Foto: NASA/ESA

Op 22 mei 2016 staat de planeet Mars in oppositie met de Zon. Dit wil zeggen dat deze planeet zich, gezien vanaf de Aarde, tegenover de Zon bevindt en hierdoor de hele nacht zichtbaar is. Eind mei 2016 bereikt Mars ook zijn kleinste afstand tot de Aarde. Ter gelegenheid van deze oppositie maakte de Hubble Space Telescope een nieuwe gedetailleerde foto van Mars waarop tal van details te herkennen zijn.

Een Marsoppositie vindt gemiddeld iedere 780 dagen plaats. Doordat Mars op dat moment relatief dicht bij de Aarde staat, is deze planeet helder en goed zichtbaar waardoor dit de beste omstandigheden zijn om Mars waar te nemen met een binoculair of telescoop. Met het blote oog is Mars in de periode rond de oppositie makkelijk zichtbaar als een heldere en roodachtige 'ster'. Op de nieuwste foto van de 'rode planeet' die op 12 mei 2016 werd gemaakt met de Wide Field Camera 3 (WFC3) van de legendarische Hubble Space Telescope is onder andere de donkere vulkanische vlakte Syrtis Major te zien alsook wolkenstructuren boven de zuidpool. De kleinste details die op deze nieuwe opname te herkennen zijn, hebben afmetingen van 20 tot 30 kilometer. Op het moment dat Hubble Mars in het vizier nam, bevond de planeet zich op ongeveer 80 miljoen kilometer. Eind mei 2016 zal Mars het dichtst tot de Aarde staan, op een afstand van 75,25 miljoen kilometer. Dit is de kleinste afstand tussen Mars en onze planeet sinds elf jaar. Doordat de Aarde en Mars geen volmaakte cirkelbanen om de Zon beschrijven, zijn de oppositie-afstanden van Mars niet altijd hetzelfde.

MarsHerkenbare details op de nieuwe foto van Mars - Foto: NASA/ESA

Mars
Mars gefotografeerd door de Hubble Space Telescope - Foto: NASA/ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken