Foto: Belgisch UFO-meldpunt

Heel wat mensen zagen op 24 maart 2025 omstreeks 21u00 in Vlaanderen een opmerkelijke 'spiraalwolk' aan de sterrenhemel. Deze bijzondere wolk was geen UFO maar werd veroorzaakt door een brandstofdump afkomstig van een Falcon 9 raket van SpaceX. Tijdens deze lancering bracht SpaceX een Amerikaanse spionagesatelliet succesvol in de ruimte. Op sociale media zijn ondertussen al heel wat foto's en filmpjes terug te vinden over dit bijzonder hemelverschijnsel. 

Het Belgisch UFO-meldpunt kreeg heel wat meldingen van het bijzondere verschijnsel aan de sterrenhemel maar kon snel achterhalen wat de oorzaak was. Zo was deze opvallende en heldere wolk afkomstig van een rakettrap van een Falcon 9 raket van SpaceX die op dat moment brandstof loosde. De opvallende spiraalvorm van de wolk wijst er op dat de rakettrap langzaam rond zijn as draaide op het moment van de brandstofdump. De spiraalwolk was opvallend helder doordat de zon schijnt op de onverbrande brandstofdeeltjes. Dergelijke brandstofdumps tijdens lanceringen niet uitzonderlijk en worden uitgevoerd om het risico op een explosie te beperken of om de baan ban de rakettrap aan te passen zodat deze terugkeert in de atmosfeer van de aarde en geen ruimtepuin wordt. De bijzondere spiraalwolk werd ook duidelijk gezien in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Polen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken