Foto: SpaceX

Het Amerikaanse succesvolle ruimtevaartbedrijf SpaceX zal zijn eerste onbemande Starship raket naar Mars lanceren over twee jaar, wanneer het volgende lanceervenster voor missies naar de planeet Mars opent, dit heeft Chief Executive Officer Elon Musk op zaterdag 7 september 2024 zelf aangekondigd. Elon Musk verklaarde dat deze onbemand zullen zijn om de zachte landingen op Mars uitvoerig te testen. Hij voegde eraan toe dat als deze landingen goed verlopen, de eerste bemande vluchten naar Mars over vier jaar al kunnen plaatsvinden. 

Elon Musk verklaarde op X: “De eerste Starships naar Mars worden over twee jaar gelanceerd, wanneer het volgende lanceervenster tussen de aarde en Mars opengaat. Deze zullen onbemand zijn om een zachte landing op Mars te testen. Als die landingen goed gaan, zullen de eerste bemande vluchten naar Mars over vier jaar al kunnen plaatsvinden. Het aantal vluchten zal vanaf dan exponentieel toenemen, met als doel het bouwen van een zelfvoorzienende stad op Mars over ongeveer 20 jaar. Door multiplanetair te zijn zal de waarschijnlijke levensduur van het bewustzijn enorm toenemen, omdat we niet langer al onze eieren, letterlijk en metabolisch, op één planeet hoeven te leggen,” voegde Elon Musk eraan toe.

In een andere post op X stelde Musk dat SpaceX de eerste volledig herbruikbare rakettrap heeft gemaakt en het hergebruik economisch haalbaar heeft gemaakt. “SpaceX creëerde de eerste volledig herbruikbare rakettrap en, nog veel belangrijker, maakte het hergebruik economisch haalbaar. Het leven multiplanetair maken is fundamenteel een probleem van de kosten per ton naar Mars,” postte Musk op X.

“Het kost momenteel ongeveer een miljard dollar per ton nuttige lading naar het oppervlak van Mars. Dat moet verbeterd worden naar 100 dollar per ton om daar een zelfvoorzienende stad te bouwen, dus de technologie moet 10.000 keer beter worden. Extreem moeilijk, maar niet onmogelijk,” voegde hij eraan toe. In juni van dit jaar lanceerde SpaceX's Starship, de krachtigste draagraket ooit gemaakt, en bereikte de belangrijkste doelen die gepland waren voor de vierde testvlucht die de herbruikbaarheid van het voertuig liet zien, meldde CNN. Het werd gelanceerd vanaf een Starbase test- en lanceerfaciliteit in Boca Chica, Texas, op 6 juni 2024.

Het Starship lanceersysteem bestaat uit het bovenste Starship ruimtevaartuig en een raketbooster die bekend staat als de Super Heavy. Volgens de livestream van SpaceX ontstaken 32 van de 33 raketmotoren van de raket tijdens de lancering van het Starship. Het onbemande ruimtevoertuig bereikte meerdere mijlpalen tijdens de testvlucht, waaronder de overleving van het Starship ruimtevaartuig bij de terugkeer tijdens de piekverwarming in de atmosfeer van de aarde en het neerstorten van zowel de capsule als de booster. Na het scheiden van het ruimtevaartuig voerde de Super Heavy booster voor het eerst een landingsbrand uit en maakte de rakettrap een zachte landing in de Golf van Mexico, acht acht minuten na de lancering.

Ondertussen kwam het Starship ruimtevaartuig in een baan om de aarde terecht. Ongeveer 50 minuten na de lancering begon Starship aan zijn gecontroleerde terugkeer in de atmosfeer en was er een kleurrijke opeenhoping van plasma rond het voertuig te zien toen het hitteschild de extreme temperaturen van de aardatmosfeer trotseerde. De Starlink satellieten van het bedrijf hielpen bij de livestream die continu beschikbaar was tijdens de terugkeer. Een flap in de buurt van het camerabeeld op Starship leek te verschroeien tijdens de terugkeer, en stofdeeltjes blokkeerden een deel van het zicht van de camera. Uiteindelijk slaagde Starship erin om zijn verwachte landing in de Indische Oceaan uit te voeren.

Bron: Business Standard

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Edward L. G. Bowell ontdekt vanuit het Lowell Observatory de planetoïde 5500 Twilley. Deze planetoïde draait tussen de planeten Mars en Jupiter in een baan om de Zon en heeft een helderheid van magnitude 13,5.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken