dinsdag, 08 april 2014 00:00

Mars in oppositie Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
De planeet Mars gefotografeerd op 17 maart 2014 De planeet Mars gefotografeerd op 17 maart 2014 Foto: Efrain Morales

Mars, ook gekend als de 'rode planeet', is op 8 april 2014 in oppositie met de Zon. Tijdens de oppositie staat Mars precies tegenover de Zon aan de hemel waardoor deze de hele nacht zichtbaar is. Dit is een gebeurtenis waar tal van amateur-astronomen en astrofotografen al een tijdje naar uitkijken.

Een Marsoppositie vindt gemiddeld iedere 780 dagen plaats. Doordat Mars op dat moment relatief dicht bij de Aarde staat, is deze planeet helder en goed zichtbaar waardoor dit de beste omstandigheden zijn om Mars waar te nemen met een binoculair of telescoop. Met het blote oog is Mars in de periode rond de oppositie makkelijk zichtbaar als een heldere en roodachtige 'ster' in het sterrenbeeld Maagd (Virgo) met een helderheid van magnitude -1,3 (helderder dan de ster Spica). Mars komt in deze periode op als de Zon ondergaat en gaat onder als de Zon opkomt. Ook in de weken voor en na de oppositie is Mars goed zichtbaar. De schijnbare diameter van Mars bedraagt 15,1" en met telescopen met een flinke vergroting kan je mooi de donkere gebieden zien op het Marsoppervlak alsook de witte poolkappen. Op maandag 14 april 2014 staat Mars ook het dichtst bij onze planeet. De planeet Mars bevindt zich dan op 92 miljoen kilometer van de Aarde. Doordat de banen van de Aarde en de planeet Mars om de Zon geen perfecte cirkels zijn maar eerder ellipsen, valt het tijdstip van de kortste afstand niet gelijk met het moment van de oppositie. Dit is ook de reden waarom de afstand van Mars tot de Aarde bij de ene oppositie al dan niet groter of kleiner is dan bij de andere. De volgende Marsoppositie zal in mei 2016 plaatsvinden.

De sterrenhemel op 8 april 2014 (22u00)

Sterrenhemel

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1973

Het gebeurde toen

Lancering van de Amerikaanse Interplanetary Monitoring Platform-J (Explorer 50) satelliet voor onderzoek van de magnetosfeer van de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 6946

NGC 6946
NGC 6946 is een prachtig spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Cepheus van magnitude 8.9. Dit sterrenstelsel, met de bijnaam 'Fireworks Galaxy', is een mooi voorbeeld van een zogeheten 'face-on' stelsel.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken