Komeet Lemmon gefotografeerd op 28 januari 2013 in Nieuw Zeeland
Foto: Rolf Wahl Olsen

Naast komeet PANSTARRS die volgende maand met het blote oog zou moeten zichtbaar zijn en komeet ISON, die met wat geluk helderder zal worden dan de volle Maan, zou nog een relatief heldere komeet in het noordelijk halfrond kunnen zichtbaar worden. Het gaat om komeet C/2012 F6 Lemmon, die intussen helderder is geworden dan gedacht en samen met komeet PANSTARRS waarnemers van het zuidelijk halfrond een prachtige hemelshow bezorgt.

De komeet werd ontdekt op 23 maart 2012 door A.R. Gibbs van het Mount Lemmon Survey in Arizona met behulp van een reflectortelescoop met een spiegelgrootte die 1,5 meter bedraagt. Bij haar ontdekking had de komeet slechts een magnitude van 20,7. Later werd de komeet de naam C/2012 F6 (Lemmon) toegekend. Komeet Lemmon is een lang-periodieke komeet die een zeer langgerekte ellipsvormige baan rondom de Zon beschrijft waarop de komeet elke 10 750 jaar een omloop voltooit. Momenteel bevindt de komeet zich in het voor ons onzichtbare zuidelijke sterrenbeeld Tucana en heeft de komeet een magnitude van 5,5. Dit wil zeggen dat de komeet daar met het blote oog zichtbaar is vanaf een donkere plaats. De komeet vertoont een zwakke staart en een heldere groenachtige coma, die de resultante is van het di-atomair gas C₂ dat fluoresceert in het zonlicht.

Op 24 maart 2013 zal de komeet een tocht om de zon maken waarbij de komeet juist binnenin de baan van Mercurius rond de zon draait. Normaalgezien zou de komeet dan 's ochtends voor zonsopkomst vanaf begin mei moeten zichtbaar zijn in een asterisme dat bekend staat als 'het Herfstvierkant'. Dit is een groot, relatief makkelijk herkenbaar vierkant dat het sterrenbeeld Pegasus aan de hemel markeert. De magnitude van de komeet zal tijdens deze ochtendverschijning hoogstwaarschijnlijk rond de 6 liggen, en dit houdt dan ook in dat het gebruik van een verrekijker onontbeerlijk is. Na de verschijning van de komeet in het sterrenbeeld Pegasus vervolgt de komeet een noordwaartse beweging aan de hemel waarbij ze rond 5 juni in het sterrenbeeld Andromeda zal zichtbaar zijn. De komeet haar magnitude zal tegen dan echter al drastisch zijn afgenomen.

Joeri De Ro

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Dit gebeurde vandaag in 1996

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mars Pathfinder, met aan boord de kleine Marsrover Sojourner, wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida succesvol in de ruimte gebracht. Mars Pathfinder zal tijdens zijn missie de eerste robotwagen probleemloos tot op het oppervlak van de planeet Mars brengen. De lander zelf werd gebruikt als meetstation en stuurde de data afkomstig van de kleine Marsrover door naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken