vrijdag, 14 juni 2013 16:42

Shenzhou-10 koppelt zich aan Chinees ruimtelabo

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Shenzhou-10 koppelt zich aan Chinees ruimtelabo Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Het Chinese bemande ruimtetuig Shenzhou-10 heeft zich op donderdag 13 juli 2013 succesvol vastgehecht aan het Tiangong-1 ruimtelabo. De koppeling tussen beide ruimtetuigen verliep zoals voorzien geheel automatisch. Dit was de tweede maal dat een bemande Shenzhou ruimtecapsule zich in een baan om de Aarde automatisch vasthecht aan een ander ruimtetuig.

Nadat de Shenzhou-10 ruimtecapsule zich op 13 juni om 07u11 Belgische tijd in een baan om de Aarde vasthechtte aan het Tiangong-1 ruimtelabo begaven de drie Chinese ruimtevaarders zich aan boord van het ruimtelabo. Wanneer beide ruimtetuigen aan elkaar gekoppeld zijn, vormt dit tijdelijk een 18 meter lang ruimtestation met een leefbare ruimte van twintig kubieke meter. Voor de drie ruimtevaarders, Nie Haisheng, Zhang Xiaoguang en Wang Yaping, start nu een drukke periode. Zo wil men in de volgende twaalf dagen tal van experimenten uitvoeren aan boord van Tiangong-1 en zal de Chinese vrouwelijke 'taikonaute' Wang Yaping vanuit het ruimtelabo een lezing geven aan Chinese studenten over wetenschap. Tijdens hun ruimtemissie zal het Shenzhou-10 ruimtetuig met zijn crew zich opnieuw losmaken van het Tiangong-1 ruimtelabo om vervolgens een manuele koppeling uit te voeren. Dit manoeuvre, dat tijdens de vorige Shenzhou ruimtemissie ook al eens werd uitgevoerd, zal uitgevoerd worden door gezagvoerder Nei Haisheng die in 2006 ook al eens deel uitmaakte van een Chinese bemande ruimtevlucht. Het 8,5 ton zware Tiangong-1 ruimtelabo werd in 2011 door China in de ruimte gebracht en kreeg vorig jaar ook al een het bezoek van drie Chinese ruimtevaarders. China wil met deze missies zoveel mogelijk kennis vergaren op vlak van bemande ruimtevluchten aangezien de Aziatische grootmacht tegen 2020 een 200 ton zwaar modulair ruimtetstaion in een baan om de Aarde wil hebben. Na de Shenzhou-10 ruimtemissie zal men het Tiangong-1 ruimtelabo gecontroleerd laten opbranden in de atmosfeer van de Aarde.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt de Russische Phobos 1 ruimtesonde in de ruimte gebracht. Omwille van communicatieproblemen verliest men op weg naar Mars het contact met deze ruimtesonde.

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 1535

NGC 1535
De planetaire nevel NGC 1535 in het sterrenbeeld Eridanus is van magnitude 9.6. Deze nevel is opgebouwd uit een heldere kleine ring met daarrond een halo. In grote instrumenten heeft…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken