Foto: Nick James/Jaswant Madhaven/BAA

Het ATLAS-onderzoek in Hawaï, waarmee astronomen de hele sterrenhemel afspeuren, heeft opnieuw een nieuwe komeet ontdekt die zeer helder zou kunnen worden aan de sterrenhemel. De komeet werd op 27 september 2024 ontdekt en is zo nieuw dat het nog wachten is op zijn naam. Maar voorlopig kreeg het hemellichaam de naam A11bP7I. Voorspellingen voor de komeet geven aan dat hij magnitude -5 tot -7 kan bereiken als hij op 28 oktober 2024, tijdens het perihelium, het dichtst bij de zon komt. Dat zou de komeet zelfs helderder maken dan de helderste planeet, Venus.

Deze komeet zou zelfs zichtbaar kunnen zijn aan de hemel overdag. Houd er echter wel rekening mee dat kometen onvoorspelbaar zijn. Na de ontmoeting met de zon (als hij het overleeft!) kan hij een fantastische show geven aan de ochtendhemel van het noordelijk halfrond. Op dit moment heeft deze komeet een helderheid van magnitude 14 en beweegt hij langzaam door het sterrenbeeld Hydra. Het is een ochtendobject gedurende de hele verschijning en veel beter te zien vanaf het zuidelijk halfrond. Als hij het perihelium overleeft, kan hij na 28 oktober een paar dagen lang een heel mooi object zijn aan de ochtendschemering, maar het kan ook zijn dat hij niets doet. Het zou zeker iets zijn om vroeg voor op te staan!

Een Kreutz sungrazer

De nieuwe sungrazing komeet maakt deel uit van de zogeheten 'Kreutz sungrazers'. Dit zijn kometen die gevaarlijk dicht bij de zon komen, waar ze kunnen desintegreren of, als we geluk hebben, fantastisch helder worden. Veel van de kometen in de geschiedenis die de naam “groot” hebben gekregen (bijvoorbeeld de Grote Komeet van 1882, de Grote Komeet van 1106 en de Grote Komeet van 371 voor Christus) waren allemaal Kreutz sungrazers. Meer recent was komeet Ikeya-Seki in 1965 een Kreutz-sungrazer die zo helder werd als magnitude -11. Dat is net zo helder als een eerste kwartier maan.

Wetenschappers denken dat Kreutz-sungrazers allemaal afkomstig zijn van een grote komeet die een paar millennia geleden uiteenviel. De meeste Kreutz-sungrazers zijn kleine fragmenten, maar deze is misschien wel groter dan de meeste. Zal hij net zo helder worden als Ikeya-Seki? Niet waarschijnlijk. De nieuwe komeet bevindt zich nu op ongeveer 1 astronomische eenheid (AE) van de zon. En hij is ongeveer 4 tot 5 magnituden zwakker dan Ikeya-Seki op die afstand was. De komeet is momenteel ongeveer magnitude 15. Maar de verwachtingen voor deze komeet zijn nog steeds hoog. Kom terug voor updates en houd eind oktober en begin november een oogje in het zeil voor deze komeet! Als je mooie beelden hebt, stuur ze dan naar ons op! We zouden ze graag zien.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Lancering van de Russische ruimtesonde Luna 3 die als eerste foto's maakt van de achterzijde van de Maan. Het 278 kilogram zware ruimtetuig werd uitgerust met camera's en detectors voor het meten van kosmische straling en het opsporen van micrometeorieten. De eerste foto werd genomen op een afstand van 63 500 kilometer en in totaal maakte Luna 3 29 opnamen, waarvan 30% van de voorkant en 70% van de achterkant van de Maan. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken