveerd is wat heel verrassend is aangezien gletsjerijs erg eroderend is. De onderzoekers troffen ter plaatse zogeheten 'geschokte kwarts' aan wat kwartskristallen zijn die onder extreem hoge druk zijn veranderd. Een plots inslag van een meteoriet kan deze verandering perfect verklaren. Uit het onderzoek leiden de onderzoekers dan ook af dat de krater jonger dan 3 miljoen jaar is, wat geologisch heel jong is. De wetenschappers sluiten zelfs niet uit dat de inslagkrater pas werd gevormd tegen het einde van de laatste ijstijd, ongeveer 12 000 jaar geleden. De impact van de inslag van de meteoriet die deze krater heeft gevormd, moet gigantisch zijn geweest. Zo zou deze meteoriet met een snelheid van ongeveer 19 kilometer per seconde zijn ingeslagen op de Aarde wat een impact zou hebben veroorzaakt waarbij 47 miljoen keer meer energie zou zijn vrijgekomen dan bij de atoombom op Hiroshima in 1945. Het puin dat door de impact van de meteoriet in de atmosfeer terecht kwam, zal ongetwijfeld een invloed hebben gehad op het volledige klimaat op Aarde. De impact zou er ook voor gezorgd hebben dat er toen heel wat ijs is gesmolten waardoor de Straat Nares, tussen Canada en Groenland, plots volstroomde met zoetwater. De ontdekking van deze grote inslagkrater op Groenland toont volgens wetenschappers nog maar eens aan dat we nog steeds niet alles weten over onze planeet en dat het tijdperk van belangrijke ontdekkingen nog steeds niet voorbij is. 

Bron:  EurekaAlert!

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

57%

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis worden de drie Russische kosmonauten Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov en Viktor Patsayev in de ruimte gebracht aan boord van het Sojoez 11 ruimtetuig. Op 7 juni 1971 komen zij aan bij het Russische Saljoet 1 ruimtestation waar ze tot 30 juni in leven en werken. Tijdens hun terugkeer naar de Aarde sloeg het noodlot echter toe doordat omwille van een probleem met een drukventiel de atmosfeer aan boord van de landingscapsule weglekte naar de ruimte. De drie kosmonauten overleefden hun terugkeer naar de Aarde niet. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken