Een lancering vanop de Palmachim lanceerbasis.
Foto: NASA Spaceflight.com

Het lanceercomplex voor de Shavit raketten bevindt zich ten zuiden van de luchtmachtbasis. De eerste Shavit raket werd op 19 september 1988 gelanceerd vanop de Palmachim Airbase en bracht toen de Ofeq-1 satelliet in de ruimte. Tot 2021 werden vanop deze locatie al twaalf Shavit raketten gelanceerd. Naast het lanceren van Shavit raketten die geheime satellieten moeten lanceren, wordt de Palmachim Airbase ook gebruikt voor het testen en lanceren van militaire Jericho lange afstandsraketten.

Algemene gegevens Palmachim Airbase

Naam: Palmachim Airbase
Alternatieve naam: /
Land: Israël
Eigenaar: Israeli Air Force / Israel Space Agency
Hoogte: 10 m
Coördinaten: 31°53'52"N - 34°41'26"E
Start bouw: /

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Pad 1: Shavit

Rocket Lab Launch Complex 1
Lancering van een Shavit raket - Foto: YouTube/ גיל חזקיה

Rocket Lab Launch Complex 1
Lancering van een Shavit raket - Foto: IAI

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1996

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mars Pathfinder, met aan boord de kleine Marsrover Sojourner, wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida succesvol in de ruimte gebracht. Mars Pathfinder zal tijdens zijn missie de eerste robotwagen probleemloos tot op het oppervlak van de planeet Mars brengen. De lander zelf werd gebruikt als meetstation en stuurde de data afkomstig van de kleine Marsrover door naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken