De komeet C/2014 Q2 Lovejoy gefotografeerd op 8 december 2014
Foto: Rolando Ligustri

Misschien krijgen we de volgende weken aan de sterrenhemel een mooie winterkomeet te zien. Zo scheert de komeet C/2014 Q2 Lovejoy op 7 januari 2015 op een afstand van 70 miljoen kilometer langs de Aarde waardoor deze momenteel al aan de avondhemel waarneembaar is vanuit de Lage Landen. De kans bestaat dan ook dat deze komeet rond 7 januari zichtbaar zal zijn met het blote oog.

De Australiër Terry Lovejoy ontdekte op 16 augustus 2014 met behulp van zijn 20-cm Schmidt-Cassegrain telescoop en een CCD-camera in het grensgebied van de sterrenbeelden Eenhoorn en Orion zijn vijfde komeet die later de naam 'C/2014 Q2 Lovejoy' kreeg. Deze lang-periodieke komeet zal op 30 januari 2015 zijn perihelium bereiken en scheert op 7 januari 2015 op een afstand van 70 miljoen kilometer langs onze planeet. De eerstvolgende keer dat deze komeet zich opnieuw in het binnenste gedeelte van ons zonnestelsel begeeft, is binnen 8 000 jaar. Doordat deze komeet zich momenteel steeds dichter bij de Zon en de Aarde begeeft, wordt het hemellichaam snel helderder. Zo zou deze komeet momenteel een helderheid hebben van magnitude +5,5 en verwacht wordt dat de komeet begin januari magnitude +4 kan halen waardoor deze zichtbaar zou moeten zijn met het blote oog (op een zeer donkere locatie). Momenteel is de komeet C/2014 Q2 Lovejoy te zien aan de avondhemel vlak boven de horizon in het zuidelijk gelegen sterrenbeeld Haas (Lepus). Uiteindelijk zal deze komeet zich door het sterrenbeeld Eridanus naar het sterrenbeeld Stier (Taurus) en het sterrenbeeld Ram (Aries) begeven. Helaas is de Maan begin januari 2015 een grote spelbreker. Zo is het op 4 januari Volle Maan en zal het felle maanlicht flink storen. De weken na Volle Maan moet de komeet C/2014 Q2 Lovejoy wellicht zichtbaar zijn met binoculairen of met het blote oof, al is dit nog niet zeker aangezien er rond 23 december 2014 een stuk van de staart van deze komeet is afgebroken. Kort hierna kwam een nieuwe gasstaart tevoorschijn maar ook deze brak af. De oorzaak voor het afbreken van een komeetstaart ligt bij het magnetisch veld van de Zon dat ironisch genoeg ook een plasmastaart doet ontstaan. Fluctuaties in dit magnetisch veld zorgen ervoor dat een deel van de plasmastaart kan losraken. Dit fenomeen noemt men 'disconnectie' en heeft men in het verleden nogal gezien bij andere kometen zoals in 2009 bij komeet C/2007 N3 Lulin. Ondertussen zijn tal van astrofotografen over de hele wereld er al in geslaagd om deze komeet in beeld te brengen.

Komeet C/2014 Q2 LovejoyHet pad van de komeet C/2014 Q2 Lovejoy aan de sterrenhemel - Bron: Chris Marriott’s SkyMap software

Komeet LovejoyFoto: Damian Peach

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken