Wat is een planeet?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(86 stemmen)
De vier terrestrische planeten, Mercurius, Venus, de Aarde en Mars De vier terrestrische planeten, Mercurius, Venus, de Aarde en Mars Foto: NASA

De Internationale Astronomische Unie (IAU) stelde in 2006 een vernieuwde definitie samen van wat een planeet nu precies is. Door deze vernieuwde definitie verloor Pluto zijn status als planeet en is dit nu officieel een 'dwergplaneet'. De naam 'planeet' is afkomstig van het Griekse πλανήτης (planētēs) dat zoveel betekent als 'ronddolen' of 'rondzwerven'. Doordat de planeten, gezien vanaf de Aarde, langs de hemelbol bewegen, lijkt het alsof ze 'rondzwerven' tussen de vele sterren.

Volgens de IAU is planeet is een hemellichaam binnen het zonnestelsel dat aan volgende voorwaarden voldoet:

  • Het object draait in een baan rond de zon
  • Heeft voldoende massa zodat het een hydrostatische bijna ronde vorm krijgt
  • Heeft in de omgeving van haar baan andere objecten van de kaart geveegd

Of binnen een ander zonnestelsel:

  • Bevindt zich in een baan rond een ster of restanten van een ster
  • Heeft een massa die lager is dan de maximum massa voor thermonucleaire fusie van deuterium
  • Heeft een massa/grootte die groter is dan dan de minimum vereisten voor een planetaire status uit ons zonnestelsel

Door het toepassen van deze definitie hebben we acht planeten in ons zonnestelsel: Mercurius, Venus, de Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Drie objecten die slechts aan de twee eerste regels voldoen van de definitie worden erkend als dwergplaneten. Dit zijn tot op heden: Ceres, Pluto en Eris.

Buiten ons zonnestelsel werden ook al honderden andere planeten ontdekt die in een baan om een andere ster draaien. Deze planeten worden 'exoplaneten' genoemd.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: Vanwaar komt de naam 'planeet'? »

Dit gebeurde vandaag in 1938

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Seth Barnes Nicholson ontdekt vanop het Mount Wilson Observatory in Californië de Jupitermaan Carme. Deze maan heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 23 kilometer en werd vernoemd naar Carme uit de Griekse mythologie, de moeder van Britomartis van wie Zeus de vader was. Doordat Carme enkel werd onderzocht met telescopen op Aarde en er nog geen ruimtetuigen langs vlogen, is er weinig bekend over deze kleine maan.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 81 (Bodestelsel)

Messier 81 (Bodestelsel)
Messier 81, ook gekend als het 'Bodestelsel', is het helderste lid van een cluster van sterrenstelsels waartoe ook Messier 82, NGC 2976, NGC 3077, NGC 2366 en IC 2574 behoren.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken