Foto: Yuri Beletsky

Nadat de komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) in januari door een observatorium in China en in februari 2023 door het Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) werd ontdekt, werd het al snel duidelijk dat deze voor spektakel aan de hemel zou zorgen. Toch is het altijd afwachten of een komeet zijn dichtste passage langs de zon overleeft aangezien deze uit elkaar kan vallen. Op 27 september 2024 bereikte de komeet Tsuchinshan–ATLAS zijn perihelium waarna de helderheid van dit hemelobject snel toenam. De komeet is momenteel zeer goed zichtbaar in de vroege ochtend vanuit het zuidelijk halfrond en dit zorgt dan ook voor heel wat prachtige foto's. Verwacht wordt dat de komeet Tsuchinshan–ATLAS vanaf 12 oktober 2024 ook bij ons zal te zien zijn aan de avondhemel als een zeer helder object.

De komeet gefotografeerd op 2 oktober vanuit Japan - Foto: Negi Asatsuki

De komeet gefotografeerd op 2 oktober 2024 vanuit Mexico - Foto: Raul Arambula

De komeet gefotografeerd op 1 oktober vanuit Australië - Foto: Matthew Bielski


De komeet gefotografeerd op 30 september 2024 vanuit Nieuw-Zeeland - Foto: Kevin Hare


Foto: Daniel Hair

Paulo Régis maakte deze opname op 30 september 2024 vanuit Brazilië - Foto: Paulo Régis


De komeet gefotografeerd op 29 september 2024 vanuit de Atacama woestijn in Chili - Foto: Yuri Beletsky


De komeet gefotografeerd op 29 september 2024 vanuit Australië - Foto: Astrogirl Au (Kat)


De komeet gefotografeerd op 28 september 2024 vanuit Chili met op de voorgrond
de in aanbouw zijnde ELT telescoop - Foto: ESO


De komeet gefotografeerd op 27 september 2024 vanuit Australië - Foto: Alex Cherney,

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1957

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van de Russische satelliet Spoetnik 1, de eerste satelliet in een baan om de Aarde. Velen zien dit als het begin van de ruimtevaart. De satelliet was een bol van 58 cm, gemaakt van gepolijst aluminium en had een massa van ongeveer 83 kg. Hij had twee radiozenders en hij cirkelde rond onze planeet op een hoogte tussen ongeveer 227 en 945 kilometer.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken