Mir modules: Priroda

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
De Priroda module De Priroda module Foto: NASA

De Priroda module was de zevende en laatste module dat door Rusland in de ruimte gebracht werd in het kader van het Mir ruimteprogramma. Net als bij de bouw van de Spektr module kampte de bouw van dit onderdeel ook met serieuze budgettaire problemen. Uiteindelijk besliste de Verenigde Staten de afwerking van beide modules zelf te financieren met als tegenprestatie dat er tussen de 600 en 700 kilogram aan Amerikaanse experimenten werden ondergebracht in beide modules.

Priroda betekent in het Nederlands zoveel als 'Natuur' en deze module werd dan ook voornamelijk gebruikt voor toepassingen op vlak van aardobservatie. Net als zijn voorgangers werd ook deze Mir module in de ruimte gebracht door een Russische Proton draagraket vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan. In en aan dit 9,7 meter lange gevaarte bevonden zich tientallen wetenschappelijke instrumenten die afkomstig waren uit twaalf verschillende landen. Binnenin de module bevond zich een werk- en leefruimte van 66 kubieke meter. Oorspronkelijk zou de Priroda module ook voorzien worden van een zonnepaneel maar wegens vertragingen en wijzigingen in het totale ontwerp van het ruimtestation werd deze module gelanceerd zonder zonnepaneel. Nadat de 19,7 ton zware module uiteindelijk op 23 april 1996 in de ruimte gebracht werd, bleek er zich in de module een technisch probleem voor te doen waardoor de energievoorziening aan boord van de Priroda gehalveerd was. Door dit probleem kreeg men nu maar één poging om de module vast te hechten aan het Mir ruimtestation. Uiteindelijk slaagde men er toch in om het gevaarte op 26 april 1996 meteen vast te hechten aan Mir. Aangezien deze module geen zonnepanelen had, werd het tuig aangesloten aan het elektriciteitsnet van de andere modules en werden de tijdelijke batterijen uit Priroda module verwijderd. Ook deze module bestond uit twee compartimenten waarvan één werd gebruikt door de kosmonauten en de tweede gebruikt werd om onderdelen in op te bergen. Het leefbare gedeelte kon onderverdeeld worden in een 'outer instrument section' en een 'inner habitation and work compartment'.

MarsDe Priroda module met zijn kenmerkende wetenschappelijke radar - Foto: NASA

Enkele van de instrumenten aan boord van de Priroda module:

  • Travers Synthetic Aperture Radar
  • Ozon M spectrometer
  • MSU-E2 high resolution optical scanner
  • MOS-Obzor spectrometer
  • Greben ocean altimeter
  • Ikar P panoramic microwave radiometers
  • Ikar Delta scanning microwave radiometer system
  • DOPI interferometer
  • MOMS 02P Earth imager

Tijdens de laatste langdurige Mir missie bleek het ruimtestation regelmatig te veel energie te verbruiken door de vele experimenten die er de laatste jaren waren bijgekomen. Hierdoor werd de laatste Mir bemanning verplicht de instrumenten aan boord van de Priroda module niet meer te activeren.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Vostok 3 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de Russische kosmonaut Andriyan Nikolayev. Een dag na de lancering van Vostok 3 volgde Vostok 4 met aan boord Pavel Popovich. De Vostok 3 en 4 voerden uiteindelijk de eerste gezamenlijke bemande ruimtevlucht uit in de geschiedenis van de ruimtevaart. Na bijna 4 dagen in de ruimte te hebben doorgebracht, keerde Nikolayev terug naar de Aarde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 52

Messier 52
M52, ook gekend als NGC 7654, is een mooie open sterrenhoop in het sterrenbeeld Cassiopeia. Samen met M103 zijn dit de meest noordelijk gelegen Messierobjecten. In onze streken is dit…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken