Foto: Liu Xu/Xinhua/Getty Images

China's Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), 's werelds grootste en meest gevoelige radiotelescoop, heeft meer dan 1.000 nieuwe pulsars geïdentificeerd. Het aantal nieuwe pulsars dat door de Chinese FAST telescoop is ontdekt, overtrof dat van alle buitenlandse telescopen samen in dezelfde periode, volgens de National Astronomical Observatories under the Chinese Academy of Sciences (NAOC). Pulsars, of snel draaiende neutronensterren, ontstaan uit de geïmplodeerde kernen van massieve stervende sterren door supernova-explosies.

Han Jinlin, een wetenschapper aan het NAOC, legt uit dat elke pulsar, omdat hij zijn eigen puls en rotatiefrequentie heeft, een beetje lijkt op een vuurtoren in het heelal. Als mensen in de toekomst naar andere planeten kunnen reizen, zouden de pulsars als navigatiesysteem kunnen dienen, voegde Han eraan toe. “We kunnen de coördinaten van pulsars in het heelal nauwkeurig meten en de faseposities van pulsarsignalen en hun bijbehorende positierelaties in de gaten houden, zodat mensen niet verdwalen tijdens interstellaire reizen,” legde Han uit. Onder de pulsars die door FAST zijn geïdentificeerd bevinden zich veel binaire pulsars en millisecondepulsars, waardoor zowel de variëteit als het aantal bestudeerde pulsars is toegenomen en een bijdrage wordt geleverd aan het menselijk begrip van hun vorming en evolutie. De telescoop bevindt zich in een van nature diepe en ronde karstdepressie in de zuidwestelijke Chinese provincie Guizhou en heeft een ontvangstgebied dat gelijk is aan 30 standaardvoetbalvelden.

FAST begon formeel te werken in januari 2020 en werd officieel geopend voor de wereld in maart 2021. De Chinese FAST telescoop heeft een schotel met een diameter van 500 m, gebouwd in een natuurlijke kom in een bergachtig landschap nabij het dorp Dawodang op 170 km ten zuidwesten van Duyun. De omringende heuvels bieden niet alleen een goede ondersteuning voor de constructie, maar beschermen de telescoop ook tegen door mensen uitgezonden radiogolven, daarbij geholpen door de lage bevolkingsdichtheid en de achtergestelde ontwikkeling van het gebied. Ruim 9.000 mensen moeten verhuizen omdat ze te dichtbij wonen. Het is 's werelds grootste radiotelescoop en de op één na grootste met één schotel, na de RATAN-600 in Rusland. De FAST radiotelescoop heeft een nieuw ontwerp, met een actief oppervlak dat bestaat uit 4.500 metalen panelen die in realtime een bewegende paraboolvorm vormen. De cabine met de voedingsantenne, die aan kabels boven de schotel hangt, kan automatisch bewegen met behulp van lieren om het instrument te sturen om signalen uit verschillende richtingen te ontvangen. De telescoop deed zijn eerste ontdekking al van twee nieuwe pulsars in augustus 2017, nog voor de officiële opening. De telescoop kan radiogolven detecteren met frequenties tussen 0,3 en 5,1 GHz. Het observatorium wil met deze de radiotelescoop vooral pulsars, veraf gelegen sterrenstelsels en andere radiobronnen onderzoeken. De totale kostprijs van de FAST telescoop bedroeg 180 miljoen euro. 

Bron: Xinhua/Wikipedia

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1820

Het gebeurde toen

In het Verenigd Koninkrijk wordt de Astronomical Society of London opgericht dat in 1831 haar naam veranderde in Royal Astronomical Society (RAS). Vandaag de dag is deze organisatie de Britse tak van de Internationale Astronomische Unie en lid van de Science Council. De eerste president van het genootschap was William Herschel en later werden ook nog bekende Britse astronomen als John Couch Adams, William Lassell en Frank Dyson president van de RAS. De organisatie telt inmiddels ongeveer 3 000 leden waarvan een derde buiten het Verenigd Koninkrijk woont en maandelijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarbij centrale onderwerpen van astronomie en geofysica worden behandeld. Foto: RAS

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken