Meteoren of 'vallende sterren'
Foto: Kenneth Brandon

De kans is heel groot dat we in de nacht vrijdag 23 op zaterdag 24 mei 2014 een heuse meteorenstorm gaan te zien krijgen. Zo zal de Aarde zich op dat moment doorheen een stofwolk begeven die afkomstig is van de komeet 209P/LINEAR. Tijdens het hoogtepunt van deze meteorenstorm kunnen er volgens astronomen enkele honderden meteoren per uur te zien zijn. 

De komeet 209P/LINEAR legt om de vijf jaar één omwenteling af om de Zon. Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA berekenden dat de Aarde in mei 2014 doorheen een gebied zal vliegen waarin zich veel stofdeeltjes bevinden die afkomstig zijn van deze komeet. Zo zal de Aarde zich op dat moment doorheen een stofwolk begeven die door de komeet werd achtergelaten tijdens zijn passages om de Zon tussen 1803 en 1924. Wanneer deze stofdeeltjes op grote hoogte in de atmosfeer van onze planeet terechtkomen, verbranden ze en zien wij deze als 'vallende sterren'. Het hoogtepunt van deze meteorenstorm zou op zaterdag 24 mei 2014 plaatsvinden tijdens de ochtenduren. Doordat de Zon op dat moment al om 05u42 opkomt, zal men zich nog vroeger moeten naar buiten begeven wanneer men de meteoren wil waarnemen. Het punt van waaruit deze meteoren lijken vandaan te komen (het zogeheten 'radiant), zal zich in het sterrenbeeld Giraffe (Camelopardalis) bevinden dat zich naast de sterrenbeelden Kleine Beer (Ursa Minor) en Cassiopeia en Perseus bevindt. In de Verenigde Staten en Canada, waar het op het moment van het hoogtepunt, nog steeds nacht is, zal men bij helder weer de meteorenstorm het best kunnen zien. De kans dat er brokstukken op Aarde neerkomen, is heel klein doordat het vooral gaat om stofdeeltjes en kleine brokstukken die wellicht helemaal zullen opbranden in de atmosfeer. Wel bestaat de kans dat we tijdens deze meteorenstorm ook enkele vuurbollen gaan te zien krijgen. Vuurbollen zijn meteoren die helderder zijn dan de planeet Venus (magnitude -4) en kunnen enkele seconden lang te zien zijn. Om meteoren waar te nemen, heb je geen speciale apparatuur nodig. Enkel een ligzetel, een heldere sterrenhemel en wat geduld zijn genoeg. 

MeteorenstormHet punt aan de hemel vanwaar de meteoren in de ochtend van 24 mei zullen vandaan komen - Foto: Stellarium

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van het Amerikaanse ruimteveer Columbia (STS-55) met aan boord zeven astronauten waaronder de twee Duitse ruimtevaarders Ulrich Walter en Hans Schlegel. Tijdens deze tien dagen durende missie worden meer dan tachtig experimenten uitgevoerd aan boord van het Spacelab D2 ruimtelabo dat gefinancierd werd door Duitsland. Oorspronkelijk zou deze missie op 22 maart 1993 zijn gestart maar de lancering werd drie seconden voor lift-off stopgezet aangezien de computers een probleem opmerkten met de Space Shuttle Main Engines. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken