De Kvant-1 module vastgehecht aan de Mir basismodule
Foto: NASA

'Kvant' betekent in het Engels zoveel als 'Quantum' en was de naam van de tweede module die deel uitmaakte van het Russische Mir ruimtestation. Deze module werd op 30 maart 1987 in de ruimte gebracht vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazakstan waarna het 20,6 ton zware gevaarte zich door middel van een Functional Service Module koppelde aan de Mir basismodule.

Oorspronkelijk had deze wetenschappelijke module moeten gekoppeld worden aan het Saljoet-7 ruimtestation maar wegens vertragingen tijdens de bouw van deze module werd dit ruimtelaboratorium gebruikt voor het Mir ruimtestation waarvan de basismodule op 19 oktober 1986 gelanceerd werd. De Kvant-1 module was de eerste van een nieuwe reeks Russische ruimtestationmodules die de naam 37K kregen. Op 17 september 1979 werd de goedkeuring gegeven om deze nieuwe modules te bouwen waarvan normaal acht exemplaren zouden gebouwd worden. Eén van de varianten van dit nieuwe type was de 37KE die de naam 'Kvant' kreeg. In deze module zou men tal van astrofysische experimenten onderbrengen. Op het moment dat de Kvant module eindelijk klaar was, bleken echter tal van technische problemen op te duiken met het Saljoet-7 ruimtestation. Hierdoor kreeg de Kvant-1 module een nieuwe bestemming.

Kvant-1De Kvant-1 module.

Doordat deze module zelf 800 kilogram te veel woog, kon deze niet gelanceerd worden om later meteen te koppelen aan de Mir basismodule. Dit probleem werd uiteindelijk opgelost door de Mir basismodule in een andere baan om de Aarde te brengen waardoor men de Kvant-1 module eindelijk in de ruimte kon brengen door middel van een krachtige Proton draagraket. Kvant-1 werd uiteindelijk op 30 maart 1987 probleemloos in de ruimte gebracht en tot op heden is deze module de zwaarste vracht die ooit in een baan om onze planeet gebracht werd door middel van een Russische Proton raket. Een maand eerder koppelde de crew van de Sojoez TM-2 ruimtecapsule zich aan de Mir basismodule die de nieuwe module opwachtte. Op 9 april 1987 koppelde de Kvant-1 module zich automatisch aan de Mir basismodule met behulp van de Functional Service Module die deze module naar het ruimtestation bracht. Doordat de module zich niet goed had vastgehecht aan de Mir basismodule moest de Sojoez TM-2 bemanning op 11 april 1987 een geïmproviseerde ruimtewandeling uitvoeren. Hierbij ontdekten de kosmonauten een stukje afval in het koppelingsmechanisme waarna Kvant-1 zich nu stevig kon vasthechten aan het ruimtestation

Kvant-1De Kvant-1 module gekoppeld aan de Mir basismodule - Foto: Roscosmos

De Kvant-1 module had in totaal een lengte van 5,3 meter en bestond uit drie compartimenten. In twee ruimtes konden kosmonauten leven en werken. Het derde compartiment was enkel geschikt voor wetenschappelijke experimenten. Deze module beschikte over een totale leefruimte van 40 kubieke meter. Aan boord bevond zich ondermeer een röntgentelescoop, een ultraviolettetelescoop, een breedbeeldcamera en tal van röntgenexperimenten. Bij de Kvant-1 module behoorde ook een nieuw zonnepaneel dat in juni 1987 ontplooid werd op de Mir basismodule. Binnenin Kvant-1 bevonden zich ook enkele toestellen om koolstofdioxide uit de lucht te halen die zich in het ruimtestation bevond. In januari 1991 kreeg de Kvant-1 module er enkele segmenten bij waaraan een zonnepaneel werd gemonteerd. Enkele maanden later werden tijdens vier ruimtewandelingen bijkomende steunen en segmenten gemonteerd aan de buitenzijde van deze module waar later experimenten aan bevestigd werden. In totaal verbleef deze module 5 106 dagen en 5 uur in een baan om de Aarde waarna het samen met alle andere modules van het Mir ruimtestation op 23 maart 2001 opbrandde in de atmosfeer van de Aarde.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken