Komeet PANSTARRS gefotografeerd door Luis Argerich
Foto: Luis Argerich

In de nacht van 5 op 6 juni 2011 hebben sterrenkundigen van de universiteit van Hawaï met behulp van de Pan-STARRS 1 telescoop op Maui een komeet ontdekt die volgende maand, als de helderheidsverwachtingen kloppen, met het blote oog zou moeten te zien zijn. De komeet kreeg de naam 'C/2011 L4 PANSTARRS' toegekend. Bij haar ontdekking had de komeet slechts een visuele magnitude die 19 bedroeg, en bevond de komeet zich in het zodiakaal sterrenbeeld Schorpioen.

De komeet zal slechts éénmaal te bewonderen te zijn aan de hemel, daar het om een niet-periodieke komeet met parabolische baan gaat. Op 10 maart 2013 zal komeet PANSTARRS door het perihelium van haar baan trekken. Rond deze periode bereikt ze haar grootste helderheid en zou ze in principe aan de westelijke horizon moeten verschijnen. Echter, tijdens het moment van perihelium bedraagt de elongatie van de komeet slechts 15° en is ze bijgevolg zeer laag boven de horizon tijdens de avondschemering  zichtbaar. Twee dagen na haar periheliumdoorgang, op 12 maart, zal de komeet de planeet Uranus op minder dan een halve graad passeren. Uranus heeft een magnitude van 6 en bevindt zich net zoals de komeet erg laag bij de horizon en zal hoogstwaarschijnlijk niet eens te bemerken zijn met een verrekijker. Op 13 maart 2013 trekt de komeet over de hemelevenaar en vervolgt een snelle noordwaartse beweging waarbij ze niet alleen elke dag vroeger opkomt, maar waarbij ook de hoogte van het hemelobject zal toenemen, terwijl de helderheid echter afneemt. Diezelfde dag staat ook het dunne Maansikkeltje dicht bij de komeet.

Komeet PANSTARRS

De schijngestalte van de Maan zal echter toenemen en zal dus ook mogelijk tijdens observaties van de komeet storen. Rond 5 april, wanneer de helderheid van de komeet al flink zal zijn afgenomen, zal de komeet de Andromedanevel (M31) tot op minder dan 2 booggraden naderen. De komeet zal vervolgens circumpolair worden aangezien ze door de sterrenbeelden Cassiopeia, Cepheus en Ursa Minor (Kleine Beer) zal lopen. Normaal gezien zou de komeet tijdens deze circumpolaire passage slechts met een verrekijker of telescoop te bewonderen zijn. Op 26 mei zal de komeet de Poolster naderen en zal de magnitude van de staartster waarschijnlijk rond de 9 liggen, waarvoor al een kleine telescoop vereist is. Aanvankelijk werd gedacht dat de komeet een negatieve schijnbare magnitude zou behalen (magnitude -1), maar recentere voorspellingen vertellen ons dat de maximale helderheid slechts magnitude 2 of minder zal bereiken, wat uiteindelijk ook niet slecht is! Er dient nog eens extra te worden benadrukt dat het erg riskant is om een helderheidsschatting van een komeet te maken. In de geschiedenis is het namelijk al vaak gebeurd dat een komeet plots 'ontploft' en veel helderder wordt dan verwacht, terwijl andere kometen die met het blote oog zouden moeten zichtbaar geweest zijn (denk maar een komeet Elenin), helemaal niet helder werden.

Joeri De Ro

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia in de ruimte gebracht (STS-61-C) met aan boord zeven ruimtevaarders waaronder de Amerikaanse politicus Clarence W. "Bill" Nelson. Tijdens deze Amerikaanse bemande ruimtevlucht werd een communicatiesatelliet succesvol uitgezet in de ruimte en bevonden zich in het vrachtruim van het ruimteveer ook dertien Getaway Special containers met daarin wetenschappelijke experimenten. Dit was de laatste succesvolle Space Shuttle-vlucht voor de ramp met de Challenger. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken