Een foto van een heldere vuurbol.
Foto: NASA

De U.S. Space Force heeft gegevens over bijna duizend heldere vuurbollen, ook wel een bolide genoemd, vrijgegeven aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en haar wetenschappers. Met deze samenwerking tussen NASA’s Planetary Defense Coordination Office (PDCO) en de U.S. Space Force willen de Verenigde Staten de inspanningen bevorderen op vlak van de verdediging van onze planeet door objecten die zich in de buurt van de aarde begeven (NEO's) beter te bestuderen.

De onlangs vrijgegeven gegevens bestaan uit informatie over de veranderende helderheid van vuurbollen wanneer zij door de atmosfeer van de aarde gaan, lichtcurven genoemd, die de planetaire defensiegemeenschap beter in staat zouden kunnen stellen om de effecten te modelleren van inslagen van grotere asteroïden die op een dag een bedreiging voor de aarde zouden kunnen vormen. Boliden, zeer heldere meteoren die zelfs bij daglicht kunnen worden gezien, komen regelmatig voor, enkele tientallen keren per jaar, wanneer onze planeet wordt getroffen door asteroïden die te klein zijn om de grond te bereiken, maar groot genoeg om bij de inslag met de atmosfeer van de aarde te exploderen. Sensoren van de Amerikaanse overheid detecteren deze atmosferische inslagen en de bolidegegevens worden doorgegeven aan de database van vuurbollen van het NASA Jet Propulsion Laboratory's Center for Near Earth Object Studies (CNEOS), die gegevens bevat die teruggaan tot 1988 voor bijna duizend bolidegebeurtenissen.

Nu zullen deskundigen op het gebied van planeetverdediging toegang hebben tot nog meer gedetailleerde gegevens, met name lichtcurve-informatie die de variatie in optische intensiteit vastlegt gedurende de paar seconden dat een object in de atmosfeer uiteenvalt. De gegevens zullen voor wetenschappers beschikbaar zijn zodra zij naar behoren zijn gearchiveerd, met de gerapporteerde gebeurtenissen en gemakkelijk toegankelijk zijn gemaakt. De wetenschappelijke gemeenschap heeft veel belangstelling voor deze unieke gegevensreeks, omdat het uiteenvallen van een object in de atmosfeer van de aarde wetenschappelijk inzicht verschaft in de sterkte en samenstelling van het object op basis van de hoogten waarop het uiteenvalt en uiteenvalt. De totale uitgestraalde energie en de vector van de snelheid vóór de inslag (d.w.z. de richting) kunnen ook beter worden afgeleid uit de lichtcurvegegevens van heldere vuurbollen.

Foto: NASA JPL CNEOS & U.S. Space Force's Space Operation's Center.

"Het groeiende archief van bolide-rapporten, zoals geplaatst op de NASA CNEOS Fireballs website, heeft de wetenschappelijke kennis aanzienlijk vergroot en draagt bij aan de door het Witte Huis goedgekeurde National Near-Earth Objectedness Strategy and Action Plan", zegt Lindley Johnson, planetary defense officer op het NASA hoofdkwartier. "Het vrijgeven van deze nieuwe bolidegegevens demonstreert een ander belangrijk gebied van samenwerking tussen NASA en de U.S. Space Force en helpt bij het streven naar verbeterde mogelijkheden om deze objecten te begrijpen en onze paraatheid om te reageren op het gevaar dat NEO's voor de Aarde vormen."

Onlangs werd een kleine asteroïde van ongeveer 2 meter groot, zo klein dat hij geen gevaar voor de aarde vormde, in de ruimte gedetecteerd toen hij de aarde naderde en de atmosfeer trof ten zuidwesten van Jan Mayen, een Noors eiland bijna 300 mijl (470 kilometer) voor de oostkust van Groenland en ten noordoosten van IJsland. Hoewel deze asteroïde, 2022 EB5 genaamd, veel kleiner was dan de objecten die NASA moet opsporen en waarvoor ze moet waarschuwen, bleef CNEOS NASA's PDCO bijwerken met voorspellingen van de inslaglocatie terwijl waarnemingen werden verzameld in de aanloop naar de inslag van 2022 EB5. Zo bood CNEOS de planetaire defensiegemeenschap een realistisch scenario om de mogelijkheden voor het opsporen van NEO's te testen en het vertrouwen te geven dat het proces en de modellen voor het voorspellen van inslagen adequaat zijn om tijdig en accuraat de mogelijke inslag van een groter object te melden, mocht er een worden ontdekt op een traject richting de aarde. Net als andere bolidegebeurtenissen werd de inslag van 2022 EB5 gedetecteerd door sensoren van de Amerikaanse overheid en gemeld door de eenheden van de Amerikaanse ruimtemacht, waardoor de door CNEOS voorspelde tijd en plaats werden bevestigd, en toegevoegd aan het NASA-archief van deze gebeurtenissen bij JPL CNEOS.

Bron: NASA

Dit gebeurde vandaag in 1992

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse ruimtesonde Mars Observer gelanceerd. Het ruimtevaartuig werd uitgerust met verschillende wetenschappelijke instrumenten om studies uit te voeren op gebied van geologie, geofysica en het klimaat op Mars. Toen de brandstoftanks onder druk werden gezet, in voorbereiding om in een baan rond Mars te komen, verbrak op 21 augustus 1993 het contact met de aarde en werd er nooit meer iets van de Mars Observer gehoord. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

75%

Sociale netwerken