Spacepage kent een ruime geschiedenis en behoort al meer dan 15 jaar tot de grootste sterrenkunde en ruimtevaart websites van de lage landen. Dankzij de gedreven kracht van enkele vrijwilligers brengt Spacepage het laatste nieuws en tal van informatie via de website naar het grote publiek waarbij de doelstelling steeds is om sterrenkunde en ruimtevaart gerelateerde onderwerpen op een zo toegankelijk mogelijke manier te brengen. Dit artikel brengt een blik achter de schermen van de eerste tien jaar van de website, een periode van continue groei tot wat het vandaag is. Jaar na jaar blijft Spacepage zich inzetten om bestaande informatie te actualiseren, uit te breiden en nieuws te brengen met nog steeds dezelfde harde inzet als in de begindagen.

De website bestaat sinds begin 2003 als een experiment met HTML. In de zomer van 2003 werd dit project al snel uitgebreid toen de webmaster (Sander Vancanneyt) zich steeds meer ging verdiepen in de wondere wereld van de sterrenkunde. Rond september 2003 groeide de website gestaag met nieuwe waarnemingsverslagen en de eerste artikelen. De website werd dan ook omgedoopt van 'Unliving Sava’s homepage' naar 'Website over astronomie en ruimtevaart'. Een zeer lange naam voor een simpele website die toen te vinden was op een gratis host met storende reclame. In oktober 2003 kwam alles in een stroomversnelling terecht. Vanuit een studentenkamer in Roeselare werd er wekelijks aan de website gewerkt om dan op vrijdagavond bij thuiskomst diverse diskette’s in de computer te steken en de data op te laden. Hierdoor kreeg de website, via de klassieke 56k-modem, wekelijks een update. De 'vrijdag-update-dag' werd een traditie in dat schooljaar maar was ook de start van een grote groei. Doordat deze website wekelijks werd voorzien van nieuwe informatie keerden internetgebruikers wekelijks terug naar deze website waardoor het aantal bezoekers fors begon te stijgen.

Halfweg november 2003 werd het uiteindelijk tijd om een gepaste naam te zoeken voor deze website over astronomie en ruimtevaart. Het was dan ook in de week van 24 tot 28 november dat de naam 'Spacepage' ontstond en de website werd voorbereid voor zijn grote 'lancering'. Op 28 november 2003, exact om 20u00 Belgische tijd, verscheen de naam voor het eerst op het internet. Dit was het begin van wat later één van de grootste astronomie en ruimtevaart websites van de Lage Landen zou worden. Vandaag de dag wordt Spacepage maandelijks door vele duizenden bezoekers bezocht en worden er dagelijks nieuwe artikelen en nieuwsberichten gepubliceerd.

Sinds de oprichting is er veel veranderd. De website evolueerde van een kleine hobby-site tot een grote betrouwbare informatiebron dat dagelijks door heel veel bezoekers wordt bezocht. Deze bezoekers bestaan uit mensen, verenigingen, media en bedrijven die informatie zoeken of op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws op vlak van ruimtevaart en sterrenkunde. Daarnaast biedt deze website ook interactieve functies aan aan zijn bezoekers die uitgroeiden tot handige tools voor bij het waarnemen. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de hulp van talloze medewerkers die de afgelopen tien jaar hun steentje hebben bijgedragen aan het grote succes van Spacepage. Eén van deze medewerkers, Kris Christiaens, werkt al sinds 2005 mee aan de Spacepage website en werd hierdoor ook één van de beheerders. Als oprichter van Spacepage wens ik, Sander Vancanneyt, dan ook al deze medewerkers te bedanken voor hun steun en inbreng aan de website. We hopen het boeiende verhaal achter Spacepage nog talloze jaren verder te kunnen zetten en zijn dan ook steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers die mee in het Spacepage verhaal willen instappen.


2012

In 2012 was het voor de beheerders van Spacepage niet eenvoudig. De toenemende zonneactiviteit leidde tot een nooit geziene piek op de Poollicht website en ook op Spacepage; maar zorgde er ook meteen voor dat de serveromgeving waar de sites op stonden dit niet meer aan konden en we genoodzaakt werden om alle websites te verhuizen naar een private server. Het eerste half jaar stond dan ook meest in het teken van het beheren van de server en de websites dusdanig optimaliseren zodoende bezoekers de beste surfervaring kunnen beleven. Het enige nadeel was de financiële impact op de vereniging, de private server zorgde voor een extra grote investeringskost en beperkte ons dan ook om deze te voorzien van meer geheugen om alles nog sneller te maken voor de bezoekers. Om financieel meer draagkracht te krijgen lanceerden we op de websites een donatiebalk voor de bezoekers die de initiatieven van Spacepage en de andere werkgroepen van de vereniging willen steunen. Alle donaties gaan dan ook integraal naar de betaling van de serverkosten om voor jullie de beste surfervaring te kunnen aanbieden. Aan het eind van 2012 kon zo 82% van de serverkosten betaald worden met de steun van de bezoekers en adverteerders.

Ondanks serverpoblemen lieten we ons hoofd niet hangen en bleven we uitgebreid verderwerken aan de websites en het magazine Guidestar. Naast de vaste medewerkers op Spacepage konden we ook medio 2012 een nieuwe actieve medewerker verwelkomen die mee bijdraagt aan tal van nieuwe artikelen en nieuwsberichten. Joeri de Ro is niet alleen nieuwe redacteur met vele prachtige artikelen maar verzorgt ook op de dochterpagina Poollicht de nodige filmpjes op het YouTube kanaal. 2012 was dan ook een erg actief jaar met vele artikelen die vernieuwd werden maar daar bleef het niet alleen bij! Begin september kreeg de voorpagina van de website een geheel nieuw uitzicht en kreeg elk artikel een grote hoofdafbeelding.

Tools voor het waarnemen

Alsof dat niet genoeg was werd er achter de schermen duchtig doorgewerkt aan een volledig redesign van de websites en op 1 november 2012 zag deze het levenslicht op Spacepage, dit in de maand dat Spacepage 9 kaarsjes kon uitblazen. Het herontwerp van de website was niet enkel de hoofdweergave maar ging veel dieper, zo kregen ook de interactieve onderdelen zoals "Tools voor het waarnemen" en het astrowoordenboek een complete metamorfose om de bezoekers een nog betere ervaring te geven. Met het redesign werd meteen ook de klemtoon gelecht op de gebruikerservaring en op de mobiele apparaten die steeds meer gebruikt worden. Het huidig ontwerp van Spacepage is dan ook volledig geoptimaliseerd om in elke smartphone of tablet ideaal te worden weergegeven. We kunnen dan ook stellen dat dit het grootste herontwerp is dat we in deze 9 jaar hebben doorgevoerd met veel interne wijzigingen.

Voor wie het mocht vergeten, Spacepage is meer dan alleen een website. Naast artikelen brengen we ook een digitaal magazine uit "Guidestar", dit digitaal magazine wordt door Patrick Jaecques, voorzitter van onze vereniging Astro Event Group vzw. Dit magazine staat ook vol van artikelen en handige rubrieken die je zeker ook niet mag missen. Het magazine kende in 2012 ook een grote groei en neemt ook steeds toe in populariteit omdat het, net zoals Spacepage, gratis ter beschikking word gesteld aan het grote publiek.

Poollicht.be in 2012

Naast Spacepage bevat onze vereniging ook nog tal van andere websites. De grootste is uiteraard Poollicht.be die in 2012 een spectaculaire groei meemaakt van maar liefst 150%. De toenemende zonneactiviteit zorgde voor een ongeziene stijging in de bezoekersaantallen en dankzij de internationale variant SpaceWeatherLive is het uitgegroeid tot één van de grootste bronnen op vlak van ruimteweer en is zelfs groter geworden dan Spacepage. Met het komende maximum in 2013 kunnen we nog meer bezoekers verwachten.
Ook BelgiumInSpace hoort nog steeds in het rijtje thuis, ruimtevaart in België blijft wat onbekend en net daarvoor is deze website er. Kris Christiaens brengt je er op de hoogte van alles wat België doet in de ruimtevaartsector.
Voor wie het nog niet wist, ook Starnights, het jaarlijkse waarneemweekend in augustus te Ieper, maakt deel uit van de websites van onze vereniging. Veel inschrijvingen dit jaar voor een zonovergoten editie met temperaturen boven de 30 graden met een actieve Zon en 's nachts waarnemen in korte broek naar de vele deepsky-objecten.

Om het jaar af te sluiten werd in december de server voorzien van een forse upgrade. Enkel dankzij de steun van de adverteerders en de donaties van de bezoekers konden we de server eindelijk voorzien van de nodige kracht om het soepel te doen draaien. We zijn dan ook elke bezoeker meer dan dankbaar voor hun steun in 2012; zonder jullie was dit niet mogelijk.


2011

Dit jaar was een actief jaar voor Spacepage dankzij samensmelting met de Astro Event Group vzw in september 2010. Het was vooral een jaar van uitbreiding, vernieuwing en modernisering. Dit jaaroverzicht starten we dan ook met de gebeurtenissen op Spacepage.

Spacepage in 2011

De Spacepage redactie breidde gevoelig uit in 2011 met de komst van vaste schrijvers voor het magazine Guidestar dat onze vereniging maandelijks uitbrengt. De redactie van Spacepage smolt namelijk samen met deze van de Guidestar, 1 vereniging is namelijk 1 redactie. Zo verschenen talloze nieuwe artikelen op de website maar werden ook vele artikelen grondig vernieuwt of uitgebreid.

Het artikelsysteem dat de website gebruikt werd dit jaar aan een grondige facelift onderworpen. We hadden wel veel artikelen maar de structuur waarin alles zat raakte stillaan wat veroudert. De beheerders van Spacepage deden dan ook de haast onmogelijke taak om het gehele artikelsysteem te herzien en de structuur terug van nul op te bouwen. Dit resulteerde in een totaal herwerkte structuur en een veel modererne look van de websites waarin de sociale media ook meer aan bod kwam.

Niet alleen het artikelsysteem werd vernieuwd, de website zelf kreeg halfweg 2011 een geheel nieuwe lay-out, opgemaakt volgens de nieuwe webstandaarden HTML5 en CSS3. Zoals we al enkele jaren toepasten werd er terug een toepasselijke achtergrond gebruikt die ditmaal de volledige achtergrond inneemt, ook de hoofdnavigatie bovenaan kreeg een geheel nieuw jasje.

Spacepage is niet de enige website binnen onze vereniging. Naast Spacepage bestonden al de drie dochterpagina's BelgiuminSpace, Poollicht/SpaceWeatherLive en LinkToSpace en daar kwam dit jaar nog enkele websites bij! Naast de website van onze vereniging zelf kwam hier ook de vernieuwde website van Starnights bij.
Maar helaas namen we in 2011 ook afscheid van LinkToSpace... Deze website ontstond in 2006 en werd oorspronkelijk opgericht door medebeheerder Kris Christiaens. De website met meer dan 1000 astronomie gerelateerde links werd minder en minder bezocht, linksites zijn dankzij sociale media en betere zoekmachines overbodiger geworden.


2010

Toen in februari 2009 de sterrenkundige vereniging Astro Event Group vzw (AEG) in haar thuisstad Oostende de Astro-Event beurs organiseerde, naar aanleiding van het internationale jaar van de sterrenkunde, groeide er meteen een mooie vriendschap en verstandhouding tussen de mensen achter dit evenement en de beheerders van de populaire Spacepage website. Net zoals één van de hoofddoelen van de AEG willen de mensen achter de Spacepage website zo veel mogelijk mensen informeren over de fascinerende wereld van de sterrenkunde en de ruimtevaart. En aangezien Spacepage deze informatie vooral aanbiedt via het internet en de AEG mensen informeert door middel van voordrachten, evenementen, uitstappen, kijkavonden en een uitgebreide nieuwsbrief zouden beide organisaties elkaar perfect kunnen aanvullen.

In de loop van dit jaar groeide het idee dan ook om de krachten te bundelen. In juli 2010 reikten de AEG en Spacepage elkaar de hand met als hoofddoel hun passie nog meer in de kijker te brengen. Kortom, vanaf heden zorgt de samenvloeiing tussen de AEG met Spacepage voor een nog grotere impact. Een heldere ster in het sterrenkundige en ruimtevaartgerichte firmament is geboren...

De samenwerking met de AEG uit Oostende moet dan ook een nieuw begin zijn voor Spacepage en zijn beheerders. Deze nieuwe, grote organisatie zal zijn bestaande taken en projecten verderzetten wat uiteindelijk moet leiden tot een nog betere popularisering van sterrenkunde en ruimtevaart.

Op zaterdag 4 september vierde men dus niet alleen de tiende verjaardag van de AEG maar eveneens de samensmelting met Spacepage alsook het feit dat we vanaf heden verantwoordelijk zijn voor de jaarlijkse organisatie van Starnights. Kortom, samenwerken loont. Maar dat wisten we al langer...

Met de fusie werd de Spacepage nieuwsbrief dan ook vervangen door het grootste multimediale magazine van de lage landen: The Guidestar. Een uitgebreid magazine vol artikelen, weetjes en nieuwsitems dat elke maand verschijnt.

The Guidestar

In 2010 ging Spacepage ook meer de sociale toer op en lanceerden we een Youtube videopagina, updates via Twitter en een fanpagina op Facebook om zo de bezoekers nog meer op de hoogte te kunnen houden van alles wat er op Spacepage gebeurd. Spacepage zag er in 2010 dan ook als volgt uit:

Spacepage homepage


2009

Spacepage anno 2009 werd wederom een erg druk jaar voor de mensen achter deze website. Voor het eerst trok Spacepage ook offline naar buiten om haar naam te promoten naar de buitenwereld dankzij twee beurzen waar we het publiek van informatie konden voorzien.

Spacepage in 2009: de layout

Onze vaste bezoekers zullen gemerkt hebben medio 2009 dat Spacepage er ineens totaal anders uitzag. Spacepage had al altijd vastgehouden aan een vormgeving met drie grote kolommen waarin diverse menu's zaten (zie Spacepage anno 2008) maar hier werd geheel van afgestapt. De menustructuur werd totaal verandert en geïntegreerd in een interactief menu bovenaan de pagina die uitklapt voor de diepere menustructuur te zien. Door de vereenvoudigde structuur van de menu's kon de linkerkolom die er altijd al was geweest wegvallen zodat er meer plaats kon gemaakt worden voor onze artikelen en de informatiekolom aan de rechterzijde. Niet alleen Spacepage kreeg het nieuwe kleedje aangemeten maar ook onze drie dochterpagina's BelgiuminSpace, SpaceWeatherLive en LinkToSpace.

Spacepage in 2009: het forum

In november 2009 kreeg ook het forum een nieuw jasje aangemeten welke het forum een modernere look geeft en ook enkele nieuwe zaken introduceerde zoals uitgebreidere profielen en de mogelijkheid om aan te sluiten bij forumgroepen.

Naast esthetische veranderingen was er ook plaats om ook de bestaande interactieve onderdelen uit te breiden of toe te voegen. Zo is het weerbericht terug van weggeweest na 2 jaar, een onderdeel dat toen veel bezocht werd maar een tijd verdwenen was wegens compatibiliteitsproblemen.
Het in 2008 nieuw opgerichte videogedeelte op Spacepage was erg populair en bij Spacepage groeide dan ook de interesse om een eigen YouTube kanaal te gaan oprichten, hierbij was eerst BelgiuminSpace aan de beurt en daarna Spacepage. Het logische gevolg daarop was het vernieuwen van het videogedeelte op Spacepage en BelgiuminSpace. Bezoekers kunnen nu zowel via YouTube als video Spacepage video's bekijken die door Spacepage en BelgiuminSpace werden online werden geplaatst alsook van de talloze andere aanbieders van video's. Wanneer een bezoeker het videogedeelte op Spacepage of BelgiuminSpace bekijkt zal een overzicht krijgen van onze laatste video's, afspeellijsten, onze favorieten of van de abonnementen. Hier kunnen ze doorklikken om de video te bekijken op Spacepage en de reacties op de video's eronder lezen.

Spacepage in 2009: het forum

2009 was het eerste jaar dat Spacepage deelnam aan enkele beurzen, een eerste echte offline kennismaking met Spacepage en haar onderdelen. Eerst was het de beurt aan het Astro Event in Oostende gevolgd door de Vlaamse Ruimtevaartdagen in de Brabanthallen te Leuven. Op de Spacepage stand kon men er kennismaken met Spacepage aan de hand van uitgebreide infoborden en de eerste editie van de Spacepage boekjes boordevol informatie. Tevens werd ook de dochterpagina BelgiuminSpace extra in het daglicht gesteld met de gebeurtenissen rond Frank de Winne.

Spacepage in 2009: het forum

BelgiuminSpace heeft dit jaar een prachtig jaar achter de rug. Met het promoten van de Belgische ruimtevaart slaagt beheerder Kris Christiaens er in om ons te overweldigen met alles wat België doet in de ruimtevaart. Dit jaar was ook het jaar waarin de Belgische astronaut Frank de Winne centraal stond wat natuurlijk zorgde voor extra bezoekers op belgiuminSpace.

Ook Poollicht.be deed het dit jaar uitstekend, met de komst van wat meer activiteit op de zon stijgt het aantal bezoekers op onze dochterpagina ook. Met de komst van de internationale versie SpaceWeatherLive.com steeg het aantal internationale bezoekers het afgelopen jaar. Nieuw op deze dochterpagina zijn de verbeterde grafieken, de komst van de Stereo beelden en ook de poollichtbarometer.


2008

Hoe zag Spacepage er in 2008 uit? In grote lijnen was dit de situatie zoals vaste bezoekers ze kenden sinds augustus 2007 maar er werd sindsdien toch wel héél wat veranderd, voornamelijk onder de motorkap van de website. We beginnen dan ook met een algemeen beeld van de website anno 2008:

Spacepage anno 2008
De voorpagina anno 2008, 20 dagen voor de 5de verjaardag van de website

Begin juli werd de motorkap onder Spacepage grondig vernieuwd en gemoderniseerd. Hoewel de lay-out praktisch hetzelfde bleef, zit het hem in de kleine details en vooral de snelheid van de site en ook in de URL's van de website. Alle pagina's op de site kregen zoekmachinevriendelijke URL's zodat de site met korte, logische URL's kon bezocht worden. Zo kan men het waterrakettengedeelte eenvoudig bereiken via spacepage.be/waterraketten.

Het videogedeelte op Spacepage
Het videogedeelte op Spacepage

Naast de werken onder de motorkap werden er ook nieuwe onderdelen toegevoegd zoals het videogedeelte waar meer dan 100 video's over astronomie, ruimtevaart en waarnemen op staan. De grootste nieuwigheid op de website was ongetwijfeld de opening van een nieuwe shop! De T-shirts van Spacepage zijn terug van weggeweest. Het was sinds 2005 geleden dat er nog T-shirts via de site te koop waren. Maar naast T-shirts kunnen ook truien, draagtassen, drinktassen, vesten en nog veel meer besteld worden in diverse kleuren en maten.

De gloednieuwe Spacepage shop
Een stukje uit het assortiment in de Spacepage Shop

De meeste vernieuwingen in 2008 gingen naar onze dochterpagina's. We beginnen met Poollicht.be, of laten we het ook SpaceWeatherLive noemen. In 2008 kreeg deze dochterpagina een grote update: het werd geoptimaliseerd voor meerdere talen en daarom kreeg het ook een internationale naam die in het buitenland beter te verstaan is dan poollicht: SpaceWeatherLive. Daar de zonneactiviteit stillaan terug steeg in 2008 staat de dochterpagina dan ook klaar voor het komende zonnemaximum.

SpaceWeatherLive - Poollicht.be
SpaceWeatherLive in 2008

Ook LinkToSpace kreeg een grondige update, ook hier bleef de lay-out gelijk maar alle pagina's werden aangepast en gemoderniseerd. Als extra toetje werd LinkToSpace ook nog eens meertalig en is de ondersteuning voor Nederlands toegevoegd zodat de niet-Engelstaligen ook naar hartenlust op LinkToSpace kunnen rondsurfen.

LinkToSpace.com
LinkToSpace in 2008

In 2008 kreeg Spacepage er nog een dochterpagina bij, BelgiumInSpace. Dit is een dochterpagina geheel gewijd aan de Belgische ruimtevaart. Medebeheerder Kris Christiaens is de bedenker van de dochterpagina. Met het oog op de langdurige ruimtemissie van Frank De Winne in 2009 moet BelgiumInSpace de informatiebron worden van de Belgische ruimtevaartactiviteiten.

De nieuwe dochterpagina BelgiuminSpace
De nieuwe dochterpagina Belgium in Space

Eind 2008, namelijk op vrijdag 28 november 2008, vierde Spacepage haar vijfjarig bestaan. In deze 5 jaar is er enorm veel op Spacepage gebeurt. Gegroeid van een kleine website die pijlsnel uitgroeide tot een druk bezochte astronomische website met meer dan 1 500 artikelen, een uitgebreid forum en vele vaste bezoekers. We willen dan ook iedereen danken die meegeholpen heeft aan Spacepage de afgelopen vijf jaar en iedereen die de website vaak bezoekt. Zonder jullie was Spacepage misschien geen vijf jaar geworden. Ook de komende dagen, maanden en hopelijk jaren zullen we proberen jullie blijvend te informeren met artikelen, nieuws, evenementen en nog veel meer. Op naar nog vele jaren met Spacepage!


2007

Het jaar 2007 was voor Spacepage een jaar vol uitbreidingen en vernieuwingen. Alles startte in 2006 rond september waar de site had besloten om het over een andere boeg te gooien. Eind 2006 waren al vele zaken klaar maar toch bleven er nog grote gaten achter welke in 2007 weggewerkt waren. Zo werd in december 2006 een nieuwe lay-out geïntroduceerd als tijdelijke afronding van de projectweek en verschenen elke dag nieuwe artikelen.

De website in 2007

In 2007 werd ondermeer het nieuwe Spacepagelogo voorgesteld zoals ook te zien is in bovenstaande afbeelding, dit samen met de nieuwe lay-out voor een verfrissende look te geven aan het al wat oude logo. Samen met het nieuwe logo kreeg de lay-out er nog de infobalk bij met korte links naar de extra onderdelen op Spacepage.

Wanneer we van uitbreidingen spreken, kunnen we heus wel zeggen dat Spacepage in 2007 fors is uitgebreid. Op 19 maart 2007 bereikte Spacepage de magische kaap van 1000 artikelen! Halverwege het jaar bereikte het artikelaantal de 1200. De reden voor de explosieve groei van artikelen is volledig te wijten aan de artikelreeksen die gelanceerd zijn gedurende het jaar en de vervollediging van de informatie die aangeboden wordt. Zo waren er ondermeer de maand van het heelal, de twee maanden van het zonnestelsel, deepsky voor beginners, raketten, en nog veel meer...

Naast de grote artikeluitbreidingen werden er ook enkele nieuwe zaken geïntroduceerd op Spacepage; zo werd Deepsky interactief vernieuwd met handige efemeriden, het woordenboek uitgebreid naar nu meer dan 300 woorden, het nieuwe videogedeelte werd geïntroduceerd alsook een nieuwe chat...

Deepsky interactief

Door al deze vernieuwingen steeg ook het bezoekersaantal met gemiddelden die maandelijks rond de 1 100 bezoekers per dag liggen met pieken tot 1 300 bezoekers per dag of zoals bij de maansverduistering van 3 maart 2007 een fenomenaal record van 6 600 bezoekers op 1 dag.

In juli 2006 ging Astrofysica.net definitief uit de ether. De beheerder van de dochterpagina had al eerder besloten om zijn project af te sluiten. De artikelen werden wel naar Spacepage overgezet zodat de informatie niet verloren zou gaan. LinkToSpace en Poollicht.be zijn nog steeds actief en ondergingen in 2007 ook enkele opvallende aanpassingen.

Poollicht.be werd grondig verbeterd en uitgebreid met enkele nieuwe mogelijkheden: het poollichtarchief, poollicht.be via WAP...
Dankzij grote activiteit in december 2006 bereikte de pagina tot 800 bezoekers per dag en gedurende 2007 in het absolute zonneminimum bleven elke dag 50 tot 100 mensen per dag de website bezoeken.

Poollicht.be

Op 26 juli 2007 kreeg de website opnieuw een nieuwe lay-out, ditmaal niet verder gebouwd op het vorige concept maar iets totaal anders zodat de site beter overkomt op het scherm en beter geoptimaliseerd is voor de diverse browsers. De lay-out kwam vroeger dan verwacht online wegens licentieproblemen met de integratie van het forum in de website. Voor de leden van de website betekende dit weinig verandering, al was het voor hen wel wennen aan de nieuwe lay-out. Ook de dochterpagina's werden in hetzelfde kleedje gestoken.

Spacepage

Toch verliep niet alles vlot voor Spacepage in 2007. De site kreeg in november te maken met een hacker die de website anders deed voortonen als Google de site kwam doorzoeken. Dit resulteerde in een aanzienlijke terugval van het aantal bezoekers. Als extra toemaatje was de site in de maand november op geregelde tijdstippen moeilijk bereikbaar door problemen aan de server. Gelukkig was onze hoster zo vriendelijk ons eind november naar een nieuwe server te plaatsen waardoor de site weer optimaal te bereiken was.

LinkToSpace

LinkToSpace heeft in september een grondige metamorfose ondergaan. De volledige pagina werd vernieuwd en bood vanaf nu een pak nieuwe mogelijkheden! De nieuwe LinkToSpace zorgt voor meer interactiviteit door meer overzicht te brengen in de links en deze uit te breiden met waardering en review mogelijkheden, alsook voor webmasters die nu hun gading kunnen slaan in het promoten van hun site via LinkToSpace of kunnen kiezen voor een gesponsorde link waardoor hun link in de schijnwerpers gebracht wordt.

Samengevat kunnen we dus stellen dat het in 2007 goed druk was voor de twee personen die er veel van hun vrije tijd in steken. De site groeide opnieuw en werd terug uitgebreid en verbeterd, op naar nog vele jaren met Spacepage.


2006

Het jaar 2006 was eerder een rustig jaar waarin veel nagedacht werd over de toekomst van de website. Veel van onze medewerkers hadden helaas geen tijd meer en bepaalde zaken raakten in het slop. Dit resulteerde ook in een bezoekersterugval. Toch bleef de site niet bij de pakken zitten en pikte het terug de draad op. Helaas met wat minder medewerkers maar dit maal met meer vertrouwen dan ooit. Begin november werd dit ook bevestigd en verschenen we terug in het magazine Clickx. Twee weken daarop kregen we nogmaals goed nieuws van hetzelfde magazine. De site wist zich voor het derde jaar op rij te nomineren voor 'Website van het jaar'.

Ondanks de tegenslagen van 2006 kregen we op vele momenten ook onverwachtse verrassingen. Blijkbaar was Spacepage nog steeds op goede weg en deed deze het toch beter dan gedacht werd. De bezoekersaantallen stegen dan ook na een dip halverwege 2006 naar 15 000 unieke bezoekers per maand (meer dan 22 000 bezoekers) in augustus. Ook de dochterpagina's kregen steeds meer bezoekers over de vloer, Astrofysica.net bereikt meer dan 60 bezoekers per dag, Poollicht.be bereikt 60 bezoekers per dag in het zonneminimum met pieken tot 120 bezoekers per dag (dankzij de meertaligheid die eind augustus werd voorgesteld) en ook LinkToSpace deed het zeer goed.

Het aantal artikelen steeg in 2006 eerst gestaag en ging merendeel over ruimtevaart. Stillaan beseften we dat sommige delen van de info verouderd waren en aan vernieuwing of uitbreiding toe waren. Dit gebeurde dan ook met de 'Maand van het zonnestelsel' en de 'Maand van het heelal.' Het aantal artikelen steeg hierdoor naar 930! Net voordat Spacepage 3 jaar werd, werden terug tal van nieuwe zaken voorgesteld op de website waaronder twee unieke projecten die Spacepage volledig zelf ontwikkelde. Het eerste project is een lanceerdatabase die alle lanceringen en vrachten omvat van de laatste 10 jaar en zal uitgebouwd worden tot alle ooit gelanceerde ruimtevaarttuigen in de database zitten. Het tweede grootschalige project is "waarnemen interactief", een applicatie boordevol handige tools voor de waarnemer met meer dan 10300 deepsky objecten, maankalenders, sterrenkaarten, ... . De bezoekersaantallen kwamen in November amper onder de 1000 bezoekers per dag te liggen waardoor Spacepage een groot maandelijks record vestigde van meer dan 20.000 unieke bezoekers!

Spacepage in beeld anno 2006

Het jaar 2006 begon met een knal, niet meteen iets nieuws op de site maar Spacepage breidde fors uit. Sinds oktober 2005 werd erover gesproken maar begin januari kwamen de eerste grote stappen naar de Spacepage Community met de verhuis van de Spacepage websites naar een nieuwe server. Dit verliep geruisloos en niemand merkte hier iets van zodat we ongestoord verder konden gaan met het uitbreiden van de Spacepage Community. Op 15 januari werd dan het startschot gegeven van de dochterpagina's:

Spacepage in 2006

De dochterpagina's hadden van in het begin al succes. Ze sloegen goed aan bij de bezoekers. Sommige dochterpagina's wisten meer dan 100 bezoekers per dag te lokken. Zelfs het aantal domeinnamen groeide fors, Spacepage was dan ook te bereiken via Spacepage.nl of Spacepage.eu, ook de dochterpagina LinkToSpace kreeg de .nl domein cadeau.

Spacepage in 2006

De website begin februari 2006; niet veel noemenswaardigs veranderd sinds 2005 maar de snelheid van de lay-out werd goed verbeterd en andere optimalisaties en kleine verbeteringen. Het aantal artikelen lag dan op 770, eind 2006 klimt dit aantal op 950!

Ondanks de goede cijfers kreeg de site een grote dip te verwerken; het werd steeds moeilijker om de site goed actief te houden, medewerkers stopten ermee wegens de weinige tijd met studies en zo geraakte de site een beetje in het slop. Na veel beraadslaging en denken gooiden we het uiteindelijk over een andere boeg. Sinds juli zochten we naar nieuwe ideeën en werd dan ook de start gegeven aan de uitbreidingen op de website. Deze werden in de week van de derde verjaardag voorgesteld aan het uitgebreide publiek waar ze goed onthaald werden. Deze zet was alvast een grote stap vooruit en bewijs dat we uit de dip geraakt zijn. Spacepage zag het wat te somber in terwijl we toch vele goede reacties te horen kregen gedurende het jaar, maar dankzij de veranderde houding konden we de activiteit een serieuze boost geven.

Een andere nieuwe zaak dat het levenslicht zag gedurende 2006 was een gloednieuw forum met een pak meer mogelijkheden. Het forum werd dan ook belangrijke plaats voor de leden waar dagelijks een pak berichten op werden geplaatst. Ook de oude galerij werd volledig vernieuwd met een nieuw systeem met meer mogelijkheden, meer dan 130 foto's werden in 2006 toegevoegd aan de nieuwe galerij.

Spacepage in 2006

De website kort na alle vernieuwingen op de website en op de derde verjaardag. De astronomiemodule werd ook goed veranderd en toonde terug het weer zoals het in begin 2005 deed. Het menu werd nu ook opgesplitst in de diverse onderwerpen: Algemeen, Informatief en Interactief. Voer genoeg om nog enkele jaren verder te kunnen...


2005

Door die verkiezing, gecombineerd met live verslaggeving van de Cassini ruimtesonde bereikte de site opnieuw een bezoekersrecord die we nooit hadden kunnen dromen. De live verslaggeving zorgde ervoor dat het meteen het meest gelezen artikel werd op de website met meer dan 3 000 hits! Dit was de start van het succes van de Spacepage website. De website werd steeds populairder en steeds groter. Halfweg 2005 waren er meer dan 600 informatieve artikelen terug te vinden, meer dan 440 links en gemiddeld dagelijks meer dan 600 bezoekers. Tevens verscheen de website op diverse grote websites zoals EOS, Urania, VVS, Het Laatste Nieuws en vele meer..

Eind 2005 kwam een grote aankondiging. Spacepage breidde uit met maar liefst drie dochterpagina's: Poollicht.be, LinkToSpace.be en Astrofysica.net! Naast de hoofdwebsite kon de bezoeker nu ook terecht op één van de dochterpagina's voor links, artikels, real-time data en nog veel meer. Door deze uitbreiding werd Spacepage groter dan ooit en dat merkten we aan de statistieken. De laatste maanden van 2005 kwamen deze niet meer onder de 700 unieke bezoekers per dag!

Spacepage in beeld anno 2005

Spacepage kwam eind 2004 in de problemen met haar hosting en diende noodgedwongen te verhuizen. Dagenlang was de site soms onbereikbaar of werkten delen niet van de website. Het zoeken naar een nieuwe hosting en de verhuis dienden zo snel en goed mogelijk te verlopen. Tegen 27 januari 2005 was de klus geklaard en stond Spacepage er terug op een betere hosting en was terug vlot bereikbaar voor iedereen.

Spacepage in 2005

Ik vond helaas geen goed werkende back-up meer van het jaar 2005. Toch kon ik via wat omwegjes de volledige lay-out en inhoud van donderdag 27 januari terug tevoorschijn toveren. De titelafbeelding bovenaan is nog veranderd en komt dus niet overeen met wat je ziet op de afbeelding. De titelafbeelding was een lange tijd te zien op de site voordat deze lay-out werd toegepast maar veranderde uiteindelijk kort na de verhuis.

De top 5 artikelen van toen waren:

  • Komeet Machholz (C/2004 Q2) maakt winternachten onveilig en is met blote oog zichtbaar!
  • Mysterie: El chupacabra, mythe of werkelijkheid
  • Huygens overleeft afdaling op Titan en maakte fantastische beelden en eerste resultaten!
  • UFO waarnemingen
  • Bouwen van een eenvoudige waterraket

In 2005 maakte de site een grote evolutie door: de layout die u hierboven ziet werd in april totaal omgetoverd en werd zoals je het hieronder ziet:

Spacepage in 2005

De nieuwe lay-out oogde alvast veel mooier en werd door de bezoekers erg gewaardeerd, zeker omdat de zwarte tussenruimtes nu ook waren weg gewerkt. De nieuwe titelafbeeldingen vielen ook in de smaak. Nog geen maand later in de maand mei kwam er rechts iets nieuws te zien, het eerste begin van de astronomiemodule die kort wat poollichtgegevens toonde samen met de maanfase en zonsopkomsttijden. De weermodule moest het onderspit delven aangezien deze de site enorm vertraagde. Dankzij de astronomiemodule ontsproot na enkele maanden het subdomein poollicht op spacepage wat later in Poollicht.be werd, een succesvolle dochterpagina. Het aantal artikelen lag toen op 476.

Spacepage in 2005

Inmiddels aanbeland in augustus 2005, het was die tijd zeer actief op de website met tal van medewerkers die hun bijdrage leverden, dit aantal was in 2006 erg teruggeslonken. Velen herkennen wellicht de lay-out zoals deze ook in 2006 actief bleef. Er werden wel tal van aanpassingen uitgevoerd. De astronomiemodule werd al fors uitgebreid en de subpagina poollicht was goed in opmars, het was dan ook dat er een grote poollichtkans was met een KP waarde van 9. Het aantal artikelen in augustus lag op 736.


2004

Spacepage was nu wel al geboren maar stond nog altijd op een gratis host en had dus ook nog geen domeinnaam, pas in januari 2004 besloot ik de grote stap te zetten naar een eigen domeinnaam: Spacepage.be. Dit gebeurde niet zomaar, ik deed er een week over om de knoop door te hakken aangezien ik niet zeker wist of de verhuis naar Spacepage.be goed zou gaan en als de toekomst voor de website beter zou zijn met een eigen domeinnaam.

De stap die ik gezet heb betekende alweer een enorme verandering die alles in een stroomversnelling bracht, sinds januari 2004 gebeurde er zoveel, de website schoot letterlijk als een kanon de lucht in. In het begin kwam er een online forum die actiever en actiever werd, op de site zelf kwamen telkens meer en meer pagina's. Rond februari 2004 kwamen de eerste stappen in de PHP wereld, op de site kwamen interactieve zaken en al snel kwam er ook een eerste ledensysteem dat rond juni ongeveer 50 leden telde.

De site onderging sinds januari verschillende gedaanteveranderingen, de pikzwarte achtergrond verdween stelselmatig en het design bleef verbeteren, van alle templates die we gekend hebben zijn er slechts een beperkt aantal nog bewaard. Het oudste teruggevonden design kan je hieronder nog bewonderen.

De bezoekersaantallen steeg in het eerste kwartaal van 2004 enorm, van 312 bezoekers per maand in januari naar 6933 in mei; maar dit had ook een keerzijde... De grote hoeveelheid informatie en aanvragen begon het werk aan de website enorm groot te worden, tijd dus om een volledige PHP site te bouwen en die kwam er in juni 2004, in een goede week tijd werd de oude website volledig omgetoverd naar een nieuw systeem die het beheren zou vergemakkelijken. Dit zorgde dan voor een tweede revolutie in het bestaan van de website...

In april 2004 kwam een onverwachte mail binnen bij de webmaster, ik kreeg het heugelijke nieuws dat de website verscheen in het populaire computermagazine Clickx dat verscheen op 20 april 2004. We stonden er vermeld in de rubriek 'top 5' waar ze telkens nieuwe of opmerkelijke sites aan hun lezers voorstellen, dit met vermelding van clickx hoofdvogel!

Sinds de grote verandering in juni 2004 stroomden een pak nieuwe bezoekers de site binnen. Al snel kwamen de eerste 'redacteurs' zich aanmelden om mee te helpen aan de website, enkele van hen waren al actief op de oude website waar we al een kort nieuwssysteem hadden. De medewerkers die er vanaf de start van Spacepage erbij waren weten hoe hard het veranderd is. De website begon actiever en meer up-to-date te komen, de artikels stroomden binnen en de informatie die we aanbieden steeg pijlsnel, dit resulteerde in hogere bezoekersaantallen. De venusovergang van 8 juni 2004 zorgde voor de eerste enorme bezoekersrecord van 768 bezoekers op 1 dag.

In oktober 2004 begon het echt druk te worden, aangezien we live verslaggeving begonnen uit te brengen kwamen steeds meer mensen bij ons terecht wat resulteerde in 9460 bezoekers op één maand, maar dat was slechts een peulschil met wat er in november stond te gebeuren!
Op 15 november kreeg de website terug heugelijk nieuws te horen, Spacepage had de eindselectie gehaald en maakte deel uit van de 100 genomineerde sites in de categorie amauteursite van het jaar 2004! Hierdoor verscheen de site terug in het magazine en op het internet waar de mensen op konden stemmen en zo de site van het jaar konden kiezen, helaas zijn we niet gewonnen maar eindigden op een fantastische 68ste plaats, het is zo al een eer om bij de 100 genomineerden te zitten!

Spacepage in beeld anno 2004

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kwam in 2004 veel veranderingen naar voor op Spacepage, we keren terug naar juni 2004 waar de site al relatief groot begon te worden, het verschil is duidelijk te merken...:

Overzicht website 2004

Links hebben we nog steeds het traditionele hoofdmenu. Rechtsboven werd een overzicht getoond van de laatste forumtopics. Tevens was er toen al een eerste ledensysteem te vinden, de menu's hiervoor stonden rechts. Via het ledensysteem kon men een eigen profiel aanmaken, verborgen pagina's bekijken, downloads binnenhalen en nog veel meer.

 

De website was actief, elke week nieuwe zaken die geplaatst werden en dit op de traditionele vrijdag update dag:

De updates

 

De galerij is buiten 2003 meermaals geupdate, stelselmatig kwamen er nieuwe foto's bij die dan te bewonderen waren in de sectie "Foto's uit het heelal":


De galerij

De website was al wat interactief, de sectie ruimtevaart bevatte een flashintro alsook de categorie buitenaards leven waar je verwelkomd werd door een alien die nogal aardig opkijkt:

Aliens bij de vleet

Het aantal artikels in juni was niet zoveel maar was toen al erg in trek zoals het overbekende El chupacabra:

El chupacabra

Bij ruimtevaart kwam men op een tijdlijn uit waarlangs u naar de diverse items uit de geschiedenis kon gaan. Onder de tijdlijn kreeg men een overzicht van wat er nog te beleven was in deze sectie:

Ruimtevaartsectie

Deze versie van de site bleef niet lang meer online, nog geen maand nadien kwam een totaal vernieuwde spacepage online met nog een pak meer mogelijkheden, dit betekende een vernieuwende start en een nog snellere groei voor de website!


2003

De website bestaat sinds begin 2003. Toen was deze gestart onder de naam 'Website over astronomie en Ruimtevaart'. Een ellenlange naam die toen te vinden was op een gratis host met een pak reclame. Het idee om een site te bouwen kwam van een vriend van beheerder Vancanneyt Sander die dit aanraadde om eens uit te proberen. De eerste versie kwam dan al snel online in 2003, niet wetende wat daar op zou volgen...

Sinds september 2003 kreeg ik plots inspiratie. Mijn interesse in astronomie steeg terug en ik begon opnieuw aan de website te werken. Elke vrijdagavond was het update-dag en kwamen er geregeld artikelen bij. In oktober 2003 was de website al aardig gegroeid en besloot ik om de oude website een nieuwe naam te geven. De ellenlange naam was te lang om goed te kunnen onthouden dus na lang zoeken en puzzelen met woorden kreeg ik in de week van 23 tot 30 november 2003 de juiste woorden aan elkaar! Het was moeilijk om een naam te vinden die ietwat uniek was. Er waren op dat moment al vele websites met leuke namen waardoor een goede naam kiezen moeilijk was. Maar ik ben er uiteindelijk geraakt en op de gekende "vrijdag update-dag" van vrijdag 28 November 2003 werd 'Spacepage' uiteindelijk geboren!

Spacepage in beeld anno 2003

De oudste back-up die ik kon terugvinde,n was deze van november 2003, een week voor de naamsverandering. Hieronder keren we dus terug in de tijd naar de website van november 2003, zo krijg je een idee hoe het er toen uitzag en weet je ook hoe snel we uitgebreid en veranderd zijn.

Bij het opstarten van de toenmalige website kreeg je een intro te zien met bliksemschichten, door op de flashy enterknop te klikken opende de volgende pagina:

Toen werkte de website nog met frames, het menu bevond zich in het linkerframe, in het rechterframe werd de inhoud getoond.

Op de welkomstpagina startte het aftellen met een flashfilmpje gevolgd door muziek van the X-files. De intro bevatte een half volmaakte space shuttle die langs het beeld vloog met een verdwaalde astronaut die er op volgde.

Laten we even terugkijken naar de inhoud op de website, deze bestond uit slechts een tiental artikels. Vroeger waren er ook al waarnemingen, nu terug te vinden als "waarnemingen 2003" in de vorm van 1 enkele pagina die er zo uitzag:

Een bescheiden pagina met korte waarnemingsnotities. Nu is deze dus erg uitgebreid geworden met grotere artikels en nog meer waarnemingsinfo!

Buiten de toen nog beperkte inhoud was er ook plaats voor foto's. Zo waren er toen 5 pagina's met astrofoto's te vinden. Nu vind je de fotogalerij links in ons menu exclusief voor leden. We hadden ook nog een diapresentatie die er zo uitzag:

Het gastenboek was toen ook al van de partij, hieronder zie je enkele berichten die in het gastenboek stonden:

Zoals je ziet is dit maar een erg basic versie, laten we overgaan naar het jaar 2004...

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Tijdens een oefening breekt er brand uit aan boord van de Apollo 1 ruimtecapsule die zich op dat moment bovenop een Saturn IB raket op lanceerplatform 34 op het Kennedy Space Center bevindt. De drie astronauten Virgil Grissom, Ed White en Roger B. Chaffee Piloot komen hierbij om het leven. Men veronderstelt dat de brand werd veroorzaakt door een vonk ergens in de 50 kilometer lange bedrading aan boord van de ruimtecapsule. Dit leidde tot een snelle verbranding in de met zuivere zuurstof onder druk gevulde cabine. Voor het Apollo Maanprogramma was dit tragisch ongeluk een grote tegenslag met als resultaat dat het ambitieuze ruimteprogramma maandenlang stil lag. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken