Messier 17

Sterrenbeeld: Sagittarius
Magnitude: 7.1
Coördinaten:

  • A: 18h 20.8m
  • DEC: -16° 11'

Sagittarius

Geschiedenis

M17 werd in 1746 ontdekt door L. de Chéseaux. Hij beschreef het object als een nevel ten midden van een sterrijke achtergrond.

Waarnemen

Onder een uitstekende hemel is het mogelijk om de nevel waar te nemen met het blote oog. Om M17 te vinden vertrekt men best van ³ Scuti, waarna men anderhalve graad zuidwaarts en twee graden westwaarts beweegt. Met een binoculair of telescoop kan men dan een gestructureerde lichtvlek waarnemen. Niet zo ver van het object kan men M16 en M18 vinden. In een binoculair ziet men reeds de unieke omegavorm: een spilvormige basis en een krul. Met zijn 10 cm refractor, beschreef de bekende astronoom Mallas M17 als een 'zwemmende zwaan'. Iets ten noordwesten van het object staat een oranje ster van magnitude zes. De nevel bevindt zich in een enorm sterrijk gebied waar er verschillende open sterrenhopen waar te nemen zijn, waaronder enkele in de buurt van M17. Naarmate er grotere telescopen worden gebruikt, kan men steeds meer details zien verschijnen in de nevel waaronder enkele nevelbogen. Men wacht best een donkere, maanloze nacht af om het object te observeren, liefst op een plaats met een goed zicht op de zuidelijke horizon.

M17Een prachtig stervormingsgebied in M17 - Foto: Ignacio de la Cueva Torregrosa

Dit gebeurde vandaag in 1849

Het gebeurde toen

De Italiaanse sterrenkundige Annibale de Gasparis ontdekt vanuit Napels de planetoïde 10 Hygiea. De ruimterots Hygiea is de op vier na grootste planetoïde in de planetoïdengrodel en heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 400 kilometer. Hygiea draait in iets meer dan vijf en een half jaar rond de zon in een ellipsvormige baan. Ze bevindt zich gemiddeld ongeveer 3,2 astronomische eenheden van de zon, in de buitenste delen van de planetoïdengordel. Deze planetoïde behoort tot de C-type planetoïden wat betekent dat ze rijk is in koolstof en koolstofhoudend materiaal en een zeer donker oppervlak heeft. Ook zijn waterhoudende mineralen ontdekt, die erop wijzen dat in het verleden de temperatuur hoog genoeg moet zijn geweest om waterijs te doen smelten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken