Lancering van een Sojoez-2 raket vanop de Vostochny lanceerbasis.
Foto: Roscosmos

De Russische Vostochny lanceerbasis bevindt zich in het verre oosten van Rusland, op ongeveer 700 kilometer van de Stille Oceaan. Het volledige terrein heeft een diameter van ongeveer 30 kilometer en de meest nabij gelegen stad is de Russische stad Tsiolkovsky dat sterk werd uitgebreid door de komst van de lanceerbasis. Nadat in 2009 en 2010 de eerste plannen voor deze nieuwe Russische lanceerbasis werden gemaakt, begon men in januari 2011 met de bouw van de Vostochny lanceerbasis. Zo werden er nieuwe wegen, spoorwegen, een vliegveld, een assemblagehal, brandstofopslagtanks en een lanceercomplex gebouwd voor de lancering van de Russische Sojoez raket. Door omkopingsschandalen en problemen met arbeiders liep de bouw van deze lanceerbasis wel enkele malen vertraging op. Net als op de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan worden raketten op Vostochny in horizontale houding per spoor naar het lanceercomplex gebracht. Vostochny is voor Rusland en zijn ruimtevaartprogramma van groot belang en biedt enkele belangrijke voordelen ten opzichte van de verouderde Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan. Door zijn goede ligging kunnen onderdelen voor raketten of voor de lanceerbasis sneller arriveren per spoor dan in Bajkonoer. Daarnaast vallen de onderste rakettrappen die afgestoten worden tijdens de eerste minuten van een lancering terug in de Stille Oceaan in plaats van op land na een lancering vanop Bajkonoer.

Vanop de Vostochny lanceerbasis worden vandaag de dag Russische Sojoez raketten gelanceerd voor zowel onbemande commerciële missies alsook Russische missies. Naast een modern lanceercomplex voor het assembleren en lanceren van Sojoez-2 raketten wordt er op de Vostochny lanceerbasis ook een lanceercomplex gebouwd voor de nieuwe Russische Angara raketten. Deze raketten moeten op termijn de Proton raketten vervangen die steeds gelanceerd worden vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan. Daarnaast is er op deze lanceerbasis ook nog een gebied voorzien vanwaar in de toekomst een nieuwe generatie zware Russische draagraketten kan gelanceerd worden. Op 28 april 2016 werd uiteindelijk de eerste Sojoez raket gelanceerd vanop de Site S1 op de Vostochny lanceerbasis. Rusland wil Vostochny in de toekomst ook gebruiken voor het lanceren van kosmonauten.

Algemene gegevens Bajkonoer lanceerbasis

Naam: Vostochny
Alternatieve naam: /
Land: Rusland
Eigenaar: Rusland
Hoogte: 250 m
Coördinaten: 51°53'04"N - 128°20'05"E
Start bouw: 2011

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Site 1S: Sojoez-2
Site 1A: Angara
PU3: ?

Vostochny
Lancering van een Sojoez raket vanop Vostochny - Foto: Wikipedia (Владислав Ларкин)

Vostochny
Lancering van een Sojoez raket vanop Vostochny - Foto: Glavkosmos

Vostochny
Kijkje binnenin de assemblagehal voor de Sojoez-2 raket - Foto: Andrey Ilyinsky / Roscosmos

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt de eerste Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd met aan boord de GSAT 1 communicatiesatelliet. De GSLV is een raket die door India speciaal werd ontwikkeld om een satelliet tot in een geostationaire baan te brengen. Deze drietraps raket heeft bij zijn lancering een gewicht van 414 ton, is 50 meter lang en kan satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Door een probleem met deze eerste GSLV wordt de satelliet niet in de juiste baan om de Aarde uitgezet. Foto: ISRO

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken