Messier 97 (Uilnevel)

Geschreven door Christophe Bogaert en Sander Vancanneyt
Beoordeel dit item
(7 stemmen)
Messier 97 Messier 97 Foto: Gianluca Masi

Messier 97, ook gekend als de 'Uilnevel', is een relatief grote planetaire nevel in het sterrenbeeld Ursa Major (Grote Beer). Dit deep-sky object wordt vooral gewaardeerd door meer ervaren waarnemers. Het object dankt zijn bijnaam 'Uilnevel' aan twee opvallende donkere gebieden in de nevel waardoor het object lijkt op het hoofd van een uil. Messier 97 staat op een afstand van ongeveer 2 800 lichtjaar van de Aarde en heeft een diameter van drie lichtjaar wat overeenkomt met een schijnbare doormeter van 200'x200' (gezien vanaf de aarde). Deze planetaire nevel zou een leeftijd hebben van ongeveer 6 000 jaar en heeft een visuele helderheid van magnitude 9,9. De centrale ster in de Uilnevel heeft een oppervlakte van 85 000 Kelvin en is moeilijk te zien met amateur-telescopen vanwege de lage helderheid (magnitude 14). Deze ster heeft een massa minder dan de helft van de massa van onze ster, de zon. 

Geschiedenis

Messier 97 werd op 16 februari 1781 ontdekt door Pierre Méchain. De Franse kometenjager Charles Messier observeerde het object voor het eerst op 24 maart 1781. Beide waarnemers vonden de planetaire nevel een moeilijk waarneembaar object. Lord Rosse observeerde dit deep-sky object met zijn zelfgebouwde 72 inch telescoop en maakte als eerste melding van de twee donkere vlekken, hij lanceerde daarop de naam 'Uilenhoofd'. 

Waarnemen

Doordat Messier 97 zich in het sterrenbeeld Grote Beer bevindt, is het object circumpolair. Dit wil zeggen dat het object vanop het noordelijk halfrond het hele jaar door zichtbaar is. Om deze planetaire nevel eenvoudig terug te vinden, vertrekt men best van de ster bèta UMa om daarna anderhalve graad zuid- en 2° oostwaarts te bewegen. Met een 80 mm telescoop toont de planetaire nevel zeer zwak maar deze is zeker al zichtbaar. In kleine en middelgrote telescopen ziet men bij een lage vergroting een egale, ronde nevel ter grootte van de planeet Jupiter. Onder een donkere hemel is het met een middelmatige telescoop reeds mogelijk, bij een hoge vergroting, om de twee donkere vlekken waar te nemen waaraan het object zijn naam dankt. Ook mooi is de samenstand met het spiraalvormig sterrenstelsel Messier 108 dat zich op nauwelijks één graad van de Uilnevel bevindt. Beide objecten zijn bij een lage vergroting zichtbaar in hetzelfde beeldveld.

Gegevens Messier 1

Sterrenbeeld: Grote Beer (Ursa Major)
Andere benaming: Uilnevel
NGC: NGC 3587
Rechte klimming: 11u14m47,7s
Declinatie: +55° 01' 08.50"
Helderheid: 9,9
Afstand: 2 800 lichtjaar
Schijnbare afmeting: 6 x 4 boogminuten
Roodverschuiving: /

Ursa Major
Foto: Sky & Telescope


De prachtige Uilnevel - Foto: ESO

Meer in deze categorie: « Messier 96 Messier 98 »

Dit gebeurde vandaag in 1957

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van de Russische satelliet Spoetnik 1, de eerste satelliet in een baan om de Aarde. Velen zien dit als het begin van de ruimtevaart. De satelliet was een bol van 58 cm, gemaakt van gepolijst aluminium en had een massa van ongeveer 83 kg. Hij had twee radiozenders en hij cirkelde rond onze planeet op een hoogte tussen ongeveer 227 en 945 kilometer.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 43

Messier 43
M43 maakt deel uit van de bekende Orionnevel (M42) maar wordt er visueel van gescheiden door enkele donkere nevels. Deze nevel omringd de jonge veranderlijke ster NU Orionis, dat M43…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken