Messier 5
Foto: Siggi Kohlert

Met zijn dertien miljard jaar is dit één van de oudste bolvormige sterrenhopen die we tot op heden kennen. M5 bestaat uit ruim een half miljoen sterren die verspreid zijn over 130 lichtjaar. De vijf helderste sterren hebben een schijnbare magnitude van 11,5. Een honderdtal andere zijn helderder dan 13,2. In deze sterrenhoop heeft men al meer dan 90 variabele sterren gevonden, waarvan de meeste van het RR Lyrae type. Men heeft ook twee cepheïden gevonden in M5, die het mogelijk hebben gemaakt om de afstand tot het object te bepalen (28 000 lichtjaar). De schijnbare diameter varieert van 10’ tot 30’ naargelang de kijkeropening.

Sterrenbeeld: Serpens Caput
Magnitude: 5.6
Coördinaten:

  • RA: 15h 18.6m
  • DEC: +02° +05'

Geschiedenis

M5 of NGC 5904 werd op 5 mei 1702 ontdekt door Gottfried Kirch. Charles Messier observeerde het object op 23 mei 1764 en nam het op in zijn catalogus onder het nummer vijf. Hij beschreef het object als "een mooie nevel zonder sterren met een diameter van 3’’. Zevenentwintig jaar later observeerde William Herschel de sterrenhoop opnieuw en zag een 200-tal sterren maar het compacte centrum maakte het onmogelijk om daar individuele sterren waar te nemen. De astronoom Smyth noemde M5 een opkikker na het opzoeken van zwakke nevels. Hij zag ook uitlopers in alle richtingen. Lord Rosse zag eveneens vele uitlopers en schatte het object op 8’ met een centraal deel dat 1’ groot is.

Waarnemen

Deze bolvormige sterrenhoop moet weinig onderdoen voor de bekende bolhoop M13 in het sterrenbeeld Hercules. Onder goede omstandigheden is M5 zelfs met het blote oog zichtbaar maar dit is in onze lichtvervuilde streken zo goed als onmogelijk. De sterrenhoop is gemakkelijk te vinden op 20’ ten noordwesten van de ster 5 Serpentis, die trouwens een dubbelster is. Met een binoculair ziet men een donzig, grijs vlekje. Met een 10 cm reflector bij een vergroting van 75x ziet met een ovaal helderwit object met een sterk granuleus centraal deel. Grotere telescopen laten de bolhoop volledig oplossen.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

10%

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Norman G. Thomas ontdekt een Amor-planetoïde die later genoemd wordt naar de Amerikaanse astronaute Christa McAuliffe die om het leven kwam tijdens de ramp met het ruimteveer Challenger. In 1984 lanceerde NASA het plan om een talentvolle leerkracht te vinden die kinderen vanuit de ruimte kon onderwijzen om zo vernieuwde interesse in de ruimtevaart op te wekken. In juli 1985 koos NASA Christa McAuliffe uit elfduizend kandidaten om de eerste astronaut-leraar in de ruimte te worden. McAuliffe werd tijdens haar opleiding tot astronaute de lieveling van de media en haar project "leraar in de ruimte" werd een groot succes. Naast een planetoïde werd ook een krater op de Maan en een planetarium naar haar genoemd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken