Mike Clements '70-inch' telescoop
Foto: Jay's Astronomical Observing Blog

De Amerikaan Mike Clements, uit Utah, heeft momenteel het record van de grootste amateur-telescoop van de wereld op zijn naam staan. Zonder professionele plannen of opleidingen bouwde de Amerikaanse amateur-astronoom een telescoop met een hoofdspiegel die een diameter heeft van 177 centimeter.

Overdag is Mike Clements vrachtwagenchauffeur maar ’s nachts is deze man een gepassioneerde amateur-astronoom met een voorliefde voor zelfbouw telescopen. Na lang en hard werken, raakte in september 2013 zijn nieuwste project eindelijk klaar: een Dobson-telescoop met een hoofdspiegel die een diameter heeft van 177 centimeter. De telescoop is zo groot als een schoolbus en weegt meer dan 400 kilogram. Opmerkelijk aan het verhaal van deze immense amateur-telescoop is dat Mike Clements geen plannen had voor de bouw van het instrument en dat hij ook nooit een opleiding heeft gevolgd in telescoopbouw of lassen. Het idee achter de telescoop van Clements is echter niet nieuw. Zo was er in 1988 al een groep van amateur-astronomen die een zelfde type telescoop wou bouwen. Omwille van financiële problemen raakte hun project nooit klaar. Het hart van de indrukwekkende amateur-telescoop van Clements is een 177 centimeter grote hoofspiegel onderaan de telescoop. Deze spiegel werd oorspronkelijk niet voor deze telescoop gebouwd aangezien deze tijdens de Koude Oorlog ooit had moeten gebruikt worden aan boord van een geheime Amerikaanse spionagesatelliet. Mike Clements slaagde erin om de spiegel te kopen waarna hij al zijn vrije tijd en geld stak in de bouw van een bijhorende telescoop. Kort nadat de telescoop klaar was, richtte Mike Clements deze tijdens een koude herfstnacht voor het eerst naar de sterrenhemel en bestudeerde hij de bekende Ringnevel (M57). Clements is nu van plan om een aanhangwagen te kopen en deze aan te passen zodat hij met zijn telescoop kan rondreizen doorheen de Verenigde Staten. Op die manier wil hij mensen laten kennismaken met de wondere wereld van de sterrenkunde. Ook wil Mike met zijn telescoop tal van Amerikaanse 'star party's' bezoeken om andere amateur-astronomen kennis te laten maken met zijn '70-inch' telescoop.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

Een Europese Ariane 4 draagraket brengt vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana de derde Meteosat weersatelliet in de ruimte. Meteosat is de naam van een serie geosynchrone weersatellieten van de Europese ruimtevaartorganisaties ESA en EUMETSAT. De eerste Meteosat-satelliet werd in 1977 al in de ruimte gebracht en vandaag de dag worden nieuwere en modernere versies van deze weersatellieten nog steeds gebruikt. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken