Artistieke impressie van het nieuwe Chinese ruimtestation.
Foto: Adrian Mann/www.bisbos.com

Het China Manned Space Engineering Office (CMSEO) heeft laten weten dat de eerste module voor het nieuwe Chinese ruimtestation en een prototype van een nieuwe bemande ruimtecapsule goed zijn aangekomen op het Wenchang Space Launch Center. Terwijl de basismodule voor het nieuwe ruimtestation eerst nog tal van tests zal ondergaan, wordt het prototype van de nieuwe ruimtecapsule klaargemaakt voor de lancering die in de eerste helft van dit jaar zal plaatsvinden. De bouw van nieuwe Chinese ruimtestation kan nu echt van start gaan. 

De basismodule voor het nieuwe Chinese ruimtestation kreeg de naam 'Tianhe' en moet het hart vormen van het nieuwe Chinese modulaire ruimtestation waarvan de bouw dit jaar nog van start kan gaan. Tianhe heeft een lengte van 16,6 meter, een diameter van 4,2 meter en zal bij de lancering een gewicht hebben van 22,5 ton. Aan boord van deze module is er plaats voor drie ruimtevaarders. Aan deze module moeten zich in de toekomst nog enkele andere Chinese modules vastmaken. Tot op heden is Tianhe het grootste en zwaarste bemande ruimtetuig dat China ooit heeft gebouwd. Het gevaarte moet in de ruimte gebracht worden met een Long March 5B raket die zal gelanceerd worden vanop het Wenchang Space Launch Center op het eiland Hainan. Het nieuwe Chinese ruimtestation vertoont veel gelijkenissen met het Russische Mir ruimtestation. Zo zal bestaat het Chinese toekomstige ruimtestation eveneens uit een basismodule waaraan in de toekomst nog andere modules worden aan vastgemaakt die zullen gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Alles samen zal dit nieuwe ruimtestation een gewicht hebben van ongeveer 100 ton en moet dit eens levensduur hebben van minstens tien jaar. Met dit nieuwe Chinese ruimtestation wil China permanent landgenoten in de ruimte hebben. Om deze op tijd te voorzien van voedsel, kledij en wetenschappelijke experimenten ontwikkelde China de afgelopen jaren ook al het Tianzhou bevoorradingstuig. Onderaan dit artikel kan u filmpje bekijken over het nieuwe Chinese ruimtestation! 

Om in de nabije toekomst Chinese ruimtevaarders naar dit nieuwe ruimtestation te brengen, ontwikkelde China hiervoor speciaal een nieuwe bemande ruimtecapsule. Deze capsule heeft een lengte van 8,8 meter en weegt bij de lancering 21,6 ton. China ontwikkelde de nieuwe bemande ruimtecapsule zodat deze de bestaande Shenzhou ruimtetuigen kan vervangen en zodat deze ook kan gebruikt worden voor bemande ruimtevluchten naar de maan. De nieuwe capsule moet in de toekomst eveneens in de ruimte gebracht worden met een Long March 5B raket. Deze variant van de Long March 5 werd nog nooit eerder gelanceerd en moet bij zijn eerste lancering een onbemande prototype van de nieuwe Chinese ruimtecapsule in een baan om de Aarde brengen. Tijdens deze testvlucht zal de nieuwe ruimtecapsule minstens drie dagen in een lage baan om onze planeet verblijven waarna deze moet terugkeren terugkeren naar de Aarde. Voor de verder bouw van het nieuwe Chinese ruimtestation hangt dus enorm veel af van het succes van de Long March 5B raket en de prestaties van het prototype van de nieuwe Chinese ruimtecapsule. China is vandaag de dag het derde land ter wereld dat op eigen kracht mensen in een baan om de aarde kan brengen. Zo voerde China in het verleden al zes bemande Shenzhou ruimtemissies uit en bracht de Aziatische grootmacht al twee kleine ruimtestation in de ruimte. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken