donderdag, 27 januari 2022 07:57

SpaceX rakettrap gaat inslaan op de maan Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Lancering van de Deep Space Climate Observatory. Lancering van de Deep Space Climate Observatory. Foto: SpaceX

De tweede rakettrap van een Falcon 9 raket die in februari 2015 werd gelanceerd, zal op 4 maart 2022 inslaan op het oppervlak van de maan. Normaal branden dergelijke rakettrappen van Falcon 9 raketten op in de atmosfeer van de aarde nadat ze hun vracht in de ruimte brachten maar tijdens de lancering in februari 2015 werd het Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) veel verder van de aarde gebracht en zweefde de bewuste rakettrap al die tijd rond in de ruimte. 

Falcon 9 raketten van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX kunnen deels hergebruikt worden doordat de onderste rakettrap kan terugkeren naar de aarde om vervolgens opnieuw te gebruiken. De tweede rakettrap kan niet terugkeren naar de aarde en brandt normaal op in de atmosfeer van de aarde nadat deze zijn satelliet(en) heeft uitgezet in een baan om de aarde. Doordat in februari 2015 het Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) veel verder van de aarde moest worden gebracht door een falcon 9 raket, bevond de tweede Falcon 9 rakettrap zich veel verder van onze planeet dan gewoonlijk en had deze niet genoeg brandstof meer om toch nog op te branden in de atmosfeer. Het Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) is een weersatelliet die onze planeet observeert vanuit het Lagrangepunt L1 voor het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

De tweede Falcon 9 rakettrap kwam in een ongecontroleerde, elliptische baan om onze planeet terecht en zweefde al die jaren tussen de aarde en de maan. Volgens recente berekeningen van satelliet-trackers en specialisten zal de rakettrap op 4 maart omstreeks 12u25 GMT inslaan op de achterkant van de maan. Waar de rakettrap exact zal inslaan is nog onduidelijk en kan ook moeilijk voorspelt worden aangezien de zon ook invloed heeft op dit stuk ruimtepuin. De vier ton zware rakettrap zal met een snelheid van 2,58 kilometer per seconde inslaan op het maanoppervlak en zal daar voor een nieuwe krater zorgen die enkele tientallen meters groot kan zijn. De inslag zal dus niet vanop aarde kunnen worden waargenomen maar ruimtetuigen als de Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) zullen na de inslag wel proberen om de nieuwe krater in beeld te brengen. Het is de eerste maal in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een stuk ruimtepuin zal inslaan op het maanoppervlak zonder dat dit gepland was. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA liet in 2009 wel al een Centaur-rakettrap bewust inslaan op het maanoppervlak tijdens de Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) missie om te onderzoeken of er zich al dan niet water bevindt in het maanoppervlak nabij de polen van de maan.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

De drie Amerikaanse astronauten Thomas P. Stafford, John W. Young en Eugene A. Cernan keren na een geslaagde ruimtemissie met hun Apollo 10 ruimtecapsule terug naar de Aarde. Het doel van deze bemande ruimtemissie was het testen van de modules en het koppelen van de modules in een baan om de Maan. Hierdoor wordt deze missie ook wel de 'generale repetitie' genoemd voor de echte Maanlanding van Apollo 11. Tijdens deze vlucht was er voor het eerst in de geschiedenis ook een live televisie-uitzending in kleur vanuit de ruimte. De Apollo 10 capsule landde in de Stille Oceaan en werd vervolgens opgepikt door de U.S.S. Princeton. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 7026

NGC 7026
NGC 7026 is een planetaire nevel die we kunnen terugvinden in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus). Deze planetaire nevel heeft een opvallend uiterlijk aangezien één van de twee kanten helderder is…

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

59%

Sociale netwerken