Artistieke impressie van een Plutoïde
Foto: Thierry Lombry

Een Plutoïde is een transneptunische dwergplaneet. De Internationale Astronomische Unie (IAU) creëerde in 2008 deze categorie van astronomische objecten als gevolg van een resolutie over de definitie van het woord 'planeet'. Plutoïden kunnen aanzien worden als de scheiding tussen de groep dwergplaneten en transneptunische objecten.

Tot 2010 kenden we vier Plutoïden; Pluto, Eris, Makemake en Haumea. Daarnaast komen er nog tientallen andere hemellichamen in aanmerking voor deze definitie. Aanvankelijk zou men deze objecten 'plutonen' noemen maar dit voorstel werd door de IAU niet goedgekeurd.

De definitie van de IAU voor een Plutoïde luidt als volgt:

Plutoïden zijn hemellichamen in een baan rond de zon op een halfgrote as groter dan deze van Neptunus die voldoende massa bezitten om hun zwaartekracht te overwinnen van andere lichamen zodat ze een bijna sferische vorm aannemen en de omgeving rond hun baan niet hebben schoongeveegd. Satellieten van Plutoïden zijn op zichzelf geen Plutoïden.

 

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken