Artistieke impressie van het ringenstelsel rond de exoplaneet J1407b
Foto: Ron Miller

Nadat astronomen in 2012 voor het eerst een planeet hadden ontdekt buiten ons zonnestelsel dat net als de prachtige planeet Saturnus over een ringenstelsel beschikt, blijken deze ringen nu gigantisch groot te zijn. Sterrenkundigen vermoeden nu ook dat er in het ringenstelsel al een gigantische maan is ontstaan. 

Het ringenstelsel rond de exoplaneet J1407b werd ontdekt doordat het ongeveer eens in de tien jaar voor de moederster, de ster J1407, langs beweegt. Hierbij verzwakte het sterlicht afkomstig van J1407 gedurende enkele weken wat voor astronomen een bewijs was dat deze exoplaneet een ringenstelsel heeft. Uit nieuwe analyses van de oorspronkelijke waarnemingen en gegevens uit 2007 blijkt nu dat dit ringenstelsel bestaat uit minstens dertig ringen waarvan de grootste bijna even groot is als de afstand tussen de Aarde en de Zon. Zo zou het hele ringenstelsel een middellijn hebben van ongeveer 123 miljoen kilometer, ruim honderd keer zo groot als het ringenstelsel rond de planeet Saturnus. Indien we deze ringen rond de planeet Saturnus zouden plaatsen, zouden we deze 's nachts vele malen groter kunnen dan de volle maan. Uit nieuwe analyses blijkt nu ook dat er zich in het ringenstelsel rondom de exoplaneet J1407b een brede lege zone bevindt wat volgens de onderzoekers wijst op de aanwezigheid van een grote maan. Deze zogeheten 'exomaan' zou een massa hebben die tussen de massa van de planeten Mars en de Aarde zit. De exomaan die zich in deze zone bevindt, zou er ongeveer twee jaar over doen om eenmaal rond de planeet J1407b te cirkelen. In het centrum van het ringenstelsel bevindt zich vermoedelijk een grote, zware exoplaneet of een bruine dwerg. Dit object zou een massa hebben dat 10 tot 40 keer de massa heeft van de gasreus Jupiter uit ons eigen zonnestelsel. Om nog meer te weten te komen over deze boeiende exoplaneet hopen astronomen dat ze in de toekomst opnieuw kunnen zien hoe het ringenstelsel van J1407b het licht afkomstig van de ster J1407 blokkeert. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 4 met aan boord de kosmonaut Vladimir Shatalov. Het doel van deze missie was Sojoez 4 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 5 ruimtetuig waarin zich drie kosmonauten bevonden zodat de kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Twee dagen na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken