Foto: SpaceX

De lanceringen van de succesvolle Falcon 9 raketten van SpaceX zijn tijdelijk opgeschort terwijl de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) onderzoekt wat de gevolgen zijn voor de openbare veiligheid van de mislukte landing van een rakettrap op 28 augustus 2024. In een verklaring van de FAA liet het overheidsagentschap weten op de hoogte te zijn van het incident eerder die dag toen een Falcon 9 booster landde op een droneship tijdens een verder succesvolle lancering van 21 Starlink satellieten.

Bij de landing sloegen de vlammen uit de onderkant van de rakettrap en enkele seconden later kantelde de rakettrap en kwam deze in zee terecht. Hoewel het incident geen verwondingen of schade veroorzaakte behalve het verlies van de booster, merkte de FAA in haar verklaring op dat ze een onderzoek eist. Dat zal SpaceX er voorlopig van weerhouden om nog meer lanceringen uit te voeren. “Een heropstart van Falcon 9 raketten is gebaseerd op de vaststelling van de FAA dat een systeem, proces of procedure gerelateerd aan de anomalie geen invloed heeft op de openbare veiligheid,” verklaarde de FAA. “Daarnaast moet SpaceX mogelijk toestemming vragen en krijgen van de FAA om zijn licentie aan te passen waarin alle corrigerende maatregelen zijn opgenomen en om aan alle andere licentie-eisen te voldoen.”

Het onderzoek hoeft echter nog niet afgerond te zijn voordat SpaceX de lanceringen kan hervatten. De FAA merkt op haar website op dat lanceerders een “publieke veiligheidsbepaling” kunnen aanvragen bij het agentschap als het incident “geen betrekking had op veiligheidskritische systemen of op een andere manier de publieke veiligheid in gevaar bracht”. Als de FAA dat besluit neemt, kunnen de lanceringen doorgaan terwijl het onderzoek loopt. SpaceX heeft geen extra details over het incident gegeven. Een leidinggevende van het bedrijf zei echter dat hij niet geloofde dat wat er met de booster gebeurde bij de landing een probleem was voor de openbare veiligheid.

“We werken zo hard als we kunnen om de oorzaak grondig te begrijpen en zo snel mogelijk corrigerende maatregelen te nemen,” schreef Jon Edwards, vice president van de Falcon raketten bij SpaceX, op sociale media. “Eén ding weten we echter wel: dit was puur een herstelprobleem en vormde geen bedreiging voor de primaire missie of de openbare veiligheid.” Een bron uit de industrie, die op de achtergrond sprak, zei dat de tijd die de FAA nodig heeft om het veiligheidsprobleem te beoordelen en lanceringen toe te staan, afhangt van de oorzaak van het verlies van de booster. Een storing in één van de landingspoten bijvoorbeeld kan waarschijnlijk snel worden opgelost omdat deze niet wordt gebruikt in andere fasen van de vlucht, maar een motorstoring kan aanvullend onderzoek vereisen.

De FAA stopte ook Falcon 9 lanceringen na een motordefect in de bovenste trap tijdens een Starlink lancering op 11 juli 2024. SpaceX kreeg twee weken later toestemming van de FAA om de lanceringen te hervatten door middel van een openbare veiligheidsbepaling. De aankondiging van de FAA vertraagt echter wel de komende lanceringen van de Falcon 9. Dat geldt ook voor de Polaris Dawn missie voor privé astronauten, die SpaceX uren voor de Starlink lancering uitstelde vanwege de slechte weersomstandigheden die voorspeld waren voor de splashdown locaties voor de kust van Florida. SpaceX zei toen dat het niet zou streven naar lanceringen in de vroege ochtenduren van 28 of 29 augustus en heeft sindsdien geen update gegeven.

“Onze lanceercriteria zijn sterk beperkt door de voorspelde weersomstandigheden voor de splashdown”, berichtte Jared Isaacman, de miljardair-commandant van de Polaris Dawn missie, kort nadat SpaceX de vertraging van de lancering bekendmaakte. “Zonder rendez-vous met het ISS en met beperkte verbruiksgoederen voor levensondersteuning, moeten we absoluut zeker zijn van het weer bij de terugkeer voordat we lanceren.” 

Bron: SpaceNews.com

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh maakt een foto waarop hij op 18 februari 1930 de dwergplaneet Pluto ontdekt. Hij ontdekt Pluto tijdens het vergelijken van fotografische platen met behulp van een blinkcomparator op het Lowell Observatory in Arizona. Clyde Tombaugh was oorspronkelijk op zoek naar de onbekende Planeet X, die zich in een baan buiten die van de planeet Neptunus bevindt. Het bestaan van deze Planeet X werd voorspeld door Percival Lowell.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken