De Aeolus-windmissie overtrof de wetenschappelijke verwachtingen en overschreed de geplande levensduur in een baan om de aarde. Het is een van de meest succesvolle aardobservatiemissies van ESA. En nu zal het einde ervan ook de geschiedenis ingaan, dankzij de vindingrijkheid van het missiecontroleteam van het ruimtevaartagentschap dat deze opmerkelijke satelliet naar de aardatmosfeer loodste voor een veilige terugkeer.
NASA's gepensioneerde Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI) ruimtevaartuig zal naar verwachting in april, bijna 21 jaar na de lancering, de atmosfeer van de aarde opnieuw binnenkomen. Van 2002 tot het stopzetten van de missie in 2018 observeerde RHESSI zonnevlammen en coronale massa-ejecties (CME) vanuit zijn lage baan om de aarde en hielp wetenschappers begrijpen hoe dergelijke krachtige energie-uitbarstingen ontstaan.
In de nacht van zondag 8 op maandag 9 januari 2023 keert een oude NASA-satelliet terug in de atmosfeer van de aarde waar het stuk ruimtepuin grotendeels zal opbranden. De 2,4 ton zware ERBS satelliet werd in 1984 in de ruimte gebracht om de relatie tussen energie afkomstig van de zon en onze planeet te onderzoeken en functioneerde tot 2005. Volgens experts is de kans dat deze oude satelliet schade op aarde zou veroorzaken 1 op de 9.400.
De tweede rakettrap van een Falcon 9 raket die in februari 2015 werd gelanceerd, zal op 4 maart 2022 inslaan op het oppervlak van de maan. Normaal branden dergelijke rakettrappen van Falcon 9 raketten op in de atmosfeer van de aarde nadat ze hun vracht in de ruimte brachten maar tijdens de lancering in februari 2015 werd het Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) veel verder van de aarde gebracht en zweefde de bewuste rakettrap al die tijd rond in de ruimte.
De topman van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, Bill Nelson, alsook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn niet te spreken over een antisatelliettest (ASAT) dat op 15 november 2021 werd uitgevoerd door Rusland. Als gevolg van de test kwam een wolk van ruimtepuin in een baan om de aarde terecht en moest de huidige bemanning van het internationale ruimtestation ISS even in veiligheid worden gebracht aan boord van de verschillende ruimtecapsules. Met de test vernietigde Rusland de twee ton zware Kosmos 1408 satelliet die in september 1982 in de ruimte werd gebracht en al enkele jaren niet meer operationeel was.
Eind maart dit jaar kon op het nippertje een botsing vermeden worden tussen Starlink en OneWeb satellieten. Dit was de eerste maal dat een botsing kon worden voorkomen sinds SpaceX en OneWeb elk hun netwerk van satellieten volop aan het uitbouwen zijn. Zowel SpaceX alsook OneWeb willen de volgende jaren vele duizenden satellieten in een baan om de aarde brengen die ons op aarde overal moeten voorzien van breedband internet. Nu een eerste potentiële botsing werd vermeden, stellen velen zich openlijk de vraag hoeveel van dergelijke 'near misses' er nog gaan komen in de nabije toekomst?
De kans is groot dat binnen enkele dagen een groot onderdeel van een Chinese raket op aarde zal terechtkomen. Zo cirkelt een groot deel van een Chinese Long March 5B raket momenteel ongecontroleerd in een lage baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 300 kilometer en zal deze binnen enkele dagen de atmosfeer van de aarde induiken. Doordat niet alle onderdelen van de rakettrap zullen opbranden, is de kans bestaande dat sommige brokstukken zullen neervallen op aarde.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Northrop Grumman heeft op dinsdag 25 februari 2020 geschiedenis geschreven. Zo is dit bedrijf er in geslaagd zijn Mission Extension Vehicle 1 (MEV-1) ruimtevaartuig in de ruimte te koppelen aan een afgedankte communicatiesatelliet die zich in een geostationaire baan om de aarde bevindt op een hoogte van ongeveer 36 000 kilometer. Met de Mission Extension Vehicle 1 (MEV-1) wil Northrop Grumman de levensduur van de communicatiesatelliet verlengen om zo iets te doen aan de problematiek rond de steeds groter wordende berg afval rondom onze planeet.
Nu de bouw van het Starlink project van het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX volop gestart is, gaan astronomen van over de hele wereld een petitie indienen waarmee men wil aanklagen wat de gevolgen kunnen zijn van dit gigantische project voor belangrijke sterrenkundige waarnemingen. Het ambitieuze Starlink project bestaat uit vele duizenden satellieten die op termijn breedbandinternet moeten aanbieden aan iedereen op Aarde. Sterrenkundigen vrezen nu dat deze vele satellieten voor ernstige lichtvervuiling gaan zorgen en roepen op tot een onmiddelijke stopzetting van het project.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat in 2025 de ClearSpace-1 satelliet in de ruimte brengen die een groot stuk ruimteafval moet opruimen. Tijdens deze ambitieuze opruimmissie moet ClearSpace-1 een onderdeel van een Europese raket opvangen waarna beiden moeten opbranden in de atmosfeer van de Aarde. ESA gaat hiervoor in zee met het Zwitserse start-up bedrijf ClearSpace dat een spin-off is van de Technische Universiteit van Lausanne.
Op Antarctica wordt in het Lewis Cliff gebied een 13,2 gram zware Marsmeteoriet gevonden die de naam 'LEW 88516' krijgt. Deze meteoriet zou tussen de 166 en 183 miljoen jaar oud zijn en vertoont veel gelijkenissen met de ALHA 77005 Marsmeteoriet. LEW 88516 bestaat voor 50% uit olivijn, 35% uit pyroxeen en 8% uit maskelyniet. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.