Messier 109
Foto: Arie Nagel

Sterrenbeeld: Ursa Major
Magnitude: 9.8
Coördinaten:

  • RA: 11h 57.6m
  • DEC: +53° 23'

Ursa Major

Geschiedenis

M109 werd samen met M108 aan de Messierlijst toegevoegd in 1953 op aanraden van Owen Gingerich.

Waarnemen

Dit stelsel is niet zo moeilijk terug te vinden aangezien hij vlak naast de heldere ster Phecda staat (γ UMa). 40' ten zuidoosten van deze ster staat M109 in al zijn glorie. Met een 7 cm telescoop zie je het object als een zwakke, grijze structuurloze vlek. Kijkers tot 15 cm tonen alleen de heldere kern van het object. Met een telescoop van 20 tot 30 cm ziet men M109 als een diffuse ronde gloed maar nog steeds geen spiraalarmen. Om de prachtige spiraalarmen van het sterrenstelsel te kunnen waarnemen, heeft men een kijker van minstens 35 cm nodig. Een graad ten zuiden van M109 vindt men ook NGC 3953 terug. Dit is een balkspiraalstelsel dat lijkt op M109.

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

Op het Palomar-observatorium in de Amerikaanse staat Californië wordt in het bijzijn van ondermeer Edwin Powell Hubble de 200-inch Hale Telescope voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop heeft een diameter van 5,08 meter waardoor deze telescoop op dat moment tweemaal zo groot was als de Hookertelescoop van het Mount Wilson-observatorium. De revolutionaire Hale telescoop werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom George Ellery Hale die de telescoop ontwierp en de bouw ervan leidde. Tot 1976 was dit de grootste telescoop op Aarde. Vandaag de dag wordt deze telescoop nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken